Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2011 10:25 - Астрално тяло
Автор: savremennik Категория: Технологии   
Прочетен: 13384 Коментари: 15 Гласове:
65


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Първо, нека бъде добре схванато значението на названието астрален свят. Астралният свят е една определена област от вселената, обкръжаваща или проникваща физическата, но невидима за нашето обикновено наблюдение, защото е съставена от друг вид материя. Ако последният физически атом бъде взет и разбит, той се изгубва за физическия свят; намираме, че той е съставен от много частици от най-плътното състояние на астралната материя - твърдото състояние.

Ние установихме, че съществуват седем области на физическата материя - твърда, течна, газообразна, и четири ефирни - под които са подразделени безбройните комбинации, които съставят физическия свят. По същия начин можем да установим наличието на седем области в астралната материя, съответстващи на физическите, под които могат да бъдат подразделени безбройните комбинации, които пък съставляват астралния свят.

Всички физически атоми имат своята астрална обвивка, астралната материя образува по този начин, както може да се каже, матрицата наimage физическата. Физическата е разположена в астралната. Астралната материя служи като един носител на Жива, на Единния Живот, оживяващ всичко, и посредством астралната материя струи от Жива обгръщат, поддържат, хранят всяка частица от физическата материя.

Тези струи на Жива са причината да се яви не само това, което популярно се нарича физически сили, но също и всички електрически, магнетически, химически и други енергии, притеглянето, сцеплението, отблъскването и др. подобни - множеството проявления на Едничкия Живот, в който вселените плуват като риби в морето. От астралния свят, който прониква физическия, Жива минава в ефира на последния, и той става носител на всички тези сили за долните области на физическата материя, където наблюдаваме тяхната игра.

Ако си представим, че физическият свят не съществува, без от това да следва някоя друга промяна, все пак ще имаме едно пълно негово повторение в астралната материя. И ако по-нататък си представим, че всички ние - мъже или жени - сме надарени с работещи астрални способности, то на първо време не усещаме никаква разлика в това, което ни обкръжава. "Умрели." хора, които се събуждат във висшите области на астралното поле, често намират себе си в такова едно състояние и вярват, че са още живи във физическия свят.

Тъй като повечето от нас още не са развили астрално зрение, е необходимо да се наблегне на тази относителна реалност на астралния свят като една част от феноменалната вселена, и да видим това с умствените очи, ако не с астралните. Астралният свят е така реален, както и физическия: наистина понеже той не е така далеч отстранен от Едничката Реалност, затова той е по-реален отколкото физическия; неговите явления са отворени за компетентни наблюдения, подобно тези на физическото поле.

Също както тук долу слепият човек не може да види физически предмети, и както много неща могат да бъдат наблюдавани само с помощта на апарати -микроскопи, телескопи и др. - така сив е астралния свят. Астрално слепи хора не могат да виждат астрални предмети, и много неща избягват на обикновеното астрално зрение, или ясновидството. Но в настоящето стъпало на развитие много хора биха могли да развият астралните си сетива и ги развиват до една известна стенен, с което стават способни да възприемат фините вибрации на астралния свят.

Такива лица, наистина, могат да правя много грешки, както детето греши, когато започва да си служи със своите физически сетива, но тези грешки се поправят от по-голямата опитност и след време те ще могат да чуват и виждат в астралния свят също тъй добре, както и във физическия. Не е желателно да се ускорява това развитие с изкуствени средства, защото докато човек не е развил в себе си достатъчно духовна сила даже само физическия свят доста трудно се владее, а работата в живота още повече се усложнява от намесването на астрални гледки, звукове и др., които ще се явят от това преждевременно преглеждане в астралния свят. Но идва времето, когато този стадий ще бъде достигнат и когато относителната действителност на астралната част от невидимия свят ще се открие за будното съзнание.

imageЗатова е необходимо не само да имаме астрално тяло, каквото всички наистина имаме, но и то да бъде напълно развито и готово за работа, съзнанието трябва да бъде навикнало да работи в него, а не само през него във физическото тяло. Всеки човек непрестанно работи през астралното си тяло, но сравнително малко работят в него отделено, от физическото. Без тази работа през астралното тяло нямате да има връзка между външния свят и ума на човека, връзка между впечатленията, възприети от физическите сетива, и овладяването им от ума.

