Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2013 08:12 - Богът на Вселената - Отвъд религията
Автор: savremennik Категория: Технологии   
Прочетен: 16671 Коментари: 15 Гласове:
56


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Какво е Бог? Съществува ли Бог? Къде е Бог? Кой е истинския Бог? Ако има Бог, който чува молитвите на хората, защо не ми отговаря? 

Навярно няма човек, който да не си е задавал тези въпроси. Тези извечни въпроси, които пораждат вълнение в душата, объркват разума и стоят в основата на безкрайни спорове и вражди. Рационален отговор, с каквито ортодоксалната наука борави, на тези въпроси няма. Отговорите се съдържат в човешката душа и за да се проумеят, трябва да се разглеждат през призмата на човешката психика.

Едни търсят отговорите в "свещените книги", други - в "науката" и никой от тях не ги открива, защото ги търсят извън себе си. Религията дава утеха на тези, които не търсят отговорите докрай, а атеизма е убежището на онези, които са се отказали от търсенето.

Религията представя Бога като човек с човешки емоции. Боговете на религиите се гневят, ревнуват, мразят и обичат, отмъщават и прощават. Когато човек се вгледа по-критично, забелязва колко много боговете приличат на хората, които са ги създали. Забелязва и колко силно се откроява ролята на родител в образите на боговете на монотеистичните религии. Като върховен космически родител, който насърчава, поощрява, защитава и наказва своите деца - хората. Като грандиозна колективна проекция на дълбоко залегналия архетип на родителя майка-баща в човешката психика. Това е религиозния бог, не творец, а творение на човешката психика. Не бързай да отсъждаш, остави предразсъдъците настрана и помисли.
Нима една върховна, всемогъща същност като Бог би могла да прилича на човек? Нима една космическа същност като Бог би изпитвал низки човешки страсти като гняв, ревност, отмъщение? И нима, една всепроникваща и вездесъща същност като един върховен Бог би имала предпочитания към тази или онази човешка религия? Нима наистина хората вярват, че Бог има религия? Само хората имат религии и само боговете, създадени от хората, приличат на тях - хората. Въпрос на осъзнаване.

Днес има много религии и привържениците на всяка от тях смятат, че тяхната религия е най-права и най-богоугодна, че техния бог е истинският, а всички останали - не са. Религиозните вражди са в основата на много войни и много омраза от хиляди години и все още продължава да бъде така. Толкова много омраза, толкова много вражда и толкова много кръв в името на боговете. Само вярващите се оказват неспособни да прозрат колко налудничаво е всичко това. Поне в това отношение, атеизма е по-възвишен, защото не дели хората според религията и боговете им.

От началото на човешката история, хората творят образи, форми и сложни конструкти в умовете си и в света около тях. Паралелно с изграждането на своите цивилизации, хората активно съшивали и космогониите на своите религии. Религиите се оформяли, развивали, пренасяли и трансформирали през времето, заедно с човешките култури.

В онези далечни времена, когато хората започнали да обръщат погледите си към небето и да отчитат цикличното движение на обектите в него, смяната на сезоните, развитието на растенията от семенце до зрял плод и да виждат организираната структура на заобикалящия ги свят - заподозрели наличието на разум, по-висш и по-могъщ от човека, който стоял зад всичко това. В началото имало много богове, всеки природен феномен, всяко сезонно събитие и всеки елемент имали свои богове, към които хората се обръщали за да склонят добрата им воля и да дарят хората с успешен улов, добра реколта, плодовитост, любов, победа в битка, възмездие, късмет и закрила. Хората търсили връзка с висшия разум в стремежа си да оцелеят, да благоденстват и да укротят природата. Но има и нещо повече.

