Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2012 08:17 - ВИЗУАЛИЗАЦИЯТА
Автор: savremennik Категория: Технологии   
Прочетен: 10319 Коментари: 4 Гласове:
47


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Визуализация - термин, който е станал известен благодарение на Юнг, е провеждане на цялостно проучване на човешкия ум и психика. Но дори и преди Юнг терминът и концепцията са съществували в по-старите източници на знания – будизма и медитацията.
Въпреки това, не само в будизма са съществували и съществуват техники за медитация, а не само по време на медитация се започва и завършва с визуализация. Визуализация - свойство на човешкото съзнание да възпроизведе видими и невидими зрителни изображения (визуално) в съзнанието си. В действителност това са картинки, които съзнанието ни възприема като визуално изображение, или усещане на визуалния образ.
Първо, визуалните изображения, които възникват в съзнанието на човека, могат да бъдат разделени в две категории - визуални образи на редица усещания и образи на визуален обхват.
Визуалните образи на редица усещания - картинки, символи, изображения, които възникват в човешкото съзнание в будно състояние. Това е нещо, което "вижда" мозъка, заобикаляйки известните визуални рецептори. Образите на визуалния обхват - същите картинки и символи, разкази, които възникват в съзнанието ни като усещания на зрението, но най-важният аспект под формата на визуален образ липсва. Ето защо понятието се нарича "чувство за визуален обхват", който се отнася до факта, че хората само чувстват, но не могат да видят изображението на картината.

image

И това е само първото нещо, което е необходимо да се опише, преди да преминем към следващата част от разговора ни, който е за следното:

Защо е нужна визуализация?

Какво дава визуализацията?

Какви странични ефекти има при работа с визуални образи?

Видове визуализации.

1. Визуално въображение.
Възможността да се оперира с изображения , част от настоящето или бъдещето на процеса.
Умението се проявява под формата на преки размишления с визуализации и с по-прости категории, например рисуване на шарки, линии по време на медитации. Този процес е сравним с създаването на музика или рисуването на картина, когато изображението се появява като че ли от само себе си.

Положителните черти на визуалното въображение - лесна адаптация на нова информация, способността да се работи с по-високо качество и по-лесно да се оперира с постъпващата информация.
Отрицателни черти - консерватизъм или стереотипизиране въз основа на съществуващата сравнителна база. Това означава, че човек може да "вижда" в тази категория това, което му е познато " въз основа на личното му възприятие”. И като израз на информацията от бази данни е възможно да има страхове ,опасения и тревоги чрез визуализацията.

2. Визуално мислене.

В контраст с визуалното въображение, визуалното мислене има за цел да систематизира и организира информацията и тези истории, които се осъществяват в човешкия живот.
Един човек с визуално мислене, е в състояние да образува картина на настоящи и бъдещи събития, и на процеси, което несъмнено често опростява анализа на това, което се случва, защото "да разгледате" или "видите" недостатъците е много по-лесно, отколкото при обичайното словесно мислене.
Положителни черти - възможността чрез изграждането на визуална картина да видите недостатъците на сюжета или плана, както и възможността да го приложите, реално виждайки промените, които стават в него. Това увеличава контрола върху процеса и качеството на изпълнение.
Отрицателни черти - подобни на негативните аспекти на визуалното въображение и се дължи на факта, че лицето ще бъде ограничено до обхвата на своето възприятие. Втората характерна черта на отрицателното - загуба на контакт с реалността, тъй като "видимия" план и реалистичния план може леко се различават поради наличието в последния на човешкия фактор. И това често изкарва автора на проекта от състояние на покой.

3. Визуалното възприятие.

