Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2012 10:35 - Физик: "Гравитацията не съществува"
Автор: savremennik Категория: Технологии   
Прочетен: 32282 Коментари: 57 Гласове:
52


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Много хора са чували историята за Нютон, който седял под ябълковото дърво и размишлявал, когато изведнъж върху главата му паднала ябълка и той измислил Теорията на гравитацията. Но след време физиците разбрали, че гравитацията е много странен физически закон. В сравнение с други основни сили на взаимодействие, с гравитацията е много трудно да се работи. Сега причините за тази особеност може да са обяснени: гравитацията не е основна сила на взаимодействие, а може да е производна на друга, по-фундаментална сила...


Проф. Ерик Верлинде (Eric Verlinde), 48-годишен, уважаван учен в областта на Струнната теория и професор по физика в Института по теоретична физика в Университета на Амстердам, е предложил нова теория за гравитацията, което бе публикувано в "Ню Йорк Таймс" на 12 юли, 2010. В скорошна своя научна публикация, озаглавена "За произхода на гравитацията и законите на Нютон", той твърди че гравитацията е следствие на законите за термодинамиката. Обръщайки научната логика, съществуваща вече 300 години, той твърди, че гравитацията е илюзия, която е причинила продължителен смут сред физиците, или поне сред тези, които твърдят, че я разбират.

image

 "За мен, гравитацията не съществува", казва проф. Верлинде. Това не означава, че той няма да падне на земята, но проф. Верлинде, заедно с някои други физици, смята, че науката е гледала на гравитацията по грешен начин и че има нещо по-основно, на което се дължи гравитацията, така както фондовите пазари се дължат на колективните действия на индивидуални инвеститори, или както еластичността се дължи на механиката на атомите.

Основата на тази теория може да се свърже с безпорядъка във физическите системи. Неговият аргумент би могъл да се нарече нещо като "лош ден за косата", приложен в теорията за гравитацията. Според нея, косата се накъдря различно при топлина или влажност, защото косъмът има повече от един начин да се огъне, отколкото да е прав, а природата обича избора. Така че отнема сила, за да се изправи косъма и да се отнеме избора на природата. Забравете изкривените пространства или призрачното привличане, описани от уравненията на Исак Нютон. Проф. Верлинде постулира, че силата, която наричаме гравитация, е просто страничен продукт на склонността на природата да максимизира безпорядъка.

Според теорията на проф. Верлинде, гравитацията по същество е една ентропична сила. Един обект, движещ се около други малки обекти, ще промени безпорядъка около тези обекти и така ще бъде усетена гравитацията. Въз основа на тази идея в Теорията за холографията, той може да обясни Втория закон на Нютон за механиката. В допълнение на това, неговата теория за физиката на инертната маса е и едно ново разбиране.

Много физици смятат, че в теорията на проф. Верлинде липсва убедителност. И така, какво е гравитацията?

Г-н Ли Хонгджъ, основател на медитативната практика Фалун Гонг, казва в "Преподаване на Фа в Канада, Фа Конференция 2001": "Какво доведе до феномена гравитация, който хората описват? Това се случва, защото всеки живот и всяка материя, включително въздухът и водата на Земята и в рамките на Трите сфери, всичко, съществуващо в Трите сфери е съставено от частици на различните нива на Трите сфери, и различните частици на различните нива имат връзка помежду си. Тази връзка може, при наличието на теглителна сила, да се разширява или да се движи в рамките на Трите сфери. Или когато се издърпа, тя може да се разшири като ластик, и когато се пусне, тя ще се върне обратно. Или с други думи, частиците имат основна, стабилна форма на съществуване. Затова всеки обект на Земята ще се върне обратно към Земята, ако го изместите от там." (Guiding the Voyage)

Изследването на Вселената в съвременната наука по същество се основава на Теорията на гравитацията. Ако гравитацията не съществува, тогава нашето разбиране за галактиките и структурата на Вселената може да бъде погрешно. Може би затова за астрономите е често трудно да обяснят гравитационното движение на далечни небесни тела и трябва да въвеждат понятието "тъмна материя", за да помогне при балансиране на уравненията.

Една нова теория за гравитацията може да хвърли светлина върху някои от досадните за физиците космически въпроси, като този за тъмната енергия, вид анти-гравитация, която изглежда да ускорява разширването на Вселената, или за тъмната материя, за която се предполага, че е необходима, за да държи галактиките заедно. Тя може да стимулира учените да потърсят ново разбиране за Вселената.

"Знаем от дълго време, че гравитацията не съществува", казва д-р Верлинде, "Време е да го кажем на висок глас".

http://www.epochtimes-bg.com/2012-01/2012-01-07_04.html



Гласувай:
52



1. neprosvet - Интересна трактовка на законо за гравитацията...
13.03.2012 11:33
...да му мислят...учените!

Прочетох с интерес!
Благодаря!
Поздрави!:)))
цитирай
2. savremennik - . . . да му мислят. . . учените! ...
13.03.2012 11:40
neprosvet написа:
...да му мислят...учените!

Прочетох с интерес!
Благодаря!
Поздрави!:)))

Поздрави , neprosvet !
Много хора са предсказали, че периодът на нов светоглед, с фундаментални промени в областта на науката, ще дойде много скоро.
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Savremennik!
13.03.2012 14:07
Благодаря ти за този постинг!

"...гравитацията не е основна сила на взаимодействие, а може да е производна на друга, по-фундаментална сила..."

Нютон и Айнщайн за мен са колоси на вселената!

"Отвъд границите на времето и пространството започва действителността". И ако не падаме, и ако понякога се чувстваме тук, така, както се е чувствал Овидий, когато изрича пред крайбрежните крепости на Балчик: "Приветствам те, о, белокаменен граде!" - като заточеници на тази планета, това не значи, че гравитацията "не съществува". Поздрави!
цитирай
4. savremennik - Благодаря ти за този постинг!...
13.03.2012 14:27
malchaniaotnadejda7 написа:
Благодаря ти за този постинг!

"...гравитацията не е основна сила на взаимодействие, а може да е производна на друга, по-фундаментална сила..."

Нютон и Айнщайн за мен са колоси на вселената!

"Отвъд границите на времето и пространството започва действителността". И ако не падаме, и ако понякога се чувстваме тук, така, както се е чувствал Овидий, когато изрича пред крайбрежните крепости на Балчик: "Приветствам те, о, белокаменен граде!" - като заточеници на тази планета, това не значи, че гравитацията "не съществува". Поздрави!

