Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2016 11:48 - Екопътека Бяла река - Калофер
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 3840 Коментари: 0 Гласове:
23

Последна промяна: 21.06.2016 14:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Екопътека "Бяла река" се намира на територията на Национален парк Централен Балкан, северозападно от гр.Калофер. Изходният пункт за маршрута, разбира се, е на площада на легендарния град.

image

Още в началото на Калофер се хваща черният път за Паниците, след което при чешмата в западния край на града се следва разклонът вляво за манастира. Пътят до екопътеката е дълъг около 6 км и е подходящ за по-високи и проходими автомобили. Край него на места са устроени удобни къщи за гости.

image
 
image
 
image
 
image

Калоферският мъжки манастир „Рождество Богородично“ e манастир на Българска православна църква, намиращ се на територията на архиерейско наместничество Карлово, Пловдивска епархия. Околността на манастира представлява живописна долина на брега на Бяла река, заобиколена от хълмовете на Стара планина.

image
 
image
 
image
 
image

На около 200 метра над манастира започва Национален парк „Централен Балкан“ и комплекс „Бяла река“. Наблизо е и екопътеката „Бяла река“, която е част от едноименния комплекс, включващ още бивак и детски център за оцеляване сред природата „Джендема“.

image
 
image

Екопътека "Бяла река" е в два варианта: по-дълъг и по-къс. Започва от тъй-наречения бивак Бяла река. За да стигнете до него, просто трябва да хванете алфалтирания път отдясно на Калоферския манастир. Може да стигнете и с кола дотам. Дългият вариант от началната до крайната точка на екопътеката се изминава за около 1 час.

image
 
image
 
image
 
image
 
image

Буйната река се пресича на няколко места – 5 или шест чрез дървени мостчета. Постарали са се да прекарат пътеката и мостчетата през най-красивите и диви места. Когато застанете на едно от тези мостчета, точно над реката, ще разберете защо тя е наречена "Бяла река". Тътенът на буйната река наистина поражда страхопочитание.

image
 
image
 
image

Екопътеката е в отлично състояние. Осемте моста, стъпалата, парапетите и опасните места по нея са ремонтирани след зимата.

image
 
image

Близо двучасовият маршрут се изминава сравнително лесно дори от нетренирани туристи, но има и по-трудни участъци, обезопасени с парапети и стъпала, които подпомагат движението.

image
 
image

От мостчетата, които пресичат Бяла река, и от панорамните места по двата бряга се откриват незабравими гледки към билото на планината и към долината на Бялата река.

image

image
 
image
 
image

Навсякъде са направени табла с информация за растенията и животните, срещащи се в Джендема. Естествено, има и беседки за отдих. Именно с такава завършва екопътеката.

image
 
image
 
image

Тук може да се наеме всичко, което е необходимо за бивакуване на открито: палатка с оборудване, скара, дървени въглища и какво ли още не. Ако изберете да почивате тук, няма да сбъркате. Страшно е красиво и диво. Прави впечатление, че природата е чиста, няма захвърлени боклуци, поддържано. А и по това време на годината навсякъде е тучна зеленина.

image
 
image
 
image

Една екопътека се вие и покрай Манастирска река над Сопот. Изходният пункт е отдясно на манастира “Свети Спас” край града. При нормален ход може да се движите около 25-30 минути навътре в планината, срещу течението на Манастирска река. А на няколко места има изградени места за отдих с пейки и барбекюта. Пътеката пресича реката и се връща обратно към манастира, слизайки от лявата му страна на връщане.

image
 
image
 
image
 
image

На връщане от Калофер си струва да се спреш след калоферските завои и да похапнеш прясна рибка в ресторант Бялата река.

image
 
image


[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
23



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280340
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив