Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2021 12:43 - Невероятни жени - германки през Средновековието
Автор: u4itel Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 782 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Днес не искам да ви плаша с чиста история като кога е създадена Свещената римска империя (през 1512 и Свещена римска империя на германската нация, обхващала части и от Полша, и от Чехия, и от Словения и т.н. или пък кога протестантизмът е официална религия в Германия). Какви са днешните германки? Знаем кокалестите мускулести с тип ламбада поли и корсети на доячки от Октоберфест сервитьорки, разнасящи бретцели и бира. Но идеята с носенето не е от днес. Ще ви разкажа истории и легенди на германски замъци. И първата е с носене на мъже върху гръб на германки. През 1140 г. град Вайнсберг бил обсаден от крал Конрад Трети заради победата му над свой съперник за трона и поради вероятност да бъде плячкосан, опостушен, а мъжете пленени, жени от града помолили да вземат ценностите си със себе си, а кралят отговорил, че можели да вземат всичко, което могат да мъкнат на гръб и те помъкнали мъжа си, с което доказали колко ценен за тях е любимият. От тук идва името на останките на замъка "Вайбертрой" (превод: женска вярност). 

Ще ви разкажа и страховита история за призрак в замък, призрак на име "Бялата дама". Става въпрос за замъка "Хоенцолерн". Някои считат, че там бил духът на графиня от 14 в. на име Кунигунде фон Орламонде, която искала след овдовяване да се омъжи за любящия я претендeнт, чиито родители (на последния) не давали съгласие, казвайки "няма да стане, докато четири очи все ще ни следват", а графинята помислила, че това са очите на двете й деца. После ги убила и естествено претендендът й я разлюбил, след като видял на каква жестокост е способна. Но много смятат, че това бил (сега духът е спкоен и напуснал замъка) на Перкта фон Розенберг, която се омъжила в нещастен брак с пресметлив мъж, който я тормозел. Отначало смятала, че го превел поради неизплащане на зестрата от баща й. Но и след това бил такъв. Когато обаче на старини и на смъртното си легло той я помолил за прошка, тя не му дала, а той я проклел, че тя, като умре, ще стои духом и след смъртта си в замъка. От хроники четем за нещастни случаи и причинени или предвещани смърти. Най-известният кошмар е този на Наполеон Бонапарт. 

През 1812 и след завладяване на Прусия през 1806 той преспал в замъка, но бил обезпокояван, нарекъл го "прокълнат замък". През 1914 г. е последното известно появяване на духа, предвещаващ началото на Първата световна война, а после след абдикацията на кайзер Вилхелм Втори, замъкът Хоенцолерн останал без наследник, поради което духът поел свободен към небето.

 Духът на замък "Елц": Анйес, наследничка на фамилната собственост с фамилно име от 850 г. била отвратена от лош и жесток претендент, тогава острила обсада на замъка, в който той се намъкнал и сма паднала мъртва в боя. Оттогава духът и броди в спалнята където е боевият нагръдник, прорязан от стрела.

 А ето и известни германски императрици от 12 и 13 в. : Матилда и Констанца от Арагон .

Само че императрица Матилда от 12 в., може би от носталгия, искала да е обикновена кралица на Англия, поради което запалила гражданска война там от цели 19 г. Не успяла понеже братовчед й Стефан победил, обаче синът й Хенри Втори (от мъж, който е 11 г. по-млад от нея и с френска кръв) взел трона поради липса на Стефанови наследници.  

А и една свята католичка, призната от германците като светица чак през 2012 г. - света Хилдегард. Светицата имала видения, които били проверени за достоверност. Обаче и като "обикновен" човек има завидна дейност като поетеса и композиторка. Имала познания от биология и медицина.

 Германките днес виждаме като последствие от рани и възходи в миналото на Германия. Знаем за филма "Четецът" от 2008 г. и какво представлява личния срам (а не колективния) за германците. Една неумееща да чете и пише жена остава за дълго в затвора при решението на следвоенен съд в Германия, тъй като по-образованите й колежки използват срама от незнанието й да чете/пише и я обвиняват в инициатор на бездействие (неуказване на помощ при пожар, оставяйки вратата затворена, поради което концлагеристки масово измират, без една жена и единствен човешки свидетел по делото и архиви), което бездействие уж тя описала в доклад. Но тя вместо да каже, че не тя го е писла, защото не може да пише, изтърпява всичко. А "четецът" е млад студент по право, имал интимна връзка като гимназист с нея, той също от срам (да не се изцапа с историята за нещо общо с надзирателка на ЕсЕс, макар и да не е извършвала екзекуции). Неговото мълчание става с напредъка на действието осъдително и показващо малодушието му. Дали днес германките могат да носят на гърба си повече? Това би казл само човек, който би бил приятел с тях.         



Тагове:   германки,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 507810
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031