Поздрави , malchaniaotnadejda7 :)
Както един известен астроном - Карл Сейгън - е казал : Интелектуалните способности не са гаранция , че не грешиш напълно :) Успешен ден :)
цитирай
5. malchaniaotnadejda7 - С други думи -
13.03.2012 14:38
Гравитация не съществува.:)

"силата, която наричаме гравитация, е просто страничен продукт на склонността на природата да максимизира безпорядъка."
цитирай
6. savremennik - Гравитация не съществува. :) Или ...
13.03.2012 14:39
malchaniaotnadejda7 написа:
Гравитация не съществува.:)

Или не е това, за което е смятана масово :)
цитирай
7. анонимен - Друго си е! Да си кажа правичката, такива изявления ме същисват
13.03.2012 14:55
Значи, ако се спъна, падна и си насиня нещо да обвиня първа производна на друга сила. :-))))) Кота ще ме успокои от медицинска гледна точка. :-)))))))))))))))
А получената травма ще я обявя за термодинамично неравновесие.
Баси, отиваш в Пирогов да те ремонтират, а докторът те изритва с думите, "Абе, я стига си се холографничил! Травмата ти е холографска проекция на друго състояние, което се лекува с автохипноза. Дай 100 /нехолографски/ и бегай!"
цитирай
8. tirant - Има ли я ?
13.03.2012 14:57
От една страна сме свидетели постоянно на гравитацията и привличането тук на земята и към планетите на всичко което влезе в орбитата им. От друга е доказано че вселената не спира да се разширява и да става все по гляма като небесните обекти се отдалечават един от друг, напук на всякаква логика. Може би ще се намери обяснение някога. И макар и не всичко което виждаме да е така, да се отрича гравитацията е наивно.
цитирай
9. savremennik - Eто друг възглед за гравитацията, ...
13.03.2012 15:08
Eто друг възглед за гравитацията , който не отрича съществуването на такава сила , но я разглежда по начин, доближаващ се до идеята на д-р Верлинде : Гравитацията е Централният разум или Центърът, който придава формата на планарните матрици на всичките девет измерения. Колкото по-слаба е гравитацията, толкова по-сложен е характерът на измерението.
цитирай
10. becksss - Според Айнщайн гравитацията не е ...
13.03.2012 15:11
Според Айнщайн гравитацията не е точно това, което Нютон е формулирал. В най-общи линии, не може така с лека ръка да махнем и да кажем: няма Гравитация. И не е вярно, че тя не е фундаментална сила - точно обратното е. Тя е една от Четирите основни сили във Вселената и, въпреки че е най-слабата, тя е най мащабната. Според Айнщайн, всеки материален обект предизвиква изкривяване на пространството около себе си - колкото по-масивен е обектът, толкова по-голямо е изкривяването. Тази идея, включена в Специалната теория на относителността, впоследствие е доказана експериментално и то - неведнъж. Става въпрос за така наречената Гравитационна леща - отклонението на светлината от далечен обект при преминаването й покрай масивно тяло. Явлението е наблюдавано при окултация на далечни звезди от Юпитер например. Изкривяването на пространството около тази планета измества местоположението на звездата с няколко части от градуса - затова ефектът се нарича така, Гравитационна леща. Когато преди един век Айнщайн публикува тази своя тогава все още хипотеза, научната общност бива сериозно разтърсена, защото дотогава се е считало, че светлината се движи само по права линия и нищо не е в състояние да я отклони от пътя й. Въпреки че изглеждало твърде сложно за обяснение, Айнщайн е имал доста простичък отговор. Пространството около масивни обекти се изкривява, което кара светлината да следва извивката му, т.е., светлината така или иначе си се движи по права линия, но в изкривено пространство. По същия начин Луната обикаля около Земята - тя просто се движи по права линия в силно изкривено пространство. Същото се отнася и за движението на Земята около Слънцето. Така че, драги съблогъри, Гравитацията съществува, въпреки че не е това, което беше.
:)
цитирай
11. savremennik - Квантовото заплитане обяснява ...
13.03.2012 15:18
Квантовото заплитане обяснява съществуването на „призрачна активност от разстояние", за каквото обяснение е подозирал и Алберт Айнщайн. То надминава нашето четириизмерно пространство. Квантовото заплитане не е локално явление и ни казва, че в пространствата на Вселената е възможно взаимодействие между материята в нея.

Тези нелокални свойства на квантовото заплитане показват, че всички неща носят в себе си качествата на цялото. С други думи, в основата си нелокалността на квантовото заплитане означава, че ако две частици в една система са разделени, като частицата А е тук, а частицата Б е някъде много далече (например на десетки хиляди светлинни години разстояние), тогава когато се окаже някакво въздействие върху частицата А, то частицата Б ще реагира също на това въздействие. Като тази реакция е мигновена. Няма значение на какво разстояние са двете частици; едната частица ще реагира винаги, когато върху другата е оказано въздействие. Иначе казано, което се случва на едно място оказва мигновено влияние на друго, много по-далечно място. Това иде да покаже, че някои неща може да изглеждат независими едно от друго, но те всъщност да са свързани по неизвестен за нас начин.

Нелокалното свойство показва, че между отделните обекти има връзка, за която все още не се знае от съвременната наука. Целостта на едно нещо е повече от сумата на всичките му съставни части. Това е в противоречие с хипотезата на класическата наука. Така съществува мнението, че класическата западна наука може да види само отделни точки в равнината, но не и цялата равнина; само отделни дървета в гората, но не и цялата гора. Докато в традиционните китайски философия, наука и медицина винаги се е наблягало на цялото.

