Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2011 08:12 - Събудете интуицията си!
Автор: savremennik Категория: Технологии   
Прочетен: 14109 Коментари: 17 Гласове:
61


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Съвременните учени единодушно заявяват, че интуицията не е измислица или уникална дарба, която притежават отделни личности, а особеност на нашия организъм, която като всяка друга способност може да се развива и усъвършенства...

ЗАЛОЖЕНО ПО РОЖДЕНИЕ

На въпроса какво е интуицията всеки отговаря различно. Един смята, че това е вътрешният глас, който постоянно ни подсказва как да постъпим. Според друг интуицията е внезапно озарение, видение. За трети тя не съществува и всичко това са измислици на магове и вещери, които се опитват да объркат мозъците на доверчивите граждани.
Съвременните невробиолози имат собствено мнение по този въпрос. Те смятат, че чрез нашите сетива мозъкът ни улавя сензорна информация, която по някакви неизвестни засега причини не достига до съзнанието, затова остава в подсъзнанието. Нещо повече, учените са уверени, че интуицията - умението да се усеща правилният избор - по рождение е заложена у всекиго от нас, но не всеки умее да се възползва от нея, защото през целия си съзнателен живот развива само пет сетива, забравяйки за шестото. Но как работи този механизъм? Отговорът продължава да липсва.
След многогодишни изследвания невробиологът Марк Свайзенд от Калифорнийския университет успял да направи единствения извод засега: най-често интуицията сработва при онези, които в опитите си да решат поставена задача са попаднали в задънена улица...

ГОТОВИЯТ ОТГОВОР

На латински думата „интуиция" означава „втренчено съзерцание". На български съдържанието й е свързано с усет, показващ по-скоро нюх, отколкото зрение. Всичко това би могло да бъде сметнато за игра на думи, ако не беше едно интересно обстоятелство. Така нареченият обонятелен мозък е най-древната част на главния мозък, а при животните нюхът е развит много по-добре отколкото при човека. Способността за анализ се появила у хората много по-късно. Осмислянето изисква време, усилия, определени знания, докато интуитивния отговор получаваме веднага в готов вид...

ДОВЕРЯВАЙ СЕ, НО ПРОВЕРЯВАЙ!

И творческата, и научната дейност е невъзможна без интуицията. Художникът, рисуващ картина, чувства интуитивно как да я направи по-хубава и по-изразителна. Музикантът, съчиняващ мелодия, винаги знае предварително ще стане ли тя хит или ще е обикновен шлагер-еднодневка. Разглеждайки няколко хипотези, ученият усеща над коя от тях си струва да работи и коя от пръв поглед е безперспективна. Но към каквито и изводи да стигнем, използвайки подсказките на своя вътрешен глас, трябва задължително да проверяваме и да анализираме направените изводи, до които ни е довела интуицията. Защото, след като овладеем в еднаква степен двата стила на мислене - рационалния и интуитивния - ще се научим да вземаме правилните решения.
И така, за всекиго от нас интуицията може да стане незаменим помощник, своего рода вълшебна пръчица. Трябва само да се запасим със смелост и да и се доверим, като отстраним трите главни препятствия: липса на вяра в себе си, прекаления рационализъм и негативната настройка. След това действаме постъпателно.

ПЪРВА СТЪПКА

Веднъж дневно изпълнявайте следното упражнение. Седнете удобно, отпуснете всички мускули, дишайте спокойно и равномерно. Представете си, че премествате съзнанието си в корема. На всяко вдишване се потапяйте все по-дълбоко в себе си, докато не почувствате пълен покой. Задайте въпроса, който ви вълнува на дадения етап най- много. Приемайте, без да анализирате, всякакви отговори: образи, думи, усещания, емоции... Запишете първото, за което сте помислили, дори и тези мисли да ви изглеждат странни или далече от въпроса. По-късно ще уловите смисъла на тези тайни послания.

ВТОРА СТЪПКА

Прекарайте един ден в седмицата, като се ръководите само от подсказките на интуицията си. Избягвайте логическите размисли и привичните действия. Ако вътрешният ви глас ви казва „Не ходи на фризьор" или „Не му се обаждай", послушайте го. Обръщайте внимание на вашите усещания (както приятните, така и не особено). Провеждайте редовно „дните на интуицията", така ще можете да усвоите интуитивния метод на вземане на решения.

