Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2011 08:27 - ЗАЩО ХОРАТА НЕ МИСЛЯТ
Автор: savremennik Категория: Технологии   
Прочетен: 13380 Коментари: 18 Гласове:
59


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Първо ще се опитам да поясня смисъла, който влагам в изразите кой „мисли” и „не мисли”. За целта ще използвам една картинка:
image    Надявам се, че е ясно - абсолютните категории не съществуват в действителността или както гласи поговорката: „И най-умния си е малко прост”. В същото време, човек, който мисли 10 – 20 % от времето си и то само за да решава дребните си битови или на местоработата проблеми, а през останалото време се ръководи от принципа: „така правят другите”, би било пресилено да се нарече мислещ човек. Това е типично стадния инстинкт при животните обединени в рояк, ято, стадо. При хората това явление се нарича тълпа. Същевременно и най-мислещите хора, т.е. хора мислещи нестандартно (забележете, че стандартно мислещи няма – просто те изпълняват безкритично някаква програма, приета пасивно от мнозинството), не мислят повече от 60 – 70% от времето си, през останалото време се присъединяват към тълпата. Някой, който се страхува от неизвестността на промяната, ще се вкопчи в положителната страна на традициите. Но не мислите ли, че твърде много инерция в мисленето се е натрупала през хилядолетията? А без нестандартно мислене няма еволюция. Тъкмо сега е настанало време да почистим съзнанието си от натрупаните боклуци.
    Причините, които обуславят човешкото поведение са хиляди, но нашето съзнание засега не може да обработва едновременно толкова много променливи. Затова ще се спра само на някои – според мен, решаващите. За целта ще се възползвам от категоризацията на един много известен психолог-философ, но не си спомням дали точно тези термини е използвал. Смисълът е следния: хората се делят на четири категории: незнаещи-неможещи; незнаещи-можещи; знаещи-неможещи и знаещи-можещи. Трябва веднага да подчертая, че това деление е много условно и е с цел за изясняване на процесите – в действителността нещата са много по-сложни и преплетени и реално няма такова разслояване между хората.
    След като всичко съществуващо е енергия, естествено енергията определя и поведението на хората. Намиращите се в началото на човешката еволюция са с минимални енергийни натрупвания и затова те се чувстват под натиска на индивидите с по-мощна енергия. На тях им липсва и натрупания житейски опит – те са пасивни и неуверени. Това е категорията незнаещи-неможещи. При тях мисленето е минимално, водещи са емоциите.
    Когато енергията на индивида се повиши многократно, той става много по-активен, неувереността му се заглушава от амбициите, започва бързо да трупа жизнен опит, но такъв осезателно му липсва и затова поведението му е по-скоро авантюристично, доминирано от емоциите. В нашето ежедневие това са всички амбициозни хора: бизнесмени, политици, вождове и ръководители от всякакъв калибър, криминални типове и авантюристи. Те малко се различават помежду си и ги движи идеята да докажат, че са по- и най-, без значение в каква област. Това е категорията незнаещи-можещи.
Активността на незнаещи-можещите води до натиск върху пасивните незнаещи-неможещи, което от една страна ускорява тяхната промяна, но поради недооценяването на собствената уникалност води до тяхното ускорено зомбиране.
    Доколкото средствата за масова информация са престижни институции именно поради своята масовост, то към тях се стремят хора от тълпата (от незнаещи-можещите), които се стремят да узаконят принципите на тълпата. В този смисъл СМИ са деструктивни защото целево пречат на еволюцията на тълпата и я зомбират.
    Когато в продължение на доста животи се натрупа повече жизнен опит индивида започва постепенно да се уравновесява, появяват се такива задръжки известни като морал и съвест. Започват да се задоволяват с това, което има и не смята, че материалните богатства са признак на способности. Поради натрупания опит има и доста способности. Индивида е в много по-голяма степен независим от енергийния натиск на другите и започва да мисли самостоятелно. Това е категорията знаещи-неможещи. Поради своя опит те са много по-рядко склонни към необмислени постъпки, но разбира се, се влияят от ценностите в обществото. Затова понякога се опитват да бъдат бизнесмени, работници в СМИ или политици, но бързо са отвратени от закона на джунглата, който движи незнаещи-можещите. Преобладаващо са в интелигенцията, като творци или учени, но това не означава, че всички интелигенти или творци са в тази категория.
    Четвъртата категория знаещи-можещи е много малобройна, затова за тези хора се знае много малко (защото тълпата унищожава тези, които се различават прекалено много и не са част от нея), но много зависи от тях.
image    От тълпата изпадат така наречените аутсайдери (те могат да бъдат от всички категории), които под въздействието на алкохол или наркотици губят интерес към ценностите на тълпата и престават да се влияят от нейния натиск.
    Основна причина за влиянието на колективната мисъл или както понякога я определям като гигантската мисъл-форма, е индивидуалната защита на всеки един човек. Тя се намира в аурата на човека и тези, които виждат аурата я оприличават на мрежа, която обгръща индивидуалната аура. Но тази мрежа рядко е цялостна – в повечето случаи тя е в зачатъчен вид или е много разпокъсана. Колкото по-неоформена е защитната мрежа, толкова по-голям е натиска на колективната мисъл и толкова по-слабо е нестандартното мислене. Мрежата се изгражда с хармонични мисли и начин на живот.
    Натиска на тълпата (обществото) върху всеки един човек да не бъде различен, а да бъде като всички, подтиска индивида и ако той не е достатъчно гъвкав да се приспособи и прикрие, психическият дискомфорт води до конфронтация с тълпата и създава затворници, алкохолици и наркомани.
    Това хората да се делят на нестандартни и тълпа зависи единствено от съзнателната съпротива на натиска на колективната мисъл, а не само от степента на неговото развитие. Доколкото този проблем зависи от съзнанието, можем да разграничим два вида хора: такива, които силно се съобразяват с общественото мнение и такива, които се съобразяват, колкото да не влизат в прекалено силна конфронтация с тълпата.
    Нестандартните хора са психически много по-уравновесени, защото правят това, което им се иска да правят без да се съобразяват с нищо, докато хората от тълпата се чувстват постоянно под нечий натиск, преследват ги различни страхове, депресии и недоволства.
    Човекът от тълпата се страхува да остане насаме с себе си - страхува се да разсъждава, скучае сам, страхува се да е сам. Никога не чувства липсата на разсъждения, на размисъл - обаче остро чувства липсата на емоции в ежедневието си, които се опитва да компенсира като се бунтува срещу приетото от тълпата като ограничения или руши буквално материални ценности, или ако има прекалено много задръжки намира необходимите емоции в безкрайните сериали или в подобната литература.
    Човека от тълпата не се замисля (не мисли) правилно ли е или неправилно (полезно ли е или не е полезно) е това, което правят повечето хора. Това, че хората не мислят личи най-вече по поведението им: те не се стремят да бъдат уникални, каквито са, а се опитват да подражават на другите, да се правят на това, което не са - стадния инстинкт на животните.
    Човекът от тълпата често иска да се отличава от нея, като освен в поведението, често използва ярко или необичайно облекло или други промени във външния вид. Тези, които действително се различават от тълпата, не се различават по външния си вид, а по вътрешното си духовно съдържание.
    Показател, че един човек започва да се измъква от влиянието на тълпата е, че все по-малко се интересува от мнението на хората за него, т.е. той престава да играе някаква желана роля за пред хората и не се интересува доколко хората са повярвали на превъплъщението му, защото вече е истинския.
    Колкото по-голяма търпимост има към различните хора, толкова обществото е по-малко тълпа - т.е. индивидите в нея са в по-малка степен програмирани, по-малко фанатизирани.