Квантовото заплитане показва, че Вселената е едно цяло, че нещата в нея са неразривно свързани от незнайни фактори, и че цялото е повече от сумата на съставните му части. Всичко това противоречи на отправната точка в класическата западна наука и поставя сериозни въпроси относно валидността на общоприетите западни разбирания за света.
цитирай
12. saadi - С това си изявление професорът разстрелва Струнната теория от упор .
13.03.2012 15:24
Няма гравитация = няма гравитационни вълни = няма Струнна теория :-))
Дали ще върне сега бонусите , дето ги е взимал за работата си върху нещо , дето не съществува ? :-))
цитирай
13. savremennik - Няма гравитация = няма гравитац...
13.03.2012 15:31
saadi написа:
Няма гравитация = няма гравитационни вълни = няма Струнна теория :-))
Дали ще върне сега бонусите , дето ги е взимал за работата си върху нещо , дето не съществува ? :-))

Решил си да пишеш нещо за коментар - и теб ще те прочетем :))
цитирай
14. saadi - Относно последния ти коментар - тъй ама не е баш тъй ;-))
13.03.2012 15:33
Обикновено хората си представят нелокалната връзка като "ако ти шибна един шамар и едновременно с теб ще паднат и още осем извънземни в пет различни галактики , щото всичко в тая Вселена е свързано" :-))
цитирай
15. savremennik - Обикновено хората си представят ...
13.03.2012 15:36
saadi написа:
Обикновено хората си представят нелокалната връзка като "ако ти шибна един шамар и едновременно с теб ще паднат и още осем извънземни в пет различни галактики , щото всичко в тая Вселена е свързано" :-))

Въпрос на възприятие и .. съзнание :)
цитирай
16. becksss - Съвременник,
13.03.2012 15:45
savremennik написа:
Въпрос на възприятие и .. съзнание :)

много се извинявам, но науката не се базира на "възприятие и съзнание", а на реални изследвания и факти. Т.е., всеки, който с лека ръка премахва фундаментални физични закони, е... меко казано... Хайде, няма да казвам, че може и да не ми одобриш коментара. :))
цитирай
17. savremennik - Въпрос на възприятие и. . съзнание ...
13.03.2012 15:52
becksss написа:
savremennik написа:
Въпрос на възприятие и .. съзнание :)

много се извинявам, но науката не се базира на "възприятие и съзнание", а на реални изследвания и факти. Т.е., всеки, който с лека ръка премахва фундаментални физични закони, е... меко казано... Хайде, няма да казвам, че може и да не ми одобриш коментара. :))

Моля , няма за какво да се извиняваш . Ако приемем, че съзнанието е основно свойство на материята, тогава може би ще можем да разберем феномени като способността на водата да "приема" информация, лечебната сила на молитвата, очевидната реакция на растенията в отговор на тяхната среда, прераждането и много други. Това са все явления, които не могат да бъдат обяснени от класическата Нютонова наука.
цитирай
18. saadi - "Въпрос на възприятие и .. съзнание :)"
13.03.2012 15:55
Абсолютно !
Интересното е , че в момента обменяме мисли благодарение на прогнилата , погрешна и неразбираща Вселената , технологична цивилизация , а не на премъдрите дзен-учители , които са заети през повечето време да си чоплят носовете на някой връх в Хималаите и благоволяват да изрекат величествена мъдрост на всеки 5-10 години :-))
цитирай
19. savremennik - Абсолютно ! Интересното е, че в ...
13.03.2012 16:01
saadi написа:
Абсолютно !
Интересното е , че в момента обменяме мисли благодарение на прогнилата , погрешна и неразбираща Вселената , технологична цивилизация , а не на премъдрите дзен-учители , които са заети през повечето време да си чоплят носовете на някой връх в Хималаите и благоволяват да изрекат величествена мъдрост на всеки 5-10 години :-))

При положение , че това ти е интересно ... добре :)))
цитирай
20. becksss - Съвременник,
13.03.2012 16:14
savremennik написа:
Моля , няма за какво да се извиняваш . Ако приемем, че съзнанието е основно свойство на материята, тогава може би ще можем да разберем феномени като способността на водата да "приема" информация, лечебната сила на молитвата, очевидната реакция на растенията в отговор на тяхната среда, прераждането и много други. Това са все явления, които не могат да бъдат обяснени от класическата Нютонова наука.


Това са... как ги нарече? Явления? Не, драги, това не са явления - това са недоказани (засега) брътвежи. Те затова се наричат и феномени - т.е., нещо, което може и да го има, ама може и да е плод на нечие развинтено въображение. Всеки опит да се "обожествят" научно доказани теории, да се привнасят отвън някакви "факти" и да се отричат фундаментални физични закони, е меко казано подигравка с труда на гениите.
цитирай
21. malchaniaotnadejda7 - 10. becksss - Според Айнщайн гравитацията не е ...
13.03.2012 16:16
Бекси, очевидно, в Айнщайн са се борили усещането му за Бог и рационалността. Нашият съблогер Светлин, който е физик, преди време, ми даде интересна информация по въпроса, който коментираме, когато стана дума при Нео и го помолих да разтълкува, какво точно е искал да каже Айнщайн в цитираната по-горе от мен фраза, че „отвъд мрежата на времето и пространството започвала действителността”.

За квантовата гравитация може да се прочете в блога на академик Божидар Палюшев: http://palyushev.blogspot.com/ Той е световно признат учен и книгата му е написана на разбираем език, но най-интересното е обяснението му за знаменитото уравнение на Айнщайн, което той пише, докато е сниман на една черна дъска. Известната снимка! Та, според академик Палюшев, въпросното уравнение може да бъде решено, извън времето и пространството – ако не участват! С допълнителния член в него има решение, което описва призраци - извън времето и пространството. Книгите на акадмика са уникални и си поставят си за цел да покажат чрез науката, че съществува духовния свят на Бога. Преди смъртта си, Айнщайн се отрича от това уравнение. Поздрави!
цитирай
22. анонимен - Сега, сериозно по темата. Предполагам, че доста от коментиращите знаят, че:
13.03.2012 16:23
Нютоновата механика е валидна за досветлинни скорости. От там нататъка действа квантовата /Айнщайнова механика/. Ако някой не знае, то с приближаване до скоростта на светлината, механичните обекти стават енергийни обекти. Времето се държи, "относително" и неприлично и амятьорите си блъскат главите с "Парадокса на близнаците". Той, парадокса, беше доказан експериментално миналата година.
Не знам дали знаете, че системите от полевите уравнения на ОТО и СТО имат точни решения в 11 мерно пространство. Напоследък се шири мнението, че едно от измеренията е "информационното". Нищо чудно, защото Бог е стиснат и надали би си позволил загубата на вложен ресурс. Не се смейте. Бог е стиснат! Само погледнете наоколо. Всичко е на кълбета. Планети, звезди. Кълбовидната форма е най-устойчивата равновесна форма. Ако този човек твърди, че няма гравитация, то наоколо ще е пълно със Тери Пратчет. Т.е. ще имаме видими доказателства, че всяко тяло може да се държи, както на някой му хрумне.
Преди време една блогърка заяви /съвсем сериозно при това/, че Айнщайн е отречен отдавна. Ама не каза кой и кога го е отрекъл.
А когато не знаеш как е родена вселената ти. И то при положение, че е само една, можеш да се начетеш на всякакви щуротии.
цитирай
23. savremennik - Моля, няма за какво да се извиняваш. ...
13.03.2012 16:23
becksss написа:
savremennik написа:
Моля , няма за какво да се извиняваш . Ако приемем, че съзнанието е основно свойство на материята, тогава може би ще можем да разберем феномени като способността на водата да "приема" информация, лечебната сила на молитвата, очевидната реакция на растенията в отговор на тяхната среда, прераждането и много други. Това са все явления, които не могат да бъдат обяснени от класическата Нютонова наука.