Възприятие на света и процесите, които протичат в него, чрез визуални навици - образи, стереотипи, категории, които са значими и са познати на човека.
Небето е синьо, водата е чиста и др. - всички категории, които варират, които са вградени в един човек от раждането до ден днешен.
Човекът с умение за визуално възприятие, като че улавя цялата история в цялост, и след това, ако е необходимо, я детайлизира или организира, с което си дава възможност да оперира както с информация на базата на видяното, както и на базата на тълкуване на това, което е видял.
Положителни черти - лесно усвояване на информация, свързана с хуманитарните науки. Такива хора се чувстват добре в околния свят и усещат всичките му нюанси.
Отрицателни черти - ограничено визуално възприятие със собствена база, което, макар и същевременно да се разширява, но се колебае, движейки се в изключително негативни асоциации или неточно представяне. Често е налице конфликт между чувствените и логическите компоненти на човешкото възприятие.

4.Визуално планиране.


Концепция, която е тясно свързана с визуалното мислене, и ни намеква, че човек изгражда живота си, действията и собствените си планове с визуални изображения. Той си представя картини и образи, които са близо до реалността, с което формира стремежите си.
Именно визуалното планиране използва техника като сигилизация - материализацията на план, желание на човека.
Положителни черти - обемист и детайлен план на сюжета, с което е много по-лесен за изпълнение. Още повече, че чрез визуалния образ е налице нарастващото влияние на сюжета върху човешката психика, и като резултат, на неговите мисли и действия.
Отрицателни черти - сложността за предаване на визуалния образ до други хора, които нямат такива способности или имат друга визуална база. В резултат са възможни конфликти във възприемането и разбирането.

Област на пресичане с ясновидството.

Всички категории визуализация са тясно свързани с такова понятие като визия, която има префикс "ясно". По същество ясновидството, ясноусещанeто, яснoзнанието са прояви на визуализация - човешки способности да се адаптира постъпилата в него информация в този вид и форма, която е обичайна за него.
Разбира се, навика (а понякога и подаръка) могат да бъдат развити, засилени. Но тук не иде реч за това какво представляват тези явления, за които говорихме, а как те са свързани със способността на човека да възприема информацията.
Ето защо Вие трябва разберете, че образът, който е забелязан или почувстван - това е способността на човешкия мозък да предава информация от визуален тип .

Умишлена и непреднамерена визуализация.

Визуализацията е умишлена и непреднамерена.
Умишлената визуализация - това са желанията , причинени от прилагането на умствени усилия при формирането на желаното изображение. В действителност човекът "иска" и рисува картината или историята по определено съдържание.
Такава визуализация е често срещана в медитациите, техниките за постигане на желания, когато картината-образ е еднопосочен модел, към който се стреми визуaлизиращия.
Непреднамерената визуализация - образ, който възниква при човек спонтанно, без усилие или желание. Може би като отговор на въпрос, а може би и като част от сюжет, свързан с реални събития.
Именно непреднамерената визуализация е ясновидство, както и всичко, което има представката "ясно", т.е. способността да се получи информация без използването на волята си, а с минимално изкривяване и максималното възможно качество.

И след като дадохме кратко, но надявам се достатъчно определение за визуализацията, можем да преминем към отговорите на въпросите:
Защо е нужна визуализация?

Визуализацията - свойството на човешкия ум, което може да даде друг инструмент за работа с реалността. Това е нещо, с помощта на което светът може да се възприеме по-ярко и по този начин да се види и разбере малко повече.

Какво дава визуализацията?

Отчасти на този въпрос имаме отговор по-горе, но ако преминем към конкретика за това, което ни дават техниките за работа с визуални образи, то тя е преди всичко постигането на планираното, което не изглежда като желание-фраза, заключващо човешкото "искам", а един по-реалистичен образ.

Какви странични ефекти има при работа с визуални образи?

За всяко проявление на работата с техниките за визуализацията такива нежелани реакции са описани, но когато става въпрос за важното, разбира се това е заместването на понятията. В образите могат лесно да бъдат построени замъци, както и лесно да се съборят. Но когато се върнем към реалността тази лекота се заменя от реалните закони на физическия свят, които налагат своите изисквания. И конфликта, който може да възникне в един човек сериозно усложнява живота му.