ТРЕТА СТЪПКА

Не игнорирайте вашите сънища и усещания. Отнасяйте се към тях внимателно. Тогава с времето лесно и без усилия ще можете да разшифровате тайния им език.

ЧЕТВЪРТА СТЪПКА

Обръщайте внимание на знаците-подсказки. Ако преди важно пътуване или преговори през цялото време изпускате някакви предмети, спъвате се или разливате кафето си, замислете се. Може би вашата интуиция ви намеква за съществуването на някаква скрита заплаха.

ПЕТА СТЪПКА

Вглеждайте се в рисунките и надписите, които правите несъзнателно - например когато разговаряте по телефона.

image


Тест

Струва ли си да се доверявате на вашата интуиция? Няма ли да ви подведе вътрешният ви глас? Този тест ще ви помогне да изясните това...

• Върви ли ви на хазартни игри?
• Способни ли сте, попадайки за първи път в някое жилище, да уловите преобладаващата в него атмосфера?
• Доверявате ли се на първото си впечатление за хората?
• Често ли знаете кой ви се обажда още преди да сте вдигнали слушалката на телефона?
• Вярвате ли в съдбата?
• Сбъдват ли се мечтите ви?
• Често ли можете да довършите мисълта на вашия събеседник?
• Случва ли се само да си помислите за някого и веднага да го срещнете?
• Струва ли ви се, че това, което ви се случва, вече сте го преживели по-рано?
• Сънувате ли пророчески сънища?
• Случвало ли ви се е да се събуждате посред нощ с усещането, че именно в този момент някой от близките ви е попаднал в беда, след което опасението ви да се е потвърждавало?
• Случвало ли се е да си купите някаква вещ само защото ви се струва, че тя сякаш е
• предназначена за вас?
• Вярвате ли в любовта от пръв поглед?
• Когато вземате решения, вслушвате ли се в интуицията си?
• Доверявате ли се на интуицията си повече отколкото на логиката?

РЕЗУЛТАТИ

За всеки положителен отговор си поставете по 1 точка и изчислете сумата им.
От 10 до 15 точки: имате необичайно силно развита интуиция. Можете смело да й се доверите, тя няма да ви подведе.
От 5 до 9 точки: по жизненоважни въпроси не трябва сляпо да се доверявате на интуицията си - рискувате да вземете собствените си страхове и съмнения за подсказки на вътрешния ви глас. Научете се да се настройвате: медитирайте, освободете съзнанието си от моментните мисли - едва тогава подсъзнанието ще ви "подаде"неизкри- вена информация.
От 0 до 4 точки: вашата интуиция спи. Трябва да вземате важните решения, следвайки логиката, като предварително премерите всички „за" и „против". За вас е противопоказно да се подчинявате на първия си порив.

 



Гласувай:
62



1. gkoparanska - Привет, съвременник
01.11.2011 11:17
много навременна статия. Аз от малка имам доста добре развито "шесто чувство", но до скоро не му се доверявах при важни за мен ситуации, което винаги е било грешка ( както се оказва в последствие). Сега доверявайки се на интуицията си съм учудвала на моменти хората около мен- като например - интуитивно намирам пътя до даден адрес, без въобще да познавам околността ( дори в чужбина), давам точно описание на мястото, където може да бъде намерен предмет, който не съм виждала; мисля за някого(защото усещам, че не е добре или е щастлив) и той до 10 мин ми се обажда по телефона и ми съобщава новина, която съвпада с уещяниата ми прди това.....Въобще, примери много....Интуицията е много силна при всички, просто не са свикнали да разчитат знаците и най-вече ДА И СЕ ДОВЕРЯВАТ :)))))) Вярвайте си и бъдете СЕБЕ си :) Слънчев и проникновен ден от мен!
цитирай
2. savremennik - много навременна статия. Аз от м...
01.11.2011 13:30
gkoparanska написа:
много навременна статия. Аз от малка имам доста добре развито "шесто чувство", но до скоро не му се доверявах при важни за мен ситуации, което винаги е било грешка ( както се оказва в последствие). Сега доверявайки се на интуицията си съм учудвала на моменти хората около мен- като например - интуитивно намирам пътя до даден адрес, без въобще да познавам околността ( дори в чужбина), давам точно описание на мястото, където може да бъде намерен предмет, който не съм виждала; мисля за някого(защото усещам, че не е добре или е щастлив) и той до 10 мин ми се обажда по телефона и ми съобщава новина, която съвпада с уещяниата ми прди това.....Въобще, примери много....Интуицията е много силна при всички, просто не са свикнали да разчитат знаците и най-вече ДА И СЕ ДОВЕРЯВАТ :)))))) Вярвайте си и бъдете СЕБЕ си :) Слънчев и проникновен ден от мен!