Йосиф Йоргов 




Гласувай:
59



1. rebellion - за свободата на овцата
07.06.2011 08:49
Проблемът на днешните хора е, че те не желаят да пробуждат и под-
държат в себе си интерес към Смисъла. Човешкият Дух е Пътят към
Смисъла. Защото Смисълът не е просто някаква монолитна маса, която
откриваме и консумативно усвояваме. Той е онези значещи компоненти
на битието, които ние самите трябва да открием и да се научим да свърз-
ваме.
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Savremennik! Да, търпимостта към различното ни липсва...
07.06.2011 09:37
Липсата на усет към различното ощетява неизмеримо развитието ни.
"Тези, които действително се различават от тълпата, не се различават по външния си вид, а по вътрешното си духовно съдържание.
Показател, че един човек започва да се измъква от влиянието на тълпата е, че все по-малко се интересува от мнението на хората за него, т.е. той престава да играе някаква желана роля за пред хората и не се интересува доколко хората са повярвали на превъплъщението му, защото вече е истинския."
Този стремеж да сме истинските, стремжът към истината, е именно в основата на еволюцията. Задълбочен и верен текст. Поздрави!
цитирай
3. savremennik - Проблемът на днешните хора е, че те ...
07.06.2011 10:41
rebellion написа:
Проблемът на днешните хора е, че те не желаят да пробуждат и под-
държат в себе си интерес към Смисъла. Човешкият Дух е Пътят към
Смисъла. Защото Смисълът не е просто някаква монолитна маса, която
откриваме и консумативно усвояваме. Той е онези значещи компоненти
на битието, които ние самите трябва да открием и да се научим да свърз-
ваме.