И накрая бих искал да дам идеи за размисъл. Помислете за това към какви проявления на визуализацията се отнасят термините : мечта, фантазия, илюзия, фикция ...
 



Гласувай:
48



1. wonder - Визуализацията. . . Тя е най-мощния ...
06.10.2012 14:38
Визуализацията... Тя е най-мощния способ на въображението да твори светове, да пресъздава реалности за достигане на недостижимото. ;)))
Всеки, който я може знае, че този прозорец ни отвежда до прекрасни гледки отвъд земността и дава простори да провиждаш изумителната безкрайност на собствените си възможности.
цитирай
2. savremennik - Визуализацията. . . Тя е най-мощния ...
06.10.2012 15:33
wonder написа:
Визуализацията... Тя е най-мощния способ на въображението да твори светове, да пресъздава реалности за достигане на недостижимото. ;)))
Всеки, който я може знае, че този прозорец ни отвежда до прекрасни гледки отвъд земността и дава простори да провиждаш изумителната безкрайност на собствените си възможности.

Това е истината и тя е актуална за много пробудени хора :) Възнамерявам да продължа темата за визуализацията с още интересни факти около нея .
Поздрави :)
цитирай
3. diadokolio - Голяма помощ!
06.10.2012 16:47
Добър да е денят Ви,
Благодаря Ви, за трудната, но полезна тема!
Върнахте ме в периода 1977-1981г..
При многото обиколки по санаториуми, попаднахме на възрастен лекар, който ни каза-"...разговаряйте с детето и неговите мечти...".
Двамата сме математици и много се ядосахме, ние идваме с проблем, а той ни говори- за нещо си???
Но с материалната намеса не се получаваше, после дойдоха билките и се сетихме за стаята, в която влизахме, като при нашето дете и чудото стана, две дъщери и четири внуци.
Приятни почивни дни!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
4. radamaya - vizualizayiata e 4ast ot instrumentite na manipulaziata,
06.10.2012 20:08
Malko resonans,malko li4ni dfaqnni, malko vizia ... i gotovo, jivota e NAGLASEN.
Oba4e , koito e po/v 4ata vliza i v drugi niva/ anti sistemata i t.n.
Ave Caesar, Magia te saqluti....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: savremennik
Категория: Технологии
Прочетен: 2928849
Постинги: 316
Коментари: 1907
Гласове: 15632
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Лао Дзъ - Дао Дъ Дзин
2. spiralata.net
3. blogspot.com
4. Galatceq
5. Kikowsky
6. Девет истини за биополето
7. Човешко енергийно поле
8. Тайните на йогите за здравословно хранене
9. ДИШАНЕТО НА ЙОГИТЕ
10. ПАМЕТТА НА ВОДАТА
11. Учените в шок: Смъртта не е това, което е !
12. Между живота и смъртта
13. Телевизията - масова хипноза и контрол
14. Медитация - науката проглежда за невидимото
15. Изчезнали континенти : Лемурия
16. Астрология
17. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Сензацията на хилядолетието /част 1/
18. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Каменните огледала /част 2/
19. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Скривалищата на Атлантида /част 3/
20. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Световната система от ПИРАМИДИ /част 4/
21. ЗАГАДКАТА НА ЖЕЛЯЗНАТА КОЛОНА В ДЕЛХИ
22. БЕРМУДСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК
23. АНАТОМИЯ НА ЕНЕРГИЙНОТО ТЯЛО
24. АУРАТА НА ДЪРВЕТАТА
25. АУРА ИЛИ ПОСЛЕОБРАЗ?
26. Местоположение и карти на Атлантида
27. Dr. Royal Raymond Rife Д-р Роял Реймънд Райф
28. Тема с продължение - д-р Роял Райф
29. ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ НА ВЪЗПРИЯТИЕТО... КОГАТО ЧОВЕК НАПУСКА ТЯЛОТО СИ Интервю с Лори Монро Емил Кацаров
30. Енергообмен