Заобикалящият свят несъмнено е вдъхновил огромна част от митологията, но духовното ни възприятие се основавало и на вътрешните преживявания, в онази необятност вътре в нас, наречена психика или душа. Слънцето и стихиите, например, пораждали страхопочитание у древните хора, те съзнавали своята зависимост от тях и невъзможността да ги контролират, затова отправяли молитви към тях и ги боготворили, в желанието си да ги смирят и спечелят за съюзници в тежката борба за оцеляване. Ала хората усещали в себе си нещо по-могъщо дори от Слънцето и стихиите, нещо, което живеело в тях самите и имало власт над тях. Усещали присъствието на сила в себе си, която ги направлява и движи в живота. Това били първите осъзнати срещи на човешкото съзнание с измерението на своята несъзнавана част. Когато човека разбрал, че е подвластен на своите настроения, емоции и афекти - като наблюдател в собствения си живот. По-късно, тези неведоми вътрешни влияния били възприети като вмешателство "отвъд". Отвъд съзнанието.

И така постепенно, през хилядолетията, особено в последните няколко хиляди - всичката религия, такава каквато я познаваме днес, постепенно изкристализирала от дълбините на човешката душа.

Какво е Бог? Най-пълният отговор, както и най-краткия, е: всичко. Бог е всичко. Всеки кварк и всеки атом и цялата вселена. Бог е енергията, от която е изтъкано всичко. Не може да се каже, че Бог е вселената, но може да се каже, че вселената е божествено проявление, доколкото имаме необходимост да си служим с тези понятия. Къде е Бог? Навсякъде. Във всичко. Може би най-близо се доближава до истинската същност на Върховния бог представата ни за квантовата сингуларност - безкраен информационен обем в пространствена небитийност. "Състоянието", от което е произлязла цялата вселена и всичко в нея.


"Бог е по-близо до човека от вените на врата му"
из Съвършената Сахифа


Именно предбитийното състояние на квантова сингуларност, в което Вселената се е намирала преди своето "раждане" поражда информационната взаимосвързаност между всяка система в структурата на битието. Енергийната същност на битието може да се разглежда като разум, но в никакъв случай не разум като човешкия. Бог е самата действителност, а тази действителност е много по-странна, много по-невероятна и зешеметяваща, отколкото можем да я възприемем със сетивата си. Една действителност изтъкана от парадокси, намираща се в "пространство" на негативно битие. Сингуларността е абсолютната реалност. Абсолютната реалност е отвъд досега на човека и всичко съществуващо, при все това е относително достъпна за, като че ли, безграничния човешки ум.


"Това, което наблюдаваме в материалната вселена като форми, обекти и физически сили не са нищо друго освен енергийни вариации в структурата на пространството. Материалните елементи са просто привидности. Светът съществува само тук и само сега. Субект и обект са едно. Не може да се каже, че границата между тях някога се е разпадала в резултат дори на процеса на наблюдение, тъй като такава граница изобщо несъществува."
Erwin Schrodinger


Толкова странно е пространството, в което съществуваме. А най-странното е, че далеч не ни изглежда така - възприемаме света около нас като място с определен обем, граници, качества и стойности, място на закономерности и предвидимост, в което, сякаш, няма кътче недостъпно за човешкия интелект. Сякаш хората сме способни да осмислим и разберем цялата Вселена, сякаш самата действителност е направена така, че да можем да я разбираме и изследваме. А може би, просто така ни се струва. Защото човешкия ум е настроен да възприема само определени честоти от тази действителност и всичко, намиращо се отвъд този диапазон е недоловимо за нас, като че ли не съществува.

Всичко това е невероятно, потресаващо, изключително. Когато човек осъзнае всичко това, започва да вижда плоскогледието и безсмислието на всички религии. Религиите днес вече не обединяват, те издигат стени и прегради, разделят и разединяват. Приучават мисълта на пасивност и я приспиват, преповтаряйки наизустени пасажи от стари текстове до умопомрачение. Конфликтите на всякакви фронтове са безконечни, а разрешенията им винаги преходни и нетрайни. Повечето хора не са свикнали да се разглеждат в душевната си дълбочина, да се изследват, да се наблюдават и анализират самокритично, да осъзнават и да виждат нещата многопластово, а не само едностранно. Живеят като обезумели интелигентни животни. Лудост измъчва света и хората се лутат като изгубени сенки. Съзнателност крайно липсва в света днес, осъзнатост на едни по-високи нива.