Ето го отново проблема, поставен не през натиска на външното, а през
безсилието и незнанието на „вътрешното“.
цитирай
4. savremennik - Липсата на усет към различното о...
07.06.2011 10:43
malchaniaotnadejda7 написа:
Липсата на усет към различното ощетява неизмеримо развитието ни.
"Тези, които действително се различават от тълпата, не се различават по външния си вид, а по вътрешното си духовно съдържание.
Показател, че един човек започва да се измъква от влиянието на тълпата е, че все по-малко се интересува от мнението на хората за него, т.е. той престава да играе някаква желана роля за пред хората и не се интересува доколко хората са повярвали на превъплъщението му, защото вече е истинския."
Този стремеж да сме истинските, стремжът към истината, е именно в основата на еволюцията. Задълбочен и верен текст. Поздрави!

Поздрав , malchaniaotnadejda7 :)
Радващото напоследък е, че нараства броят на хората, които тръгват по пътя на преоткриването на самите себе си .
цитирай
5. universalnite1neo - Прекрасно описание на ситуацията ! ...
07.06.2011 12:43
Прекрасно описание на ситуацията !
Всъщност според мен големият затвор, в който живеят хората е страхът какво другите ще си помислят за тях.Това е голямото ограничение за нашия потенциал.
Да вземем пример с един от бастионите за умствен контрол - религията, която е бомбардирала психиката ни с: „Родени грешници!” Невероятен начин да си започнеш живота, нали?! Така че постоянно ни се втълпява това чувство за ограниченост...
цитирай
6. valsodar - Мисленето уморява. Ще поясня защо. ...
07.06.2011 17:04
Мисленето уморява.
Ще поясня защо.
За да почнеш да мислиш, трябва да има някаква основа, на която да се зародят мислите ти - тя може да е личен опит и знания, както и знания и опит споделени с теб отдруги хора ( мислители, учени, творци ).
За да можеш да изведеш от чуждият опит, това което би било в полза при теб, трябва да познаваш добре своите възможности и надежноста на знанията си, което в превод ще рече - да си проверил на практика теориите, които ти се въртят в главата, да си приел възможността, че можеш да грешиш без това да те плаши в усвояването на нови знания.
Именно усвояването на нови знания уморява и изтощава, защото колкото повече научава човек, толкова повече неща има които иска да научи, неща които усеща като празнини в знанието си, които му пречат да си сглоби цялостната картина.
Нормално е, когато човек се чувства изтощен и уморен от многото мислене да си даде и почивка от него, като в подобни моменти започне да пише глупости без да ги мисли, както аз, сега, тук.
цитирай
7. miaa - Скоро прочетох , че природата не прави грешки!Ако се раждат по- малко мислещи хора, значи така трябва да бъде!
07.06.2011 20:15
Или по- точно казано, живота е истина, за тези които мислят с главите си.
Колкото и болезнена да е понякога! Истината носи реална преценка за ситуацията, в която всеки може да попадне. Хората не мислим и после страдаме за отминалото време!
Всъщност,достойнството ни е съсредоточено в мисълта!
Напоследък все по -често се налага "образа на различния"/ в медийното пространство и пр./, като синоним на интересен, интуитивен и ерудиран човек!
Като, че ли е модерно да се парадира с това/ много хора го правят без основание/, навсякъде,и мислят, че "различието" отваря врати и възможности!
За мен лично само мислещият човек е различен,оригинален, защото е мъдър. Той не афишира непрекъснато качествата си, интуитивен е и мисли как да направи живота си по- добър и пълноценен. Мисли за другите, като им помага безрезервно! Поздравления, за постинга!
цитирай
8. eli23 - На който каквото е дадено
07.06.2011 21:14
Освен,че е добре да приемем тези с мисленето,нужно е да приемем и тези,на които не им е дадено,колкото и да ни дразнят.
Всеки от нас е поставен тук и сега не за да го харесат,а за да се наложи.
цитирай
9. savremennik - До всички, които уважиха постинга с коментари :
07.06.2011 22:00
Благодаря ви за написаното , във всяко мнение има истина , а като отговор към всички вас, както и към останалите читатели приемете нещо, което получих днес по мейла от един приятел - авторът на цитата е Ерих Кестнер :