Това са... как ги нарече? Явления? Не, драги, това не са явления - това са недоказани (засега) брътвежи. Те затова се наричат и феномени - т.е., нещо, което може и да го има, ама може и да е плод на нечие развинтено въображение. Всеки опит да се "обожествят" научно доказани теории, да се привнасят отвън някакви "факти" и да се отричат фундаментални физични закони, е меко казано подигравка с труда на гениите.

Не се чудя на нашите по-малки братя дето наукообразно тръбят: "те такова животно нема". Те все още не могат да се справят с грипа и рака, нито пък да обяснят телепатията или гравитацията, както и множеството от слабите (фините) взаимодействия. няма по-глух от онзи, който не иска да чуе.
цитирай
24. анонимен - Едно обръщение към Съвременник
13.03.2012 16:33
Непременно прочетете
Физика на невъзможното
Мичио Каку
http://chitanka.info/person/michio-kaku
и
Паралелни светове
Автор: Мичио Каку
скоро ще я качат в Читанката.
В тези две книги е събрана цялата нютонова и айнщайнова физика, при това обяснена разбираемо от автора, който е и нобелов лауреат и един от авторите на Струнната и Суперструнната теории.
цитирай
25. becksss - Съвременник,
13.03.2012 16:39
Може и така да е, но предполагам, си наясно, че всеки, който се е опитал да обори Айнщайн, е ставал за смях. :) Дори Стивън Хокинг, който през последните години написа един куп противоречащи си трудове, вече започна леко да изтърва юздите и да затъва в батака. В крайна сметка, това е съдбата на всеки, тръгнал да се занимава с нещо, което не му е много ясно докрай. Да, знам, че думите ми ще прозвучат едва ли не еретично, но това е моето мнение. В крайна сметка, ако човешкото съзнание е дадено, за да разберем света около нас, то това ще се случи - рано или късно, но това няма да стане с отричане на едно или друго.

malchaniaotnadejda7, колкото и да е бил раздвоен между Бог е рационалността, Айнщайн, в крайна сметка, избира второто.
цитирай
26. malchaniaotnadejda7 - 22. katana - Сега, сериозно по темата. - Да, Бог е "стиснат" и не е... :)
13.03.2012 16:50
Катанче, за съблогерката, дето отричала Айнщайн - no comment. За скоростта на светлината – последните открития доказаха, че скоростта на мисълта е най-„бърза”. За съжаление „чудесата”, които се случват като „намерени извънземни”, например, се приемат за чиста доза истина, а това не е така: професорът твърди, че това са гени модификации на хора "произвеждани" в САЩ в базата Б51. Той влезна в телевизионен диспут и с един от топ специалистите по въпросите за колайдера - проф. Леандър Литов, който не приема новостите, които вече изникват от експеримента. Академик Палюшев е споделил със своя последовател и наш съблогер – Светлин - "Та това ние отдавна сме го предвидили!" И наистина има руско-българско изобретение, което почива на теориите на Палюшев и руският му колега Сорочински: http://www.demetra-geia.org/bulgarian/generators/index.htm
Това е феномелно открите, но, разбира се, аз не съм специалист.

Бекси, да, така е. Но много тежки и сериозни съвременни световни учени и физици, не само Айнщайн, засягат идеята за Бог. С други думи - заявяват, че науката не противоречи на идеята за Бог. Каквото и да значи това... Няма да стигне един постинг да ги изредя. Поздрави!
цитирай
27. savremennik - Заговорихме за Айнщайн, а дали з...
13.03.2012 17:03
Заговорихме за Айнщайн , а дали знаем всичко за него ? Ако сте чували за експеримента "Филаделфия" - вижте това инфо

Айнщайн открехва вратата към друго измерение

Гениалният физик предпочел да скрие замисления от него и изпълнен от Никола Тесла "генератор на невидимостта"

"Експериментът Филаделфия" телепортира през 1943 г. на стотици километри цял боен кораб

18 април 1955 г. е последният ден в живота на Алберт Айнщайн. Сърцето на гения на теоретичната физика спира да бие, след като някъде към 1 часа през нощта се спуква аортата му. Според завещанието на Айнщайн тялото му е кремирано в Трентън, щата Ню Джърси, а прахта му е била погребана при съблюдаването на пълна тайна. Чак сега обаче става ясно, че заедно с прахта на физика е била предадена на земята и пепелта на част от ръкописите му. Според някои изследователи Айнщайн е изгорил лично преди смъртта си тези трудове, тъй като е смятал, че на този етап заложените в тях познания биха могли до донесат повече вреда, отколкото полза на човечеството.
Твърде вероятно е между тези изгорени ръкописи да са били и разработките му в областта на Единната теория на полето. Нейната основна идея е да се опише само с едно уравнение взаимодействието на трите фундаментални сили ­ електромагнитни, гравитационни и ядрени. Като убеден пацифист авторът на Теорията на относителността решава да скрие последните си трудове, след като участва в един военен проект, който остава в историята като "Експериментът Филаделфия" или "Проект Рейнбоу" ("Слънчева дъга").
цитирай
28. анонимен - Бушмилс, не си прав! Като всеки евреин, дори и физик, Айнщайн е скрил ролята на Бог.
13.03.2012 17:07
becksss написа:
Може и така да е, но предполагам, си наясно, че всеки, който се е опитал да обори Айнщайн, е ставал за смях. :) Дори Стивън Хокинг, който през последните години написа един куп противоречащи си трудове, вече започна леко да изтърва юздите и да затъва в батака. В крайна сметка, това е съдбата на всеки, тръгнал да се занимава с нещо, което не му е много ясно докрай. Да, знам, че думите ми ще прозвучат едва ли не еретично, но това е моето мнение. В крайна сметка, ако човешкото съзнание е дадено, за да разберем света около нас, то това ще се случи - рано или късно, но това няма да стане с отричане на едно или друго.

malchaniaotnadejda7, колкото и да е бил раздвоен между Бог е рационалността, Айнщайн, в крайна сметка, избира второто.