Интуицията може да бъде използвана във всяка сфера на ежедневния живот. Тя позволява възстановяването на забравена информация от миналото, получаване на неизвестна информация в настоящето или предсказване на бъдещи събития.
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Savremennik!
01.11.2011 15:09
Вярвам и винаги съм знаела, че се раждаме с много способности и разбира се с "шестото сетиво" - „интуицията" или, както ти не случайно напомняш - (латинския първообраз и значение на тази дума) - „втренчено съзерцание". Само, ако подозирахме една милимикронна част, сянката на това, което знаем и можем, бихме били много по-добри и "разумни" същества. А това е подвластно на интуицията. Незнайно защо предпочитаме да минем живота си в сън и инерция. Поздрави за постинга!
цитирай
4. savremennik - Вярвам и винаги съм знаела, че се ...
01.11.2011 15:54
malchaniaotnadejda7 написа:
Вярвам и винаги съм знаела, че се раждаме с много способности и разбира се с "шестото сетиво" - „интуицията" или, както ти не случайно напомняш - (латинския първообраз и значение на тази дума) - „втренчено съзерцание". Само, ако подозирахме една милимикронна част, сянката на това, което знаем и можем, бихме били много по-добри и "разумни" същества. А това е подвластно на интуицията. Незнайно защо предпочитаме да минем живота си в сън и инерция. Поздрави за постинга!

Здравей malchaniaotnadejda7 ; за съжаление е сън и инерция за мнозинство от хората , но тези,които винаги се оказват на нужното място в нужния момент и на които поразително често им върви в живота, не са просто щастливци. Те са развили вътрешната си интуиция, която им подсказва какво и кога да правят. Интуицията им позволява да подлагат на съмнение онова, което изглежда очевидно, като им открива нови възможности.
цитирай
5. анонимен - Аз съм западногерманец.
01.11.2011 16:23
Аз съм западногерманец.
цитирай
6. kleopatrasv - Винаги се доверявам на интуицията ...
01.11.2011 17:54
Винаги се доверявам на интуицията си и поне досега никога не ме е подвела.
Хубав пост, с удоволствие го прочетох. Поздрави, мила!
цитирай
7. savremennik - Винаги се доверявам на интуицията ...
01.11.2011 18:05
kleopatrasv написа:
Винаги се доверявам на интуицията си и поне досега никога не ме е подвела.
Хубав пост, с удоволствие го прочетох. Поздрави, мила!

В миналото , най-вече от ученическите години имаше сериозно потискане на интуицията за сметка на логиката и рационализма . За щастие преодолях това и резултатите не закъсняха . Благодаря , да продължим със следването на интуитивните импулси :)
цитирай
8. platttonnn - Не е нужно да се събужда,
01.11.2011 19:10
нейната база е несъзнаваното,тя е винаги нащрек,липсва само,когато е потисната от усещането. Тя е една от четирите основни психологически функций:мислене,чувство,усещане,интуиция. Всеки човек развива една от тях,която е водеща,другите са помощни. Затова има мислещи,чувствени,сетивни и интуитивни типове хора. И,когато човек мисли,не може да чувства,когато е интуитивен,не може да усеща,и обратно. Интуиция,казано образно е това,което вижда зад ъгъла. Аз я имах,развих усещането и тя изчезна. Това е,който я иска,трябва да се лиши от усещането.
цитирай
9. yotovava - Имам силна интуиция.
01.11.2011 20:05
И съм забелязала, че когато съм се колебаела, ако избегна първото хрумнало ми решение, после се оказва, че съм сбъркала.
:))))))))))))))))))