Божият храм се намира в човешката душа и там трябва да се съгради, за да бъде обиталище. Хората трябва да се събудят и да изкачат следващото стъпало в колективната си духовна еволюция. Вътрешното развитие е волева еволюция. Еволюция на ума.

http://www.mindvolution.net/wisdom/monad.html 



Гласувай:
57



1. neprosvet - Привет!
28.03.2013 08:50
Понеже не съм между религиозните, но съм респектирана от Касмическия разум и си имам своя собствена религия, постинга ми хареса много!

"Едни търсят отговорите в "свещените книги", други - в "науката" и никой от тях не ги открива, защото ги търсят извън себе си. Религията дава утеха на тези, които не търсят отговорите докрай, а атеизма е убежището на онези, които са се отказали от търсенето."

За мен всеки човек е Вселена, всеки е част от Вселената...ние сме във Вселената и Вселената е в нас...всички ние сме свързани във фрактала...Бог е в нас и ние сме в него!

Приятно ми беше да прочета!
Приятен ден, Приятелю Savremennik!
цитирай
2. savremennik - Понеже не съм между религиозните, ...
28.03.2013 08:56
neprosvet написа:
Понеже не съм между религиозните, но съм респектирана от Касмическия разум и си имам своя собствена религия, постинга ми хареса много!

"Едни търсят отговорите в "свещените книги", други - в "науката" и никой от тях не ги открива, защото ги търсят извън себе си. Религията дава утеха на тези, които не търсят отговорите докрай, а атеизма е убежището на онези, които са се отказали от търсенето."

За мен всеки човек е Вселена, всеки е част от Вселената...ние сме във Вселената и Вселената е в нас...всички ние сме свързани във фрактала...Бог е в нас и ние сме в него!

Приятно ми беше да прочета!
Приятен ден, Приятелю Savremennik!

Добро утро , ще вметна и от мен нещо по темата за религията : Църквата винаги е водила най-успешната политика на гърба на масите и простолюдието. Църквата е подчинявала всеки, прави го и ще го прави.
Има няколко учебни центъра в страната, където се преподава богословие (или по-точно наречено - фабрика за коне с капаци)
Приятен ден и размисли с този текст, neprosvet :)
цитирай
3. hamlet6op - Много добре . Всеки трябва да намери своя вътрешен бог.
28.03.2013 09:05
Най ми хареса:-"Божият храм се намира в човешката душа и там трябва да се съгради, за да бъде обиталище. Хората трябва да се събудят и да изкачат следващото стъпало в колективната си духовна еволюция. Вътрешното развитие е волева еволюция. Еволюция на ума."
Не религиозните представи са вредни, а тяхното затваряне за промени и силовото им налагане. Всяка религия има своя теория и създава по различен поглед на света около нас.
цитирай
4. savremennik - Най ми хареса:-"Божият храм ...
28.03.2013 09:29
hamlet6op написа:
Най ми хареса:-"Божият храм се намира в човешката душа и там трябва да се съгради, за да бъде обиталище. Хората трябва да се събудят и да изкачат следващото стъпало в колективната си духовна еволюция. Вътрешното развитие е волева еволюция. Еволюция на ума."
Не религиозните представи са вредни, а тяхното затваряне за промени и силовото им налагане. Всяка религия има своя теория и създава по различен поглед на света около нас.