Впечатлението става чувство в астралното тяло, и тогава бива възприето от ума. Астралното тяло, в което се намират центровете на усещането, често се нарича астрален човек, също както можем да наречем физическото тяло физически човек. Но, разбира се, то е само един носител - една риза, както ведическата школа се изразява - в която самият човек работи и чрез която той достига най-плътния носител, физическото тяло.

Що се отнася до устройството на астралното тяло, то е изградено от седемте състояния на астралната материя и може да има от всяка по-груба или по-фина материя. Лесно е да си представим човек в добре оформено астрално тяло. Ние можем да го мислим като захвърлил физическото тяло и стоящ в друго по-фино, копие на физическото, видимо по своята прилика за ясновидското око, макар невидимо за обикновения поглед. Казах "едно добре оформено астрално тяло", тъй като астралното тяло на един неразвит човек представлява нещо твърде несвързано.

Неговото очертание е неопределено, материалите, му са тъмни и зле наредени, а отдръпнато от тялото, то прилича на един безформен променлив облак, очевидно непригоден да служи като един независим носител. Наистина той е по-скоро един облак от астрална материя, отколкото едно организирано астрално тяло - една маса от астрална протоплазма, прилична на амеба.

Добре устроеното астрално тяло означава, че притежателят му е достигнал доста високо равнище на умствено съвършенство или духовен напредък, така че по външността на астралното тяло може да се съди за напредъка, направен от неговия притежател. От определеността на неговото очертание, от блясъка на неговите материали и съвършенството на неговото устройство, човекът може да съди за степента на развитие, достигната от Аз-а, който си служи с него.

imageЩо се отнася до въпроса за неговото подобрение - един въпрос важен за всички нас - трябва да се помни, че подобрението на астралното тяло зависи от една страна от очистването на физическото тяло и, от друга, от очистването и развитието на ума. Астралното тяло е особено чувствително към въздействията на мисълта, защото астралната материя отговаря много по-бързо отколкото физическата на всеки тласък от умствения свят.

Например, ако погледнем на астралния свят, ние го намираме пълен с непрестанно променливи образи; намираме там "мисъл-форми" - форми, съставени от елементална есенция и одушевени от мисъл - и също забелязваме широки маси от тази елементална есенция, от която непрестанно излизат образи и в която те пак се изгубват. Наблюдавайки старателно, ние можем да видим, че струи от мисли проникват тази астрална материя, че силните мисли си заемат една обвивка от нея и постоянстват като същества за дълго време.

Когато пък са слаби, мислите се обличат слабо и се изгубват скоро, тъй че по цялото астрално поле от блъскането на мисълта непрестанно стават промени. Астралното тяло на човека, направено от астрална материя, има същата готовност да възприема влиянията на мисълта и трепти в отговор на всяка мисъл, която пада върху му, няма значение дали мисълта идва отвън, от умовете на други, или отвътре, от ума на неговия притежател.

Нека сега изучим астралното тяло, както то е изложено на тези влияния отвътре и отвън. Ние виждаме, че то прониква физическото тяло и се простира около му във всички направления, подобно на пъстроцветен облак. Багрите се видоизменят според природата на човека, съгласно с неговата ниска, животинска, чувствена природа, и частта вън от физичекото тяло се нарича чувствена аура, тъй като принадлежи на тялото на желанията, обикновено наричано астрално тяло.

imageЗащото астралното тяло е носителя на астралното съзнание на човека, седалището на всички животински страсти и желания, центъра на чувствата, както вече се каза, където се явяват и работят всички чувства. То променя своите багри непрестанно, като трепти под ударите на мислите: ако човек се отдаде на гняв - явяват се огнени сгрели, ако изпитва любов - розова боя се разлива навред по него. Ако мислите на един човек са възвишени и благородни, трябва да има по-фина астрална материя, за да ги възприеме, и ние виждаме как те въздействат върху астралното тяло като прогонват по-грубите частици от всяка област и привличат по-фини и но-редки качества.