Поздрав

Валя
цитирай
10. savremennik - нейната база е несъзнаваното, тя е ...
01.11.2011 21:08
platttonnn написа:
нейната база е несъзнаваното,тя е винаги нащрек,липсва само,когато е потисната от усещането. Тя е една от четирите основни психологически функций:мислене,чувство,усещане,интуиция. Всеки човек развива една от тях,която е водеща,другите са помощни. Затова има мислещи,чувствени,сетивни и интуитивни типове хора. И,когато човек мисли,не може да чувства,когато е интуитивен,не може да усеща,и обратно. Интуиция,казано образно е това,което вижда зад ъгъла. Аз я имах,развих усещането и тя изчезна. Това е,който я иска,трябва да се лиши от усещането.

Интуитивното мислене се свързва с дейността на дясното полукълбо, което отговаря за творческата дейност, създаването на абстрактни конструкции, асоциации и ирационализъм, докато лявото е за логическото мислене. Някои изследователи смятат, че именно дясното полукълбо отговаря за връзката на човека с паралелния свят. В състояние на медитация, в моменти на озарение човекът ( или част от него) сякаш се пренася там, придобивайки интуитивно усещане и увеличена способност за ясновидство.
цитирай
11. savremennik - И съм забелязала, че когато съм се ...
01.11.2011 21:10
yotovava написа:
И съм забелязала, че когато съм се колебаела, ако избегна първото хрумнало ми решение, после се оказва, че съм сбъркала.
:))))))))))))))))))

Поздрав

Валя

Поздрави за мнението Валя :)
Понякога интуицията подсказва на човека, че трябва да постъпи по определен начин, но той, след като обмисли всичко старателно, решава според логиката. След известно време, когато всичко е отминало, той разбира, че е трябвало все пак да се довери на първоначалната си подбуда.
цитирай
12. gargantoa - Благодаря много, savremennik! Прекрасни статий! :)))
02.11.2011 00:00
Интуицията ми бешее като фурия още от детенце, цели картини ми минаваха през очите на това, което следваше да се случи. После пък- във фурията на живота, някак мина на втори план, не и обръщах внимание и винаги бърках, но пък продължавах да "остроумнича". Сега съм благодарна на Бог, колко богатство ми е дал и се стремя да хващам 6-тото чуство веднага, изчиствайки тинята около извора. По малко, по малко напредвам. Амин!
цитирай
13. malchaniaotnadejda7 - savremennik
02.11.2011 00:15
savremennik написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
Вярвам и винаги съм знаела, че се раждаме с много способности и разбира се с "шестото сетиво" - „интуицията" или, както ти не случайно напомняш - (латинския първообраз и значение на тази дума) - „втренчено съзерцание". Само, ако подозирахме една милимикронна част, сянката на това, което знаем и можем, бихме били много по-добри и "разумни" същества. А това е подвластно на интуицията. Незнайно защо предпочитаме да минем живота си в сън и инерция. Поздрави за постинга!

Здравей malchaniaotnadejda7 ; за съжаление е сън и инерция за мнозинство от хората , но тези,които винаги се оказват на нужното място в нужния момент и на които поразително често им върви в живота, не са просто щастливци. Те са развили вътрешната си интуиция, която им подсказва какво и кога да правят. Интуицията им позволява да подлагат на съмнение онова, което изглежда очевидно, като им открива нови възможности.