А ми намери някой, който, след като се пробва да вдене нещо от ОТО и СТО, не вика Боже, Бооожеееее!
цитирай
29. malchaniaotnadejda7 - ps
13.03.2012 17:08
Мичио Каку заслужава да бъде прочетен. И "Паралелни светове" и "Физика не невъзможното". Поздрави!

АЛБЕРТ АЙНЩАЙН за мен е, повтарям, Бог! Той не е планетарен учен. Той принадлежи на Великия Космос...

Благодаря за гостоприемството, Savremennik , и хубава вечер!:)
цитирай
30. savremennik - Мичио Каку заслужава да бъде про...
13.03.2012 17:14
malchaniaotnadejda7 написа:
Мичио Каку заслужава да бъде прочетен. И "Паралелни светове" и "Физика не невъзможното". Поздрави!

АЛБЕРТ АЙНЩАЙН за мен е, повтарям, Бог! Той не е планетарен учен. Той принадлежи на Великия Космос...
Хубава , спокойна и с елемент на размисли вечер, malchaniaotnadejda7 :) Ще има още интересни материали - обещавам :)
Благодаря за гостоприемството, Savremennik , и хубава вечер!:)
цитирай
31. becksss - katana
13.03.2012 18:21
Аз мисля, че твърде много се спекулира относно набожността на Айнщайн. Той не е вярвал чак толкова много в Бог, колкото например Исак Нютон.
А що се отнася до Експеримента Филаделфия - това отново е абсолютно недоказано събитие, което човърка въображението на хората. Също като инцидентът в Роузуел, Ню Мексико. Един Бог знае дали са се случили в действителност или не. Когато претендираш за сериозност, подобни недоказани "факти" са си чисто и просто ходене по тънък лед.
цитирай
32. savremennik - Аз мисля, че твърде много се спек...
13.03.2012 19:09
becksss написа:
Аз мисля, че твърде много се спекулира относно набожността на Айнщайн. Той не е вярвал чак толкова много в Бог, колкото например Исак Нютон.
А що се отнася до Експеримента Филаделфия - това отново е абсолютно недоказано събитие, което човърка въображението на хората. Също като инцидентът в Роузуел, Ню Мексико. Един Бог знае дали са се случили в действителност или не. Когато претендираш за сериозност, подобни недоказани "факти" са си чисто и просто ходене по тънък лед.

Силни думи за сериозността , признавам . Проблемът е, че това какво е сериозно се определя от "мъдростта на деня" , която вече е доказала колко пробойни има . Само преди няколко века щеше да се провалиш на изпита си , ако бе казал , че Земята е кръгла и се върти :)
цитирай
33. kagami5 - Интересно, благодаря!
13.03.2012 19:25
Интересно, благодаря!
цитирай
34. анонимен - Бушмилс, виковете, "Боже, Бооооооожееееее!" ги надават тези, които се мъчат
13.03.2012 19:26
becksss написа:
Аз мисля, че твърде много се спекулира относно набожността на Айнщайн. Той не е вярвал чак толкова много в Бог, колкото например Исак Нютон.
А що се отнася до Експеримента Филаделфия - това отново е абсолютно недоказано събитие, което човърка въображението на хората. Също като инцидентът в Роузуел, Ню Мексико. Един Бог знае дали са се случили в действителност или не. Когато претендираш за сериозност, подобни недоказани "факти" са си чисто и просто ходене по тънък лед.

да разберат теориите. Значи, астрофизиката, квантовата физика и астрономията толкова са се слели и прелели, че стават нещо като магия. Само си представи какъв начин на мислене трябва да имат тези хора, които работят с такива математически и астрономически порядъци за време и разстояние. От наша гледна точка, трябва да се непоправимо луди хора.
цитирай
35. savremennik - Интересно, благодаря! Запов...
13.03.2012 19:32
kagami5 написа:
Интересно, благодаря!

Заповядайте отново :) Приятна вечер :)
цитирай
36. анонимен - Виж, ако теорията и практиката бяхае дала отговор до сега, нямаше да го има твоя пост.
13.03.2012 19:32
savremennik написа:
becksss написа:
Аз мисля, че твърде много се спекулира относно набожността на Айнщайн. Той не е вярвал чак толкова много в Бог, колкото например Исак Нютон.
А що се отнася до Експеримента Филаделфия - това отново е абсолютно недоказано събитие, което човърка въображението на хората. Също като инцидентът в Роузуел, Ню Мексико. Един Бог знае дали са се случили в действителност или не. Когато претендираш за сериозност, подобни недоказани "факти" са си чисто и просто ходене по тънък лед.

Силни думи за сериозността , признавам . Проблемът е, че това какво е сериозно се определя от "мъдростта на деня" , която вече е доказала колко пробойни има . Само преди няколко века щеше да се провалиш на изпита си , ако бе казал , че Земята е кръгла и се върти :)

А, моля ви се. В аргументите на Кушел за кръвожадните САЩ, експериментът "Филаделфия" зае подобаващо място. Той очаква САЩ да прехвърлят цял флот по този начин. Тоз човек ни хвана за ситни и жълти канарчета.
Сега, да се върна на физиката. Значи, от както има физика,все се търси обща теория, която да обясни всички явления на куп. Все още няма такава.
цитирай
37. savremennik - Катана, ти обичаш говорилните к...
13.03.2012 19:35
Катана , ти обичаш говорилните както изглежда :)
цитирай
38. анонимен - Просто съм чел доста сериозна литература по тематиките + 2 изпита по физика
13.03.2012 19:40
savremennik написа:
Катана , ти обичаш говорилните както изглежда :)

и все още се считам за твърде блед аматьор. Но в сравнение с някои коментиращи, просто съм с титла по физика и астрономия. :-)))
Апропо, потърси малко материали за "Пространството на Черенков". Гледай да не е от Уикито, обаче.
цитирай
39. savremennik - Катана, ти обичаш говорилните к...
13.03.2012 19:42
katana написа:
savremennik написа:
Катана , ти обичаш говорилните както изглежда :)

и все още се считам за твърде блед аматьор. Но в сравнение с някои коментиращи, просто съм с титла по физика и астрономия. :-)))
Апропо, потърси малко материали за "Пространството на Черенков". Гледай да не е от Уикито, обаче.

