Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2011 09:25 - ПРЕЖИВЯВАНЕ ИЗВЪН ТЯЛОТО . АСТРАЛНА ПРОЕКЦИЯ
Автор: savremennik Категория: Технологии   
Прочетен: 16287 Коментари: 15 Гласове:
63


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди години терминът "астрална проекция" се използваше за описание на ИТП. По онова време повечето хора, изживели това явление, не обичаха да го обсъждат. Те се страхуваха да не им се присмеят или дори да ги сметнат за луди, макар че бяха регистрирани хиляди такива преживявания. Г-жа Карълайн Ларсън казва, че една вечер, до като лежала в спалнята си и слушала камерна музика,. изпълнявана от съпруга й и приятелите им на долния етаж:

"Почувствах се силно депресирана и ме изпълни страх... и скоро след това ме обхвана вцепененост, докато всеки мускул не се парализира.. Следващото нещо, което осъзнах, беше, че стоя на пода до леглото си, гледайки внимателно към собственото си физическо тяло, което лежеше на него."

Тази домакиня от Върмонт слязла по стълбите в своетоето "астрално тяло" и седнала сред групата от музиканти. По-късно тя се върнала във физическото си тяло, а съпругът й потвърдил с подробности онова, което жена му казала, макар и никой да не доловил присъствието й. Учените не вярват много на подобни анекдоти, но едно наблюдение, за което често се съобщава, е присъствието на сребърна нишка, свързваща физическото тяло с астралното. Една домакиня от Великобритания, г-жа X. Д. Уилямс, разказва, че по време на спонтанно ИТП видяла "блестяща бяла нишка, широка шест-седем сантиметра", която "беше прекрепена към главата на физическото ми тяло". Д-р Луиза Райн от Фондацията за изследване на човешката природа към Университета Дюк казва, че изглежда има три вида ИТП. Първият вид е описван като обгръщане под формата на привидение. Човек, преживял такава случка, разказва:

"Събуди ме слънцето, което проникваше през вратата и грееше в лицето и очите ми. Станах, за да затворя вратата... когато погледнах в огледалото, видях най-странното нещо в живота си. То изглеждаше като мен, но беше просто моят образ от бяла пара... Когато стигнах до леглото си, аз бях в леглото и спях дълбоко. Ние бяхме двама."1) Robert Crookall. More Astral Projections (London: Aquarian Press, 1964). 2) Robert Crookall. The Sludy and Practice of Astral Projection (London: Aquarian Press, 1961).

"Чувството" за преживяване на плуване из пространството е вторият вид, типично за който е следното наблюдение:

"Аз [се носех] близо до потона на северния прозорец, който се отваря към задната градина. Цветовете на всички неща бяха ярки и искрящи. Аз сякаш нямах форма. Времето беше спряло; внезапно пак се озовах в леглото, чувствайки тялото си тежко, както преди."

Третият вид се характеризира с освобождаването от всякакъв вид тяло.

"Преди двадесет и пет години бях тежко болен и спешно ме приеха в болницата... чувствах се, като че ли ще умра... Накрая една малка светлинка закръжи над неподвижното ми тяло и всичките ми сетива бяха прехвърлени в тази малка светлинка... Аз, или по-скоро малката светлинка, се носех из операционната, наблюдавайки всичко, което ставаше."

Първата истинска хронология на ИТП се ражда от работата на британския окултист Оливър Фокс. Фокс описва класическо ИТП и отбелязва, че "светът", който човек вижда по време на ИТП, не е точно копие на физическото ниво. Заслужава да се спомене също, че той е можел да предизвика ярки сънища (да осъзнава, че сънува) и да превръща тези "сънища на познанието" в ИТП (виж Глава 6). Той пише:

"Един следобед, когато лежах в леглото, преживях Фалшивото събуждане, представяйки си, че жена ми и двама приятели седят в стаята и си говорят. Чувствах се твърде уморен, за да взема участие в този разговор и отново "заспах". Когато пак започнах да долавям заобикалящата ме среда, осъзнах, че съм в Състояние на транс [каталепсия] и мога да напусна тялото си. Така че аз седнах (извън тялото, така да се каже) и бавно станах от леглото. Двойното съзнание беше много силно. Можех да почувствам как едновременно лежа в леглото и стоя до него, като в същото време краката ми притискат покривката на леглото; макар че можех да виждам всички предмети в стаята доста ясно, не можах да видя физическото си тяло, когато го потърсих в леглото. Всичко изглеждаше точно толкова истинско, колкото и в будния живот -дори повече, много ярко - и се почувствах неописуемо добре и свободен, а мозъкът ми изглеждаше необичайно буден. Станах от леглото и бавно се разходих из стаята до вратата, като усещането за двойно съзнание намаляваше, докато се отдалечавах от тялото; но точно когато щях да изляза от стаята, тялото ми моментално ме дръпна назад и трансът беше нарушен."

Американецът Съливан Мълдун е описал много ИТП. Най-значимият му принос е описанието му на "сребърната нишка". Тази нишка свързвала физическото и астралното тяло. Тя изтънявала с отдалечаването му от физическото му тяло. С изпъването на сребърната нишка се усещало все по-слабо и по-слабо съзнание. Oliver Fox. Astral Projection (London: Universiiy Books, 1962). Мълдун, за разлика от Фокс, можел наистина да въздейства върху физическата материя по време на ИТП. Той съобщава за преобръщане на дюшек и за задвижване на метроном.

Сред другите хроники за ИТП са: Марсел-Луи Форан, френски мистик, който пътувал из Китай, записал своите преживявания под псевдонима Ирам в една книга, преведена като Практическа астрална проекция; Кора Ричмънд, американски медиум, която написала своята автобиография под заглавието Експериментите ми извън тялото; Книгата на Винсънт Търви, британски медиум и спиритуалист, Основи на гадателството. Други, като Уилям Дъдли Пели и г-жа Шайн Гифорд, са имали отделни преживявания, които са описали в брошури. Професор Дж. X. М. Уайтман, професор по математика в Университета в Кейптаун, разглежда подробно своите ИТП в книгата си Мистичният живот. Уайтман отбелязва, че възприемащият навлиза в едно нефизическо копие на физическия свят. Възприятието на субекта, което зависи от условията, контролира формата и структурата на това астрално измерение. Когато наблюдаващият се ориентира към това нефизическо ниво, начинът, по който възприема този свят, се променя и става по-мистичен. Самият Уайтман се възприемал под някаква "форма" по време на едно от ИТП и забелязал "дърпане" в задната част на главата, когато накрая се върнал във физическото тяло. В началото на преживяването той описва "визуални и кръгли отвори".

"Отделянето започна с един "специален отвор", през който наблюдавах повърхността на варосаната стена, отдалечена на две стъпки, с пълна яснота на възприятието и с визуални впечатления като при гледането "през клепачите" на физическите очи (които оставаха съзнателно затворени) от точно определено положение. После отворът се промени и в широка панорама можех да видя равнинна местност със стръмнина на преден план. Веднага осъзнах, че за няколко мига съм бил катапултиран и се озовах по средата на тази сцена."

Най-честите характеристики, съобщавани от субектите на ИТП, включват:

• Усещания за напускане на физическото тяло и за връщане в него. • Преживяване на двойно съзнание в близост до физическото тяло. • Цветовете се възприемат по-ярки, както и предметите.
• Споменават се сцени с неописуема красота. Често те не са свързани с физическата среда.
• Усещане за "дърпане" в задната част на главата, когато ИТП продължи твърде дълго. Това предшества връщането във физическото тяло.
• Астралният свят обикновено е някак си различен от физическия свят. 1) Hornell Hart, "Scientific Survival Research", Inter. Journal of Parapsychology 9,1967: 43-52.