Да, за жалост! Всъщност, интуицията е разума на сърцето. Единственият "здрав разум".
цитирай
14. injir - Поздрави за статията! Интуицията ...
02.11.2011 05:19
Поздрави за статията! Интуицията рядко ме подвежда.:)
цитирай
15. penchoan - Интуицията е шестото сетиво, което ...
02.11.2011 05:49
Интуицията е шестото сетиво, което човек е загубил при "падението" и сега се развива отново. За да се усети гласа на интуицията, трябва да се изключи съзнанието. Това се постига с концентрация и медитация.
В бъдеще, освен интуицията ще се развият още други шест човешки сетива, загубени в инволюцията.
цитирай
16. diadokolio - Пресрасен материал!
02.11.2011 07:06
Добър да е денят Ви,
Благодаря Ви, за подпомагащият ежедневието ни материал!
Тъкмо пуснах материала си с психически изпитания, които изтърпях, заради подтика си от интуицията.
В теста има 13 точки.
Изпитанията ми ме подтикнаха да търся нестандартни подходи, а ми трябваше опора, намерих я в интуитивните оценки и съм щастлив дядо.
Винаги съм се занимавал с математика, таблици и търсене на логически отговори.
Чужда помощ ме насочи, но вярата бе моя!
Вярвам в тетрадката, започнах с описване на всичко, препрочитах го в неделният следобед. Задрасквах лъжливите подтици и така се научих да се слушам, когато се чувам.
Нужно ми бе година, но си станах сам началник.
Никога не е късно, за да се започне!
Приятен и добротворен ден!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
17. drd - Хубава тема!
02.11.2011 08:43
platttonnn написа:
нейната база е несъзнаваното,тя е винаги нащрек,липсва само,когато е потисната от усещането. Тя е една от четирите основни психологически функций:мислене,чувство,усещане,интуиция. Всеки човек развива една от тях,която е водеща,другите са помощни. Затова има мислещи,чувствени,сетивни и интуитивни типове хора. И,когато човек мисли,не може да чувства,когато е интуитивен,не може да усеща,и обратно. Интуиция,казано образно е това,което вижда зад ъгъла. Аз я имах,развих усещането и тя изчезна. Това е,който я иска,трябва да се лиши от усещането.

Аз мисля,че усещането и чуството засилват интуицията...те работят ръка за ръка и не мога да си представя едното без другото.Има една теория, в която съм се убедила,че е вярна относно различните видове техники за развиване на сетивата.Интересното в нея е,че много от тези техники (медитации и др.) са вредни за нас българите,които по рождение притежаваме силно развита интуиция...необходимо е само всеки по свой начин да овладее "квантовата синхронизация" ....Стъпките,които са дадени тук са един "безвреден" и чудесен начин да се усети кое? - как? - на къде?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: savremennik
Категория: Технологии
Прочетен: 2928353
Постинги: 316
Коментари: 1907
Гласове: 15632
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Лао Дзъ - Дао Дъ Дзин
2. spiralata.net
3. blogspot.com
4. Galatceq
5. Kikowsky
6. Девет истини за биополето
7. Човешко енергийно поле
8. Тайните на йогите за здравословно хранене
9. ДИШАНЕТО НА ЙОГИТЕ
10. ПАМЕТТА НА ВОДАТА
11. Учените в шок: Смъртта не е това, което е !
12. Между живота и смъртта
13. Телевизията - масова хипноза и контрол
14. Медитация - науката проглежда за невидимото
15. Изчезнали континенти : Лемурия
16. Астрология
17. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Сензацията на хилядолетието /част 1/
18. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Каменните огледала /част 2/
19. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Скривалищата на Атлантида /част 3/
20. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Световната система от ПИРАМИДИ /част 4/
21. ЗАГАДКАТА НА ЖЕЛЯЗНАТА КОЛОНА В ДЕЛХИ
22. БЕРМУДСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК
23. АНАТОМИЯ НА ЕНЕРГИЙНОТО ТЯЛО
24. АУРАТА НА ДЪРВЕТАТА
25. АУРА ИЛИ ПОСЛЕОБРАЗ?
26. Местоположение и карти на Атлантида
27. Dr. Royal Raymond Rife Д-р Роял Реймънд Райф
28. Тема с продължение - д-р Роял Райф
29. ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ НА ВЪЗПРИЯТИЕТО... КОГАТО ЧОВЕК НАПУСКА ТЯЛОТО СИ Интервю с Лори Монро Емил Кацаров
30. Енергообмен