Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2011 14:15 - Холограми, Вселената и... човешкият мозък
Автор: savremennik Категория: Технологии   
Прочетен: 10669 Коментари: 10 Гласове:
50


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През 1982 година в Парижкия университет се извършва експеримент, който може да се окаже един от най-значителните експерименти на 20-ти век. За този експеримент не е тръбено по новините. Освен ако не четете научни журнали, едва ли някога сте чували името на експериментатора - Алан Аспект (Alain Aspect). Аспект и неговият екип откриват, че при определени обстоятелства, субатомни частици, като електроните, могат да комуникират един с друг в реално време, независимо от разстоянието между тях.

Това е важен факт, който може да се обясни чрез холографската парадигма, която ще разгледаме в тази статия. Може би светът все пак наистина е "само" една матрица...

image  
През 1982 година в Парижкия университет се извършва експеримент, който може да се окаже един от най-значителните експерименти на 20-ти век. За този експеримент не е тръбено по новините. Освен ако не четете научни журнали, едва ли някога сте чували името на експериментатора - Алан Аспект (Alain Aspect). Аспект и неговият екип откриват, че при определени обстоятелства, субатомни частици, като електроните, могат да комуникират един с друг в реално време, независимо от разстоянието между тях.

Без значение дали се намират на 10 метра или на 10 милиона километра, едната частица винаги "знае" какво става с другата и обратно. Проблемът с този факт е, че той нарушава приетото от Айнщайн ограничение на скоростта, с която може да пътува информацията - скоростта на светлината. Пътуването със скорост по-голяма от тази на светлината обаче е равносилно на преминаване на времевата бариера. Това кара доста учени да се опитат да обяснят резултатите, като някои от тях предлагат доста радикални теории.

Физикът от Лондонския университет Дейвид Бом, например, смята че откритието на Аспект дава основание да се смята, че обективната реалност не съществува, че въпреки солидния си вид, Вселената е от огромна холограма.

За да разберем защо Бом прави това зашеметяващо изявление, трябва да знаем какво се крие зад понятието "холограма". Холограмата е триразмерно изображение (фотография), направено с помощта на лазер.

За да направим холограма, обектът първо бива осветен от лазерен лъч. Тогава втори лазерен лъч отскача от отразената светлина на първия, а получената резонанса картина се запечатва на филм. Полученият филм прилича на нищо незначеща мрежа от светли и тъмни ивици. Да се ниси хорограмата, към филма се насочва трети лазерен лъч се визуализира тримерния образ на снимания обект.

image

Триразмерността на тези изображения не е тяхната единствена забележителна черта. Ако холограма на роза бъде срязана наполовина и след това осветена от лазер, всяка половина ще проектира цялата роза. Получените половинки могат от своя страна да се разделят още веднъж на по две четвъртинки. Всяка от четвъртинките при облъчване отново би визуализирала холограма на цялата роза.

Това свойство от природата на холограмата ни дава нов поглед върху разбирането за организация и ред. През по-голямата част от съществуването си, западната наука се е развивала с презумцията, че най-добрият начин да разбереш физически феномен е да го разбиеш на съставните му части и да ги изследваш.

Холограмите ни показват, че някои неща във Вселената може да не се поддават на този подход. Ако се опитаме да разпаднем на съставните й части една холограма, ние няма да получим парчетата, от които е направена, само ще получим по-малки "цели"(1:1 с оригинала) холограми.

Тази гледна точка навежда Бом на различен начин на разбиране на откритието на Аспект. Бом смята, че причината субатомните частици да остават в контакт една с друга, независимо от разстоянието между тях, не се дължи на факта, че те си разменят някакви сигнали напред-назад, а защото тяхната разделеност е илюзия. Той смята, че на някакво друго ниво на реалност, такива частици не са индивидуални, отделни, а части от едно фундаментално цяло.

image

Бом предлага следния пример за визуализиране на своята теория: представете си аквариум, в който има риба. Представете си, че не можете да видите аквариума директно, а го наблюдавате с помощта на две камери - едната насочена към предната стена на аквариума, другата - към някоя от другите стени. Гледайки само мониторите, е вероятно да решите, че наблюдавате две различни риби. Тъй като камерите са разположени под различен ъгъл, всяка от рибите на екраните ще изглежда леко различна. След известно време наблюдение ще стигнете до извода, че между рибите съществува някакъв вид зависимост. Неузнавайки за реалната ситуация, може от направените наблюдения да се стигне до извода, че двете риби комуникират помежду си на момента, но това, както знаем, не е вярно.

Според Бом това е, което се случва при експериментите на Аспект. Според него комуникацията със скорост по-бърза от скоростта на светлината, която наблюдават Аспект и екипа му, му дават основание да смята, че съществува различно ниво на реалност, което не можем да възприемем, по-сложно измерение, което е аналог на аквариума от примера. За Бом електроните и другите субатомни частици ни се струват отделни, тъй като можем да видим само част от това по-сложно измерение.

За Бом тези частици не са отделни части, а страни на по-дълбока единност, която притежава холографски свойства и е неразделна, също като спомената в началото роза. И тъй като всичко във физическата ни реалност е изградено от тези елементарни частици, то Вселената, според Бом е проекция, холограма.

Ако това е вярно, то Вселената трябва да притежава някои изумителни свойства. Ако разделеността на частиците е илюзорна, то това означава, че всички и всичко във Вселената е свързано едно с друго. Всичко е във всичко, и въпреки, че човешката природа винаги търси начини да категоризира и разделя, различните явления във Вселената и всички видове разделение са по същността си изкуствени и цялата природа е една безкрайна мрежа.

бом не е единственият изследовател, който намира доказателства, че вселената е холограма.Работещият независимо от Бом в сферата на мозъчните изследвания, неврофизикът от Станфорд Карл Прибрам също стига да убеждението за холографската същност на вселената.

Прибрам стига до холографския модел тръгвайки от загадката как и къде в мозъка се съхранява паметта. Десетилетия наред множество изследвания показват, че паметта не се съхранява на точно оределено място, а в целия мозък.В серия от експерименти през 20-те години Карл Вашли открива, че независимо каква част от мозъка на плъх премахва, той не може да заличи неговата памет за това как да изпълнява сложни задачи, които е научил преди хирургическата намеса.Големият проблем тогава е бил, че никой не е познавал механизъм, който да обясни тази особеност на паметта.

През 1960-та година Прибрам се запознава с концепцията на холографията и разбира, че е намерил обяснението, което са търсели изследователите на мозъка. Прибрам смята, че паметта се съхранява не в невроните, или в малки групи от неврони, а в шаблони от нервни импулси, които се пресичат в целия мозък по същия начин, както светлите и тъмните интерферентни линии пресичат цялата повърхност на парче филм с холографско изображение. С други думи, Прибрам смята, че мозъкът е сам по себе си холограмен филм.

Теорията на Прибрам би обяснила защо човешкият мозък може да съхранява толкова много информация в толкова малко място. Изчислено е, че човешкият мозък има капацитета на запамети информация от порядъка на 10 милиона бита по време на средно продължителен човешки живот.

Друго свойство на холограмите, което не споменахме досега е именно големия им капацитет за съхранение на информация ( бел. ред: вече са в разработка дискове на принципа на холограмите, които ще побират нещо от порядъка на 100GB информация, при размер колкото сегашните дискове). Достатъчна е минимална промяна на ъгъла, под който двата записващи лазера облъчват фотографския филм и е възможен записа на много различни изображения на една и съща повърхност. Практически опит показва, че в един кубичен сантиметър филм може да се съберат близо 10 милиона бита информация.

Нашата необичайна способност бързо да извличаме каквато информация ни трябва от огромното ни информационно хранилище на спомени става по-разбираема ако мозъкът функционира на принципа на холограмата. Едно от най-удивителните неща в човешкия мозък е именно взаимосвързаността на всяко парченце информация - друга характеристика, присъща за холограмите. Тъй като всяка част на холограмата е безкрайно свързана с всяка друга нейна част, то това може би е най-съвършенният пример за взаимосвързана система, с която разполагаме.

Аржентинско-италианският изследовател Хюго Зукарели (Hugo Zucarelli) наскоро пренесе холографският модел в света на акустичните явления. Озадачен от факта, че хората могат да локализират източника на звук без да въртят главите си, дори когато не могат да чуват с едното ухо, Зукарели открива, че холографските принципи могат да обяснят тази способност. Зукарели също така разработва техногията за холографния звук - техника за записване, способна възпроизведе акустични ситуации с невероятен реализъм.

Скорошни експерименти установяват, че всяко от сетивата ни е чувствително към доста по-голям спектър от честоти, отколкото се предполагаше доскоро.

Изследователите откриват, например, че визуалната ни система е чувствителна към звукови вълни, че чувството ни за мирис частично зависи от така наречените осмични честоти, и че дори клетките в телата ни са чувствителни към голям честотен диапазон. Според някои учени тези открития предполагат, че холографската природа на съзнанието е отговорна за преработването и разделянето на тези честоти във формата на конвенциалната чувствителност.

Най-интересно става обаче, когато обединим холографния мозъчен модел на Прибрам и холографната теория за веселената на Бом. Ако конкретността на света е вторична реалност и това, което е "там" е всъщност холографско трептение, и ако мозъкът е също холограма и избира само част от трептенията и математически ги превръща в сензорни възприятия, какво тогава е обективната реалност?