Например в повратните моменти от нашия живот ни се налага да вземаме важни решения. Тогава в действие отново влиза истори­ческата памет, универсалният човешки опит, който ни подсказва, че ако се опитаме да осъзнаем посредством вродения си интелект кое е най-доброто за нашия живот, ако го направим с добри намерения и от все сърце, ако го сторим с търпение и смирение, то тогава - може би - бихме могли да съзрем правилния за себе си път. И веднъж взели правилното решение, избраният начин на действие обикнове­но изисква да впрегнем цялата сила на волята, на която сме способ­ни - или най-малкото, докато сме в състояние да я издържим, за да достигнем до успешен завършек. Този подход е сърцевината на це­лия ни живот като човешки същества.
Няма никаква неизбежност във факта, че съзнанието ни има точ­но тази структура, която прави възможни изброените свободи, въз­можностите ни да избираме правилните за нас неща, да израстваме и да се превръщаме в добри, дори героични личности - освен ако не вярвате в провидението, което ще рече, освен ако не вярвате, че всичко това е било писано да стане.
цитирай
5. batogo - Поздравление за поста!
28.03.2013 18:38
Бог е в нас и ние сме в Бога. Това е вечното, неразрушимо Единство...
цитирай
6. bubolina111 - универсалният отговор е
28.03.2013 20:21
БОГ ЗНАЕ НАЙ-ДОБРЕ...............
цитирай
7. анонимен - Богове няма. . . за радост или за с...
28.03.2013 21:01
Богове няма...за радост или за съжаление, но това е факт.
цитирай
8. savremennik - Бог е в нас и ние сме в Бога. Това е в...
28.03.2013 21:20
batogo написа:
Бог е в нас и ние сме в Бога. Това е вечното, неразрушимо Единство...

Или "Голямото се съдържа в малкото" , както в един атом може да се открие смисъла на всичко , което е проявено .
цитирай
9. savremennik - БОГ ЗНАЕ НАЙ-ДОБРЕ. . . . . . . . . . . . . . ...
28.03.2013 21:21
bubolina111 написа:
БОГ ЗНАЕ НАЙ-ДОБРЕ...............

Значи и този, който го казва знае, защото е част от същото информационно поле , наречено Бог . Единствено сетивността му е притъпена към момента :)
цитирай
10. raders - Най-после да се появи нещо разумно в ...
28.03.2013 22:16
Най-после да се появи нещо разумно в тази сфера. Поздравления! Разбира се, трудно е да отнемеш залъгалката на "нищите духом", но това е положението. Сега може да почнат да те плашат, че ще идеш в пъкъла като не вярваш в техния Бог и ще продължат да си сричат библията /и корана/. Всъщност, религиите се базират на елемента страх /ами, ако и т.н.../ На това разчитат и онези вагабонти - поповете.
цитирай
11. hamlet6op - за страхът
31.03.2013 00:11
За жалост страхът управлява светът. Какво на пример ще кажете за попските функции на съвременните медии? Не е ли за това, истинските попове ни изглеждат като отживелица?
цитирай
12. begetron426 - Статията много добре...
11.04.2013 21:55
Статията много добре отговаря на много въпроси свързани с фалша на религиозния Бог. Добре са зададени въпросите в началото: "Какво е Бог? Съществува ли Бог? Къде е Бог? Кой е истинския Бог? Ако има Бог, който чува молитвите на хората, защо не им отговаря? " Отговорът на първите три въпроса: "Какво е Бог? Съществува ли Бог? Къде е Бог? ", води до истинската същност на Бог и неговото пълно разбиране. За да се стигне то този отговор може само чрез доказателство, а не със сляпа вяра, за да може да се различава доказаната истина за Бог от религиозната догма или да разрешим проблема Бог. В противен случай ще прокараме път за нова религия, нова лъжа, която само ще се отличава от ортодоксалната, но заблудата Бог ще си остане неизяснена.
Защото само заблудените, невежи хора не търсят, а сляпо вярват или приемат на доверие написаното някъде и казано от някой. Такива нетърсещи са религиозните хора, а не атеистите. Затова трябва също да се изясни какво е атеист, а не да му се лепва отрицателния етикет нетърсещ, защото няма вярващ, който търси да докаже, че Бог съществува, а атеисът е точно обратното. Атеизмът има за теоретична основа материалистичната философия и науката като достижения на НТП в дадена епоха, което означава научно търсене и доказване на материалистичната истина за съществуването, развитието и разбирането на законите за управление на света. За това нещо трябва огромни познания и търсене, а не сляпа вяра. Атеизмът е категория противоположна на Теизма, който произхожда от гръцката дума theos - Бог. Затова атеистът е човек, който не вярва в Бог и свръхестествени несъщестуащи и недоказани сили, а вярва в материалната обективна действителност и доказаните закони на Природата: силен, знаещ и смел човек. Вярва във всичко, което има доказателство за съществуване, което не е толкова лесно като приемането на Бог със сърцето. Поздрав!!!