Позабавлавам се с това , че си чел сериозна литература :) По-горе споделих виждането си за "сериозните" научни възгледи .
цитирай
40. анонимен - Е, дойдохме до прастарата българска позиция, "осмей опонента си".
13.03.2012 19:49
Преди казах нещо.Ако една теория беше получила своите доказаталства, нямаше да дискутираме изобщо. Никой не води дискусия, че топлата вода е топла. Тя си е топла и това е. Така е и във физиката. Развива се непрекъснато и по-някога една новост се опровергава твърде бързо. Аз не разбрах нивото на знанията ти /не ти се подигравам за това/ но телепортацията вече е факт. Айде сега, бурен смях, нали? Ама миналата година телепортираха атом /с потвърдени експерименти/ и проста молекула. Вече казах, че се интересувам от темата.
Хайде, чао.
цитирай
41. savremennik - Преди казах нещо. Ако една теория ...
13.03.2012 19:53
katana написа:
Преди казах нещо.Ако една теория беше получила своите доказаталства, нямаше да дискутираме изобщо. Никой не води дискусия, че топлата вода е топла. Тя си е топла и това е. Така е и във физиката. Развива се непрекъснато и по-някога една новост се опровергава твърде бързо. Аз не разбрах нивото на знанията ти /не ти се подигравам за това/ но телепортацията вече е факт. Айде сега, бурен смях, нали? Ама миналата година телепортираха атом /с потвърдени експерименти/ и проста молекула. Вече казах, че се интересувам от темата.
Хайде, чао.

Знанията ми са относителни , изобщо съм далеч от претенциите , че са големи . А какви са те - всеки може да види в блога ми . Чао и повече положителност :)
цитирай
42. raders - Ами възможно е да не знаят на какво се ...
13.03.2012 20:23
Ами възможно е да не знаят на какво се дължи, но да твърдят, че не съществува е прекалено абстрактно за едно рационално мислене. Това ми напомня за един пасаж от "Автобиографията на Бранислав Нушич". Значи, връща се една вечер един възрастен писател у дома и вижда в коридора чифт фелдфебелски ботуши. Влиза в спалнята и вижда на собственото си легло до любимата лежи фелдфебелът без ботуши. Разбира се, писателят веднага си тръгва съкрушен и се запива от мъка в най-близката кръчма. Това продължава цяла нощ и на следващия ден получава писмо от любимата: "Драги приятелю, онова, което видя снощи, хич не е вярно..." и т.н.
цитирай
43. penchoan - Гравитацията представлява рав...
13.03.2012 21:27
Гравитацията представлява равновесие между две сили на отблъскване. Теглителна сила не съществува в природата. Законът на Нютон е сбъркан с гравитационната константа - такава не съществува. Затова Нютоновия закон е валиден само за Земята и никъде другаде. За Айнщайн да не говорим - той никога не е бил световно признат от сериозните учени, а само от преподаватели, нямащи отношение към науката. Теориите му на относителността са ненаучни и фалшиви, те не обясняват нищо, а само забавиха развитието на физиката.
цитирай
44. ivouzunov - Според мен, проблемът е в заглав...
13.03.2012 23:48
Според мен,проблемът е в заглавието! ;)) Съществува разбира се ,но...е Друго нещо! Въпрос на ..уточнение. Опитах се да проследя повечето ,коментари,но категорично не мога да се съглася с .."последния" ..Айнщайн и такива подобни на него,всъщност създават ,така наречената Наука.. Масата от учени ,просто дъвчи едно и също нещо десетилетия наред до следващия ..Гений..;))
цитирай
45. osi4kata - hahahah :)))
14.03.2012 01:23
винаги съм казвала, че ако не беше оня калпазанин Нютон, досега щяхме да Фърчим :)))))
цитирай
46. liubopiten - Хубавото в новата идея е, че те кара да се обърнеш назад и да се огледаш.
14.03.2012 09:52
В блатото на класическата механика тази хипотеза е като камък, който ще раздвижи умовете. Самата идея за динамика и равновесие на хаоса е толкова абсурдна, че едва ли е нещо повече от формална пътека на мисълта.
цитирай
47. becksss - penchoan
14.03.2012 12:03
Предполагам, сам осъзнаваш, че казаното от теб по отношение на световно признат учен като Айнщайн, е пълна глупост.
цитирай
48. kagami5 - Хаос съществува единствено в чо...
14.03.2012 12:55
Хаос съществува единствено в човешките глави, във вселената такъв липсва.
цитирай
49. ruslana111 - Пламен Караджов
14.03.2012 15:06
"Тя съществува, ама въпросът е на какво се дължи?! За магнитното поле зная – щом някъде се задвижи електрически заредена частица, веднага около нея се появява магнитно поле. А за гравитационното - ….
Щом гравитационното поле е пропорционално на взаимодействащите маси (Нютон), а пък масата на едно тяло се увеличава с увеличаване на неговата скорост (Айнщайн), започнах да си мисля, че то се дължи на движещи се непознати до сега микрочастици и (или) вълни, съставляващи материята (по аналогия с магнитното поле). Радвам се, че физиците са тръгнали точно по този път на разсъждения и се надявам, че ще стигнат до по-конкретен резултат. Кварковият модел в съвременната физика за сега не дава отговор на този въпрос, а по законът на Хъбъл има още много да се спори и да се уточнява"
Пламен Караджов
цитирай
50. анонимен - Да си призная и аз нямам нерви да дискутирам с подобен род знайковци
14.03.2012 15:07
becksss написа:
Предполагам, сам осъзнаваш, че казаното от теб по отношение на световно признат учен като Айнщайн, е пълна глупост.