Казано по-просто - тя спира да съществува. Религиите на Изтока дълго време са проповядвали, че материалния свят е Мая - илюзия, съответно въпреки че мислим, че сме физически същества, движещи се във физически свят, това също е илюзия. Ние сме само приемници, плаващи през калейдоскопично море от честоти, и това, което извличаме от това море и трансформираме във физическа реалност, всъщност е само един канал от многото в холограмата.

Тази нова картина на реалноста, синтез на гледните точки на Бом и Прибрам, се нарича холографна парадигма, и въпреки, че много учени я посрещат със скептицизъм, тя стимулира други. Холографната парадигма, ако се допусне, че е вярна, би обяснила много явления, които за момента са черни дупки в научното знание - медицина чрез визуализация, телепатия, пътувания извън тялото и др.

http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=126



 



Гласувай:
50


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Savremennik! Благодаря за интересният въпрос, възникнал от тази статия:
15.11.2011 20:23
"Ако конкретността на света е вторична реалност и това, което е "там" е всъщност холографско трептение, и ако мозъкът е също холограма и избира само част от трептенията и математически ги превръща в сензорни възприятия, какво тогава е обективната реалност?"
В това,че всички и всичко във Вселената е свързано едно с друго, никога не съм се съмнявала. Затова, винаги съм се учудвала, как отказваме да "си спомним", кои сме всъщност, да "активизираме" паметта, която може да се движи с много по-голяма скорост от скоростта на светлината. И друго - преминаването на времевата бариера, според мен, е напускане на холографската "реалност" и озоваване в действителността. Ако се осланяме на емоционалната интелигентност на паметта, с други думи - (защото мога да опитам да го изразя със символността на словото) - на разума на сърцето, не мисля, че би имало проблем да възприемем различни нива на реалност, дори от "по-сложно измерение", както е упоменато в текста. Айнщайн сам отрича приетото от него уравнение и заявява, че "отвъд мрежата на времето и пространството започва действителността". Мисля, че неразривната пулсационна взаимосвързаност на нещата поотделно и заедно, като светлинно трептене, повтаря неповторимото в себе си, но единосъщно общо. Или с други думи, индивидуалното самосъзнание е единно с космическото, с цялостното, безкрайно самосъзнаващо. Действителността се проявява чрез "недействителното", гравитацията чрез антигравитация. Реалността е нерзривно свързана с емоционалната интелигентност, емоционалната памет и "разумът" на сърцето са ключ към реалността отвъд гравитационното поле, отвъд време-пространствените отграничения. Поздрави за постинга!
цитирай
2. анонимен - Всъщност Майа
15.11.2011 21:11
е индийска богиня, която носи було и никой не е виждал лицето й - така и истинската природа на света е забулена за нас. Тази теория е много по-силна от теориите на Айнщайн и обяснява напълно всички страни на живота, вкл. и паранормалното.
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - Eто подробности и за уравнението на Айнщайн от нашия съблогер ядрен физик, Светлин Димитров, който преди време любезно ми ги предостави:
15.11.2011 22:44
„Айнщайн е усещал интуитивно духовния свят, който е извън времето и пространството. Доказателството е, че написва едно уравнение, което описва движението на телата в изкривеното от тях пространство, в което въвежда един член със смисъл на антигравитация. По-късно обаче се отмята от този член, като го смята за причудлив от гледна точка на здравия разум. В Айнщайн са се борили вероятно усещането му за Бог и рационалността. При решаването на това уравнение, се получават решения, в които могат да не участват времето и пространството.”
Според академик Палюшев (информацията отново е от нашия съблогер физик) въпросното уравнение на Айнщайн с допълнителния член в него, има решения, които описват призраци - извън времето и пространството. Подробностите са в книгата на академик Палюшев за квантовата гравитация, която въпреки заглавието е написана на разбираем език и може да бъде изтеглена безплатно от http://palyushev.blogspot.com/.
цитирай
4. krivoshapkova - ето нещо интересно- холографен модел на паметта
15.11.2011 23:14
http://www.immortalitygst.com/bg/images/stories/library/holographicmodelbg.pdf
цитирай
5. krivoshapkova - статията ,
15.11.2011 23:17
която предлагам по- горе е написана от българин още през 1978г. и публикувана в сп. " Орбита"
цитирай
6. savremennik - „Айнщайн е усещал интуитивно ду...
16.11.2011 09:11
malchaniaotnadejda7 написа:
„Айнщайн е усещал интуитивно духовния свят, който е извън времето и пространството. Доказателството е, че написва едно уравнение, което описва движението на телата в изкривеното от тях пространство, в което въвежда един член със смисъл на антигравитация. По-късно обаче се отмята от този член, като го смята за причудлив от гледна точка на здравия разум. В Айнщайн са се борили вероятно усещането му за Бог и рационалността. При решаването на това уравнение, се получават решения, в които могат да не участват времето и пространството.”
Според академик Палюшев (информацията отново е от нашия съблогер физик) въпросното уравнение на Айнщайн с допълнителния член в него, има решения, които описват призраци - извън времето и пространството. Подробностите са в книгата на академик Палюшев за квантовата гравитация, която въпреки заглавието е написана на разбираем език и може да бъде изтеглена безплатно от http://palyushev.blogspot.com/.