цитирай
13. savremennik - Уважаеми бегетрон, смятам, че а...
12.04.2013 13:38
Уважаеми бегетрон , смятам , че атеиста е същия заблуден човек , подобно на религиозния . А материализма е чиста проба религия , която обслужва нечии ( чии ? ) цели . За съжаление повечето от учените, които подкопавали доверието в религията със своите твърдения и открития, хора като Чарлз Дарвин и много други отивали твърде далеч в друга посока. Те не осъзнавали, че еволюцията на физическото тяло и тази на вечната част от нас - съзнанието, което активира физическото тяло не са едно и също. Тогава било предложено да се избира между смешните религиозни твърдения, които бързо губели почва и учените материалисти, които твърдели, че материалният свят е единственият съществуващ, а животът след смъртта бил мит. Този възглед, който за мен е точно толкова лишен от правдоподобност, колкото и религията, остава позиция на научните кадри и до ден днешен, макар че краят му ще настъпи скоро.
цитирай
14. kostadin - Човек може да си докаже, каквото и да ...
14.04.2013 13:04
Човек може да си докаже ,каквото и да е!
Все пак ние боравим с образи създавани от нашият мозък
цитирай
15. savremennik - Човек може да си докаже, каквото и да ...
14.04.2013 19:41
kostadin написа:
Човек може да си докаже ,каквото и да е!
Все пак ние боравим с образи създавани от нашият мозък

Не съм съгласен , как би класифицирал образите , които виждаш в състояние на извънтелесно преживяване тогава ? Нямам представа дали си го изпитвал, но ако си - едва ли щеше да кажеш горното
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: savremennik
Категория: Технологии
Прочетен: 2928662
Постинги: 316
Коментари: 1907
Гласове: 15632
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Лао Дзъ - Дао Дъ Дзин
2. spiralata.net
3. blogspot.com
4. Galatceq
5. Kikowsky
6. Девет истини за биополето
7. Човешко енергийно поле
8. Тайните на йогите за здравословно хранене
9. ДИШАНЕТО НА ЙОГИТЕ
10. ПАМЕТТА НА ВОДАТА
11. Учените в шок: Смъртта не е това, което е !
12. Между живота и смъртта
13. Телевизията - масова хипноза и контрол
14. Медитация - науката проглежда за невидимото
15. Изчезнали континенти : Лемурия
16. Астрология
17. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Сензацията на хилядолетието /част 1/
18. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Каменните огледала /част 2/
19. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Скривалищата на Атлантида /част 3/
20. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Световната система от ПИРАМИДИ /част 4/
21. ЗАГАДКАТА НА ЖЕЛЯЗНАТА КОЛОНА В ДЕЛХИ
22. БЕРМУДСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК
23. АНАТОМИЯ НА ЕНЕРГИЙНОТО ТЯЛО
24. АУРАТА НА ДЪРВЕТАТА
25. АУРА ИЛИ ПОСЛЕОБРАЗ?
26. Местоположение и карти на Атлантида
27. Dr. Royal Raymond Rife Д-р Роял Реймънд Райф
28. Тема с продължение - д-р Роял Райф
29. ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ НА ВЪЗПРИЯТИЕТО... КОГАТО ЧОВЕК НАПУСКА ТЯЛОТО СИ Интервю с Лори Монро Емил Кацаров
30. Енергообмен