От Ерих Кестнер

Мили деца,
Ето че вие вече седите, подредени по букви или височина, за първи път на твърдите чинове, и ми напомняте, надявам се, поради сезона, на нанизани за сушене манатарки, вместо да напомняте за щастливци. Някои от вас се въртят , като че ли седят на жарава, други седят, като че ли са глътнали бастун. Някои от вас се хилят глупаво, червенокосият от третата редица се е втренчил в черната дъска като в някакво мрачно бъдеще.
Вие малко се боите и не бих казал, че инстинктът ви ви лъже. 12-ят ви час удари! Живи бяхте досега, сега ще ви консервират. Така както направиха с мене - от дървото на живота – в консервната фабрика на цивилизацията; това е пътят, който лежи пред вас. Има ли смисъл да давам съвети за такъв път? И то като човек, който, колкото и да се дърпа, сега има вкус на консерва? Но оставете го поне да опита. Да започнем с най-важния съвет, който трябва добре да запомните:
НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ ДА ВИ ИЗБИЯТ ДЕТСТВОТО ОТ ГЛАВИТЕ! Вижте какво, повечето хора захвърлят детството си като стара шапка.Забравят го като сменен телефонен номер. Техният живот им прилича на суджук, който те бавно изяждат и това, което е изядено, вече не съществува. А вас ще ви бутат от клас в клас. И когато накрая сте на последното стъпало и балансирате, ви отрязват “излишните” вече стъпала и вие не можете да се върнете. А не би ли трябвало в живота да бъде като по стълбище на къща, по което може да се качва и слиза? Колко струва и най-хубавият първи етаж без мазето с ухаещите плодове? Но повечето живеят така. Стоят на най-високото стъпало, без къща и без стълбище и си придават важности. В началото бяха деца, после станаха възрастни, а какво са сега? Само който като възрастен е останал дете, е човек! Бог знае дали ме разбрахте. Простите неща са толкова трудни за обясняване! Сега да вземем нещо по-трудно, може да го разберете по-лесно. Например:
НЕ СЧИТАЙТЕ КАТЕДРАТА ЗА ТРОН ИЛИ АМВОН! Преподавателят не стои по-високо от вас, за да го боготворите, а за да ви вижда по-добре. Той не знае всичко и не може да знае всичко. Ако въпреки това се прави на всезнаещ, проявете разбиране, но не му вярвайте! Ако обаче си признае, че не знае всичко, обичайте го! Защото тогава той наистина заслужава вашата обич. И още нещо: преподавателят не е магьосник, а градинар. Той може и ще ви окопава и плеви. Но да растете ще трябва сами.
НЕ БЪДЕТЕ ТВЪРДЕ ПРИЛЕЖНИ! При този съвет мързеливите да си затворят ушите. Той важи само за прилежните, но за тях той е много важен. Животът не е само от училищни задачи. Човекът трябва да учи, а волът да зубри. Главата не е единствената част на тялото. Който твърди обратното, лъже. А който вярва на лъжата, няма да изглежда твърде добре, след като издържи бляскаво всички изпити. Трябва също да можете да скачате, танцувате и пеете. Иначе, макар и с глави, пълни със знания, ще бъдете сакати хора и нищо повече.
НЕ СЕ НАДСМИВАЙТЕ НАД ГЛУПАВИТЕ! Те не са глупави по собствено желание и за ваше удоволствие. И не бийте по-малките и по-слабите от вас. Никой не е толкова умен или силен, че да не се намерят по-силни и по-умни от него.
Седите сега тук, подредени по букви или по височина и искате да си отидете в къщи. Идете си, мили деца! Ако не сте разбрали нещо, попитайте родителите си. А вие, мили родители, ако не сте разбрали нещо, попитайте своите деца.
цитирай
10. dolsineq - "ЗАЩО ХОРАТА НЕ МИСЛЯТ" ...
07.06.2011 22:11
"ЗАЩО ХОРАТА НЕ МИСЛЯТ" - мисленето е лукс, беше казал някой...;)
цитирай
11. savremennik - "ЗАЩО ХОРАТА НЕ МИСЛЯТ" ...
07.06.2011 22:22
dolsineq написа:
"ЗАЩО ХОРАТА НЕ МИСЛЯТ" - мисленето е лукс, беше казал някой...;)