Здравей malchaniaotnadejda7, много истина има в думите ти .
Усещането за духовния свят започва с извънтелесните опитности. Цнен опит има Робърт Монро. Неговата история е поучителна и си заслужава да цитирам нещо от нея : Постепенно Робърт Монро се научава да контролира и сам да направлява пътешествията си отвъд физическия свят. В тези пътувания той посещава странни, непознати и далечни места, среща се със загадъчни същества от светлина, с други енергийни системи, както и с хора, населяващи отвъдното.
Поздрави за успешен ден :)
цитирай
7. savremennik - е индийска богиня, която носи було и ...
16.11.2011 09:12
poligor написа:
е индийска богиня, която носи було и никой не е виждал лицето й - така и истинската природа на света е забулена за нас. Тази теория е много по-силна от теориите на Айнщайн и обяснява напълно всички страни на живота, вкл. и паранормалното.

Илюзията е голяма ,когато си въобразим, че този свят е единствената реалност .
цитирай
8. savremennik - която предлагам по- горе е написана ...
16.11.2011 09:16
krivoshapkova написа:
която предлагам по- горе е написана от българин още през 1978г. и публикувана в сп. " Орбита"

Впечатлил ме цитат от статията , която предлагате : към биологичния мозък се включва изкуствен мозък на
съответното ниво по съвършенство; системата от двата мозъка работи известно време, докато
изкуственият мозък усвои цялата информация, кодирана в естествения мозък, всички вкусове и
привички на своя “стопанин”; после ако се прекъсне връзката между тях, би се получил ефект на
прекодиране на личността от естествения в изкуствения мозък т.е. изкуственият мозък би бил носител
на самосъзнанието на изходния индивид. Очевидно такъв процес осигурява съществуването на
личността в поредица от тела. С други думи, личността успява да се изплъзне от естествената смърт и
да продължи своето съществуване в друго тяло.

Благодаря
цитирай
9. viovioi - Ако не си въобразяваме. а този свят е единствената реалност?
16.11.2011 14:07
Има една много крехка граница на научните изследвания по такива теми, която като се премине вече ми зазвучава като научна фантастика. Прочетох поста с огромно любопитсво и ми хареса, но коментари от сорта:: "В тези пътувания той посещава странни, непознати и далечни места, среща се със загадъчни същества от светлина, с други енергийни системи, както и с хора, населяващи отвъдното.", ме разочароват. Такива мнения развалят интелектуалния дух на четивото и са препратка към мистериозни небивалици. Поздрави.
цитирай
10. razkazvachka - интересно,
21.11.2011 13:06
но пълно с логически грешки:)))
фентъзи, по-скоро, не научна фантастика, ако позволите
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: savremennik
Категория: Технологии
Прочетен: 2928555
Постинги: 316
Коментари: 1907
Гласове: 15632
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Лао Дзъ - Дао Дъ Дзин
2. spiralata.net
3. blogspot.com
4. Galatceq
5. Kikowsky
6. Девет истини за биополето
7. Човешко енергийно поле
8. Тайните на йогите за здравословно хранене
9. ДИШАНЕТО НА ЙОГИТЕ
10. ПАМЕТТА НА ВОДАТА
11. Учените в шок: Смъртта не е това, което е !
12. Между живота и смъртта
13. Телевизията - масова хипноза и контрол
14. Медитация - науката проглежда за невидимото
15. Изчезнали континенти : Лемурия
16. Астрология
17. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Сензацията на хилядолетието /част 1/
18. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Каменните огледала /част 2/
19. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Скривалищата на Атлантида /част 3/
20. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Световната система от ПИРАМИДИ /част 4/
21. ЗАГАДКАТА НА ЖЕЛЯЗНАТА КОЛОНА В ДЕЛХИ
22. БЕРМУДСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК
23. АНАТОМИЯ НА ЕНЕРГИЙНОТО ТЯЛО
24. АУРАТА НА ДЪРВЕТАТА
25. АУРА ИЛИ ПОСЛЕОБРАЗ?
26. Местоположение и карти на Атлантида
27. Dr. Royal Raymond Rife Д-р Роял Реймънд Райф
28. Тема с продължение - д-р Роял Райф
29. ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ НА ВЪЗПРИЯТИЕТО... КОГАТО ЧОВЕК НАПУСКА ТЯЛОТО СИ Интервю с Лори Монро Емил Кацаров
30. Енергообмен