Астралното тяло на един човек, чиито мисли са ниски и животински, с грубо, плътно и черно на цвят, често тъй гъсто, че очертанието на физическото тяло почти се губи в него. Когато пък пред нас с застанал един напреднал човек, неговото астрално тяло те бъде тънко, ясно, светло и бляскаво на цвят, един наистина хубав предмет. В последния случай ниските страсти са били овладени и работата на ума да подбира с очистила астралната материя.

Следователно, когато мислим благородно, ние очистваме астралното си тяло, даже без да сме работили съзнателно с тази цел. И нека се помни, че тази вътрешна работа упражнява силно влияние върху мислите, които биват привличани отвън към астралното тяло. Едно тяло, направено от владетеля му да отговаря обикновено на лоши мисли, действа като магнит на такива мисъл-форми около него. И обратното - чистото астрално тяло отблъсква такива мисли и привлича към себе си мисъл-форми, съставени от материя, съответстваща на неговата собствена.

 

http://aura-1.net/index.php/2010-10-27-14-06-44/2010-10-31-10-47-54/2010-01-23-13-53-46





Гласувай:
66



1. virgo - Поздрави
29.03.2011 13:38
Много добре поднесена информация, благодаря, има върху какво да се помисли :) Поздрави
цитирай
2. savremennik - Много добре поднесена информация, ...
29.03.2011 13:40
virgo написа:
Много добре поднесена информация, благодаря, има върху какво да се помисли :) Поздрави

Благодаря virgo . Ценното е, когато има за какво да се замисли човек .
цитирай
3. bairakslavei - а може ли за нагледно
29.03.2011 15:28
Да сравним човешкото тяло със земното кълбо , и астралното тяло с атмосферата около земята .
цитирай
4. savremennik - Да сравним човешкото тяло със зе...
29.03.2011 15:31
bairakslavei написа:
Да сравним човешкото тяло със земното кълбо , и астралното тяло с атмосферата около земята .

Уместо сравнение , във всичко можем да открием прилика , стига да наблюдаваме внимателно .
цитирай
5. bairakslavei - :)))
29.03.2011 16:32
Който може да го открива му е лесно , който не му е дадено , няма да го открие .
цитирай
6. savremennik - Който може да го открива му е лесно, ...
29.03.2011 16:35
bairakslavei написа:
Който може да го открива му е лесно , който не му е дадено , няма да го открие .

Вярно е, но и на който му е дадено трябва да положи някакви усилия , за да релизира заложбите . Имам примери с хора, които им е дадено , но ги мързи или са високомерни . В резултат - циклят .
цитирай
7. bairakslavei - господ дава и взема
29.03.2011 17:03
Господ дава , ама в кошара не вкарва . Има хора на които им се дава , и те не осъзнават какво им е дадено и ако няма кой да ги разпознае край тях и ги подбутне в правилната посока нещата може да не завършат добре .
цитирай
8. savremennik - Господ дава, ама в кошара не вкарва. ...
29.03.2011 17:15
bairakslavei написа:
Господ дава , ама в кошара не вкарва . Има хора на които им се дава , и те не осъзнават какво им е дадено и ако няма кой да ги разпознае край тях и ги подбутне в правилната посока нещата може да не завършат добре .

Такава е мисълта ми . Всеки може да си направи преценката къде е и на какво да разчита .
цитирай
9. bairakslavei - :))
29.03.2011 17:30
Не всеки . А на който му е дадено .
цитирай
10. savremennik - Не всеки. А на който му е дадено. Все ...
29.03.2011 17:34
bairakslavei написа:
Не всеки . А на който му е дадено .

Все пак - и даденостите са добити в хода на личната еволюция, която не се изчерпва само в рамките на един физически живот . Те са една добра основа, върху която може да се надгражда .
цитирай
11. bairakslavei - :)))
29.03.2011 17:57
Говорим за едно и също ....даденостите си ги определя сам човек , когато е готов да ги приеме те му се дават.
цитирай
12. savremennik - Говорим за едно и също. . . . даден...
29.03.2011 18:19
bairakslavei написа:
Говорим за едно и също ....даденостите си ги определя сам човек , когато е готов да ги приеме те му се дават.