Спомням си за тази мисъл . Все пак съм оптимист , че луксът с течение на еволюцията на всеки ще се превърне в достъпен . Поздрави :)
цитирай
12. injir - , , Tarpimost, , e klyuchovata duma.
07.06.2011 23:56
,,Tarpimost,, e klyuchovata duma.
цитирай
13. samorasla - Мисълта е най-важната част от творчеството
10.06.2011 14:03
"Мисълта е строителният материал в нашата Вселена. Тези същности, които могат да мислят и творят на основата на мислите, са творци. На всички, на които е дадено да мислят, им е дадено и да творят."
Повечето хора сами са се лишили от правото си да творят. много по-лесно е някой друг да прави това, а после хленчат, че животът е такъв или онакъв. Те не желаят да бъдат съз-датели, тоест богове. Защото са забравили какво е това...
Време е да си спомнят!
цитирай
14. savremennik - "Мисълта е строителният м...
10.06.2011 16:04
samorasla написа:
"Мисълта е строителният материал в нашата Вселена. Тези същности, които могат да мислят и творят на основата на мислите, са творци. На всички, на които е дадено да мислят, им е дадено и да творят."
Повечето хора сами са се лишили от правото си да творят. много по-лесно е някой друг да прави това, а после хленчат, че животът е такъв или онакъв. Те не желаят да бъдат съз-датели, тоест богове. Защото са забравили какво е това...
Време е да си спомнят!

Време е, samorasla , колкото и труден да е този процес . Поздрав !
цитирай
15. dobromirdimitrov - :)
10.06.2011 17:13
:)
цитирай
16. celestian - мисля или не мисля...
13.06.2011 00:03
самата тема е странна. Какво означава да мислиш? - Да си блъскаш главата в стената за да ти хрумне оригинална/мъдра мисъл? Това ли е мислене?
Всъщност, нещата са доста прости и същевременно много сложни. Мисълта се поражда от чувствата и далеч не е просто електрическа искра по невроните на мозъка.
В основата на чувствата стои чувството на любов и най-важно - любовта към Бога. И като погледнем на нещата от този ъгъл излиза, че този, който обича Бог повече от всичко друго е по-богат на чувства и съответно на мисли.
Не си мислете, че съм някой луд религиозен тръгнал да ви вкарва в правият път. Няма такова нещо. Но ако се огледате наоколо и помислите от тази гледна точка много неща ще ви станат разбираеми.
В момента човечеството прилича на шофьор на много красива кола с много мощен мотор която страшна скорост хвърчи по пътя като не съблюдава правилата за движение, които са написани в една книга преди 2000 и нещо години. Шансовете това пътуване да завърши плачевно са големи.
цитирай
17. dalida - Защо хората не мислят?
15.06.2011 09:27
Много просто - защото всичко им е дадено на готово. И, ако нещо се обърка - тогава човекът се замисля за да намери изход от ситуацията.
Поздрави за чудесната тема и приятен ден!
цитирай
18. savremennik - Много просто - защото всичко им е ...
15.06.2011 10:15
dalida написа:
Много просто - защото всичко им е дадено на готово. И, ако нещо се обърка - тогава човекът се замисля за да намери изход от ситуацията.
Поздрави за чудесната тема и приятен ден!

благодаря , темата е неизчерпаема и съм радостен, че има отзвук и седмица след публикуването й . Хубав и успешен ден :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: savremennik
Категория: Технологии
Прочетен: 2928439
Постинги: 316
Коментари: 1907
Гласове: 15632
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Лао Дзъ - Дао Дъ Дзин
2. spiralata.net
3. blogspot.com
4. Galatceq
5. Kikowsky
6. Девет истини за биополето
7. Човешко енергийно поле
8. Тайните на йогите за здравословно хранене
9. ДИШАНЕТО НА ЙОГИТЕ
10. ПАМЕТТА НА ВОДАТА
11. Учените в шок: Смъртта не е това, което е !
12. Между живота и смъртта
13. Телевизията - масова хипноза и контрол
14. Медитация - науката проглежда за невидимото
15. Изчезнали континенти : Лемурия
16. Астрология
17. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Сензацията на хилядолетието /част 1/
18. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Каменните огледала /част 2/
19. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Скривалищата на Атлантида /част 3/
20. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Световната система от ПИРАМИДИ /част 4/
21. ЗАГАДКАТА НА ЖЕЛЯЗНАТА КОЛОНА В ДЕЛХИ
22. БЕРМУДСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК
23. АНАТОМИЯ НА ЕНЕРГИЙНОТО ТЯЛО
24. АУРАТА НА ДЪРВЕТАТА
25. АУРА ИЛИ ПОСЛЕОБРАЗ?
26. Местоположение и карти на Атлантида
27. Dr. Royal Raymond Rife Д-р Роял Реймънд Райф
28. Тема с продължение - д-р Роял Райф
29. ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ НА ВЪЗПРИЯТИЕТО... КОГАТО ЧОВЕК НАПУСКА ТЯЛОТО СИ Интервю с Лори Монро Емил Кацаров
30. Енергообмен