Нека си вярват, че някой е отречен, непризнат, мошеник и прочее. Тя, физиката, не им обръща внимание.
По-горе прочетох, че към базовата формула на Айнщайн го нямало Бог. Абе хора, баш от тая формула се пръкна ядреното и термоядреното оръжие, бре!
цитирай
51. savremennik - Очаквайте скоро следващ постинг, ...
14.03.2012 15:27
Очаквайте скоро следващ постинг , който е дори по-провокативен от този , заглавието е " Класическата наука под въпрос, заражда се нова"
цитирай
52. ramus - Просто е любопитно да се зачитат...
14.03.2012 18:49
...опитите на всякакви хора да си доказват базовите приети убеждения на които се опират в живота си. И след това да ги защитават. В днешния информационен век защитата разбира се е основана на т.н. аргументи, основания и... т.н. логика.
Изглежда всичко толкова непоклатимо - да вярваш в предварително приетото от теб "ВЯРНО" и самия ти да го превръщаш в "ИСТИНА".
Тия думи дето ги пиша изразяват ВЯРВАНЕТО като процес в най-широк смисъл. Защото ВЯРВАНЕТО и УБЕЖДЕНИЯТА на всеки човек са взаимно преплетени и по-скоро са само две различни думи за два аспекта на едно и също ПСИХИЧНО ЯВЛЕНИЕ и ПРОЦЕСИ.
Внимателния анализ на основните социално-постановени положения показва съвсем очевидно, че няма никакво значение към коя система от групови убеждения ще е който и да е "защитник". Дали религиозната или научната идеология (формален пример) - все постановяват някакво обяснение за света и за всеки от защитниците и последователите им съвсем ясно го постулира като "ИСТИНА". Сбора от социално приета картина на света, се нарича най-общо ПАРАДИГМА. И също така това е СОЦИАЛНО-КОНСОЛИДИРАЩА постановка на която да се опира и подпира груповия живот. Това са просто КОНСЕНСУСНИ форми на описание на света, които да подпомогнат психични човешки потребности.
Самия факт, че се защитават тези като ИСТИНА е несериозен за който и да е същински откривател (не Из-СЛЕДО-ВАТЕЛ). Само защото някой е назубрил в училище или университета сбор от формални хипотетични обяснение за наблюдаеми явления не ги прави да са истина - поне за човека, който ги "открива". За останалите, които им трябва готовото обяснение, го поемат като вкусна хапка от гладните за нея. И после почват да я защитават като "истина".

Всеки който е с претенцията че има критично и самостоятелно мислене, е открил чрез него, че за същинските открития е нужно нещо "ново" - извън постановените модели и описания. Това е и ОТКРИТИЕТО - и се нарича най-общо ЕВРИСТИЧНО такова мислене.
цитирай
53. ramus - Това, че една комбинирана форма от взаимно свързани постулати изглежда за приемниците си...
14.03.2012 19:04
... ИСТИНА, не я прави с нищо важна или значима, освен за поддръжниците й.
Известно е, че "гениите" са просто идолни фигури. Т.н. обществено мнение, прави от някои хора "гении" или "герои". Такъв е случая с АЙНЩАЙН или НЮТОН. Както в патриотичните идеи и постулати са БОТЕВ и ЛЕВСКИ. А в религиозните доктрини идолите са "светци", издигнати като такива, но от своите "ПОСЛЕДОВАТЕЛИ".
Интересно е също така недомислицата според която в т.н. "НАУКА" се изключва и избягва със всички средства наречената от тях "субективна преценка" с идеята че тя би накривила мисленето и изводите с "личната предубеденост". И с това сякаш се изключва че както има и лична предубеденост, като следствие на лични пристрастия и предпочитания, така е налице и груповия й вариант - ГРУПОВАТА ПРЕДУБЕДЕНОСТ. А най наивното от всичко е, когато се използва като критерий за "обективност" явление което е близко или еднакво и повторяемо за всеки член на "групата".
В чисто личен план много от обявените за "ИДОЛИ" (гении или герои) хора са имали някои напълно погрешни и наивни представи за света, живота, хората или себе си. Това е валидно за всеки. Самозаблуждението е специфичен психичен феномен. И се основава на прости процеси. Могат да се опишат образно например с идеите на Курт Гьодел, (който дори не е физик) според които една система става достъпна за изследване и пълен поглед само от "точка ИЗВЪН" нея. В случая идеята е толкова стара и очевидна, но Гьодел просто я подава за "научно смилане" на научно приемлив език и с това да консолидира т.н. "научна общност".

Съвсем очевидно е, че която и да е система от идейни и образни описания не цели нищо повече от консенсус около който да се завъртят естествени психични човешки потребности. Самото понятие "ИСТИНА" е един човешки понятиен КОНСТРУКТ. КОНСТРУКТИ са също и понятията "ВРЕМЕ", "ПРОСТРАНСТВО", БЕЗКРАЙНОСТ, СВОБОДА, БОГ...
цитирай
54. raders - Предполагам, сам осъзнаваш, че ...
15.03.2012 20:16
becksss написа:
Предполагам, сам осъзнаваш, че казаното от теб по отношение на световно признат учен като Айнщайн, е пълна глупост.