Безспорно - само при готовност , другото е илюзия .
цитирай
13. ivesa - Астралното тяло е част от енергийното тяло на човека,
31.03.2011 13:09
която се отделя по време насън и пътува навсякъде.То е звездно тяло,изградено е от безброй блещукащи звездички и си променя формата.Да,така изглежда астралното тяло на духовно напредналите хора.Поздравления за интересния постинг!
цитирай
14. amore - Светли savremennik,
31.03.2011 22:44
Нямам думи да изразя радостта си, че ви намерих в блог пространството. Подписвам се под всяка ваша дума, защото самата аз се занимавам с духовно развитие и усъвършенстване и съм приятно изненадана от научния подход, чрез който обяснявате съвършения вселенски закон за движение на Светлината. Когато човек се издигне над егоцентризма на ежедневните си мисли, разширява собствената си аура, и така приема по-голям поток от фините частици, които съставляват Светлината. Това го довежда до по-хармонично и по-радостно общо състояние на духа. Колкото повече се усъвършенства /просветлява/, толкова повече започва да влияе и на околните, защото аурата му обхваща все по-голям радиус от реалното пространство. По този начин внася собствената си хармония и в тяхното пространство. Ето как развивайки себе си, помагаме и на другите да осъзнаят необходимостта от себепознаването си. Затова и аз съветвам да осъзнаем и променим себе си, за да променим и света! Благодаря от все сърце за темата. Имам какво да науча от Вас! Желая Ви лека и хармонична вечер!
цитирай
15. nre - Хубав материал. Само че има някои ...
02.04.2011 06:59
Хубав материал. Само че има някои неточности. Когато се споменава за физически взаимодействия се говори за сила на привличане и на отблъскване. Предполагам става дума за всемирното привличане. А що се касае за отблъскването, такова взаимодействие не съществува във физическия свят.
Не става ясно каква е връзката между елементарните частици и астрала, защото елементарните частици изграждат материята и са от нашия 'свят'. Ако астрал съществува и е на база на същите частици, то значи те също са материя. Не е редно да се намесват чувствата в астрала, понеже те имат доказан физически произход и това са част от лимбичната система, по-конкретно амигдалата. Така че астралът може да бъде информационно поле или нещо друго, но не и чувства, усет, желание, понеже тези понятия са тясно свързани с физическата същност на човек и имат материален генератор.

Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: savremennik
Категория: Технологии
Прочетен: 2928939
Постинги: 316
Коментари: 1907
Гласове: 15632
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Лао Дзъ - Дао Дъ Дзин
2. spiralata.net
3. blogspot.com
4. Galatceq
5. Kikowsky
6. Девет истини за биополето
7. Човешко енергийно поле
8. Тайните на йогите за здравословно хранене
9. ДИШАНЕТО НА ЙОГИТЕ
10. ПАМЕТТА НА ВОДАТА
11. Учените в шок: Смъртта не е това, което е !
12. Между живота и смъртта
13. Телевизията - масова хипноза и контрол
14. Медитация - науката проглежда за невидимото
15. Изчезнали континенти : Лемурия
16. Астрология
17. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Сензацията на хилядолетието /част 1/
18. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Каменните огледала /част 2/
19. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Скривалищата на Атлантида /част 3/
20. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Световната система от ПИРАМИДИ /част 4/
21. ЗАГАДКАТА НА ЖЕЛЯЗНАТА КОЛОНА В ДЕЛХИ
22. БЕРМУДСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК
23. АНАТОМИЯ НА ЕНЕРГИЙНОТО ТЯЛО
24. АУРАТА НА ДЪРВЕТАТА
25. АУРА ИЛИ ПОСЛЕОБРАЗ?
26. Местоположение и карти на Атлантида
27. Dr. Royal Raymond Rife Д-р Роял Реймънд Райф
28. Тема с продължение - д-р Роял Райф
29. ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ НА ВЪЗПРИЯТИЕТО... КОГАТО ЧОВЕК НАПУСКА ТЯЛОТО СИ Интервю с Лори Монро Емил Кацаров
30. Енергообмен