Абсурд да го осъзнава. За да се осъзнае подобно нещо, трябва все пак да можеш да мислиш малко.
цитирай
55. sistemite - Поздрави и от мен ! - sistemite
27.03.2012 14:46
Скъпи приятели, много се радвам, че всички сте прави, защото всичко е относително и е поставено във функция на условността и гледната точка. Именно, затова си мисля, че "savremennik" е направил точно попадение с публикацията си, предизвиквайки дискусия по темата с гравитацията. Мисля, че това което казва за Единната теория на полето, т.е. да изразиш функционално с едно уравнение взаимодействието между електромагнитните, ядрените и гравитационните ФУНДАМЕНТАЛНИ сили е крайна цел за система, с върховен клас на сложност, каквато е Вселената. Науките - от край време - дълбаят този въпрос и по-всяка вероятност ще го дълбаят - до край време. Още сме много малки за да обясним и отговорим на Вечния въпрос - за света и произхода, но едно е ясно, че в такава система случайни неща няма и че в необятната Вселена всичко е разчетено и подредено - това произтича от принципа на равновесие - основен и то не само за системата Вселена, а и за по-голямата - от многото НЕЩА И
НИЩОТО. Изцяло се присъединявам към коментара на "ramus" за КОНСТРУКТИТЕ.
Това е то дълбоката философия на нещата, откъдето може да излезе зайче, а може би то е там някъде и като аналитик на системи приемам, че Курт Гьодел е прав. И за това, че "хаосът" е само в човешките, все още "малки" глави, както коментира "kagami 5" ("малки" пък, ако не възразява е добавена от мен). Категорично се присъединявам и към "becksss" и "raders", че да "прекаляваш" (това е добавка също от мен и уточнявам, за да не се обидят, ако не са съгласни),
т.е. че да се "изпъчиш" по отношение на Нютон, респективно Айнщайн си е една "звучна пръдня в претъпкан автобус и то по време на юлските горещници". Тоест, да не признаваш теориите им, като вярни, макар и частично-дефиниращи поведение в съществуващ участък от време-пространството и то само с "изложена" на преден план - хипотеза ( по-лошо - клоняща към антитеза), това което "понамирисва" отдалече, някъде откъм Амстердам -.... си е това - което казах по-горе.
цитирай
56. sistemite - още по темата - sistemite
27.03.2012 15:30
Нютон и Айнщайн не са известни, защото и малките деца са знаели, знаят и ще знаят за тях ... е,.. не толкова, колкото за известния професор, който твърди, че гравитацията е илюзия, че за него гравитацията не съществува, че има нещо ??, по-основно от гравитацията. Това, че има нещо и баба ми го знаеше (лека и пръст !), но от друга страна е "абсолютно" прав, защото има НЕЩО и то е наречено -пак гравитация. Това, че не е съгласен с терминологията си е негов проблем. Да си го нарече, примерно - "струнно-ластикация", няма проблем, щом го "влече"??
Така ще бъде вътрешно-уравновесен със себе си. Щом няма гравитация, а само "струни и ластици", които пък ние използваме за да си посвирим на китари и цигулки и без да ни паднат гащите, то предложете му един доказателствен експеримент. Нека го "спуснат в един по-дълбок трап, от който не може да излезе чрез катерене (предполагам, че ще приеме спокойно и без притеснение)
тъй като само след 6 часа, когато Земята направи 1/4 оборот ще може спокойно да излезе оттам. Ако обаче реши да престои 12 часа, т.е. Земята ще е вече направила 1/2 оборот, върху отвора на трапа, за всеки случай опънете на кръст 10-тина ластика, щото е реална опасността да падне от дупката в НЕЩОТО, а все пак ластиците ще са му в голяма помощ, след като няма гравитация ?? Ако, обаче това с изпадането не се случи, предлагам да му дадете, т.е. да му спуснете в едно канче, заедно с водата за пиене едно топче ? Да, топче, като всички други топчета, голямо колкото онези с които си играят децата, т.е. около ~ 1 куб.см., но с плътност 1000000000 тона ( 1 млрд. тона) - е.... щом няма гравитация - няма проблем нали ???
цитирай
57. ramus - понеже така или иначе анализирам и изучавам системи...
15.04.2012 10:38
... да кажа, че всъщност цитирания от мен Гьодел е изказал и дефинирал математично-логически постановки на които основава изводите си. За абстрактна наука като математиката, на която се основава цялата познавателна парадигна днес, явно това е достатъчно. Но аз се занимавам с психични системи и там математиката е неизползваема. Там системите имат редица особености, които ги правят качествено различни, макар че формално могат да се опишат... Но само формално, а това въобще не върши работа в психичните системи. Там са налице основни положения които ги правят уникални и... парадоксални...
Както и да е - идеята ми е, че според експериментите ми, части от изводите могат да се характеризират с известни допълнения към изводите на Гьодел по приблизително следния начин:
За Пълнотата на изследване на една система е нужно да се дефинира НАБЛЮДАТЕЛЯ и ИЗСЛЕДВАЩИЯ (я) дали не е в нея. Извеждането му от системата която изучава, за да я види в пълнота се оказва недостатъчно, и носи само част от информацията - СИСТЕМАТА ГЛЕДНА ОТВЪН. За да задълбочи, вникне и опознае една система от взаимодействащи си елементи е нужно едновременно да си ВЪТРЕ и ВЪН ОТ НЕЯ.
Съвсем образна аналогия по горното е следната - АКО СИ В ХЕЛИКОПТЕР виждаш лесно надалеч и нашироко, хоризонта на наблюдаемото и дефинираното е широк, макар всичко да е условно. Но от ВЕРТОЛЕТА не може да се забележат подробностите на самия терен... дори и да слезеш на повърхността - е поглед пак само по повърхността, но е налице възможност да разгледаш системата в детайли, които от вертолета няма как да се възприемат. Света на мравката върху тревата и на земята е невидим от вертолета. Именно заради това различните по мащаби "погледи" се комбинират, докато условно се съединяват в обща картина, попълвайки все повече общия пъзел със все повече елементи.
Това е само микроскопичен щрих от общите концептуални положения с които работя, но предизвикателството е изключително и няма нищо общо с конвенционалната наука.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: savremennik
Категория: Технологии
Прочетен: 2928552
Постинги: 316
Коментари: 1907
Гласове: 15632
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Лао Дзъ - Дао Дъ Дзин
2. spiralata.net
3. blogspot.com
4. Galatceq
5. Kikowsky
6. Девет истини за биополето
7. Човешко енергийно поле
8. Тайните на йогите за здравословно хранене
9. ДИШАНЕТО НА ЙОГИТЕ
10. ПАМЕТТА НА ВОДАТА
11. Учените в шок: Смъртта не е това, което е !
12. Между живота и смъртта
13. Телевизията - масова хипноза и контрол
14. Медитация - науката проглежда за невидимото
15. Изчезнали континенти : Лемурия
16. Астрология
17. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Сензацията на хилядолетието /част 1/
18. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Каменните огледала /част 2/
19. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Скривалищата на Атлантида /част 3/
20. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Световната система от ПИРАМИДИ /част 4/
21. ЗАГАДКАТА НА ЖЕЛЯЗНАТА КОЛОНА В ДЕЛХИ
22. БЕРМУДСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК
23. АНАТОМИЯ НА ЕНЕРГИЙНОТО ТЯЛО
24. АУРАТА НА ДЪРВЕТАТА
25. АУРА ИЛИ ПОСЛЕОБРАЗ?
26. Местоположение и карти на Атлантида
27. Dr. Royal Raymond Rife Д-р Роял Реймънд Райф
28. Тема с продължение - д-р Роял Райф
29. ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ НА ВЪЗПРИЯТИЕТО... КОГАТО ЧОВЕК НАПУСКА ТЯЛОТО СИ Интервю с Лори Монро Емил Кацаров
30. Енергообмен