Фокс е писал за интересно потвърждение за истинността на ИТП. Една вечер приятелката му Елзi казала, че ще проектира астралното си тяло в стаятa му. Фокс останал изумен, когато на другия ден Елзи описала обстановката, тъй като тя никога не билa влизала в стаята му. С. X. Ееърд прави първите лабораторни експерименти, демонстриращи това наблюдение от разстояние. Той бил приятел на Едмънд Гърни, един от пионерите на Дружеството за психични изследвания. Гърни описва подробно проучванията на Беърд в книга, озаглавена Илюзиите на живота. Еленор Сиджуик, друг член на това дружество, публикува разказа на г-жа Уилмът в доклада си "За доказателствата за ясновидството", включен в Бюлетина на Дружеството за психични изследвания. Една вечер в Бриджпорт, Кънектикът, г-жа Уилмът била силно разтревожена за безопасността на мъжа си, който прекосявал Атлантическия океан по време на буря. Тя имала ИТП - материализирала се на кораба и целунала мъжа си пред погледа на неговия спътник по кабина. Този мъж, Уилям Тейт, се пошегувал с г-н Уилмът за неговата "приятелка" и че ще уведоми жена му за инцидента. По-късно, когато г-жа Уилмът и Тейт сравнили наблюденията си, се появили няколко взаимно потвърждаващи се момента.

През 60-те години на XX в. двама видни учени, Робърт Крукал и Чарлз Тарт, дали своя принос към проучванията на ИТП. Д-р Крукал събрал близо хиляда разказа от непосредствени участници, изпратени лично на него, както и от научната литература. Сред книгите му са: Проучване и практикуване на астрална проекция, Още астрални проекции и Конкретни случаи на астрална проекция. Крукал прави четири различни подробни анализа на своите данни. Първият се базира на "Закона за доказателството на Уотли". Според този принцип, ако достатъчен брой независими свидетели, които не биха могли да общуват помежду си, за да фалшифицират дадено изявление, постигнат съгласие за характерните елементи в едно наблюдение, то наблюдението най-вероятно е истина. На повърхността излезли шест основни белега: (1) Възприемащият чувства, че напу-ска физическото тяло през главата си. (2) В момента на отделяне на съзнанието от тялото настъпва затъмнение. (3) Тялото-привидение кръжи над физическото тяло. (4) Тялото-привидение заема отново това положение преди прекратяване на преживяването. (5) В момента на повторното обединяване настъпва затъмнение. (6) Бързото обратно навлизане причинява шок на физическото тяло. При други наблюдения се виждат други привидения, има екстрасензорни възприятия и присъства сребърна нишка. Вторият анализ на Крукал разкрива, че спонтанните ИТП са по-ярки и имат различни характерни белези от онези, които са предизвикани (преживяване близко до смъртта, под въздействието на наркотици и др.). Третият му анализ показва, че медиумите съобщават за преживявания, сходни с тези, които са били предизвикани, докато хората без парапсихични способности демонстрират профила на спонтанните ИТП. При четвъртия анализ Крукал забелязал, че много ИТП протичат на два етапа. Първоначално объркване характеризирало първия етап на ИТП. В края на тези ИТП съзнанието на човека се прояснявало, а при връщането във физическото тяло се наблюдавала неяснота.

Чарлз Тарт допринесъл в значителна степен за изследванията на ИТП. Като психолог-експериментатор в Университета Дейвис в Калифорния, той наблюдавал ИТП като проследявал моделите на мозъчните вълни (електроенцефалограма) в лабораторна среда. Първият пациент на Тарт, Робърт Монро, демонстрирал REM (бързо движение на очите, което подсказва за наличието на сънища) и наблюдение от разстояние. По-късно Монро (сега покойник) написал собствени книги, като Пътуване извън тялото, в която подробно разглежда това изследване.1 Доказателство за наблюдение от разстояние, получено чрез пациентите му, които четели бележки и комбинации от цифри, поставени в стаи, физически отделени от лабораторията, се оказало от голямо значение за напредъка в изучаването на това крайно необичайно от научна гледна точка явление.

Други примери за експерименти с наблюдение от разстояние могат да бъдат намерени в работата на Ръсел Тарг от Станфордския изследователски институт през 70-те и 80-те години. Там американското Министерство на отбраната е похарчило милиони долари на данъкоплатците за проучвания на ИТП. Изследването на ИТП се е развило от анекдотите до научните експерименти. Проучванията на ИТП доказват, че е възможно съзнанието да съществува отделно от физическото тяло. Това навежда на мисълта, че съзнанието може наистина да надживее смъртта. Някои от показанията на енцефалограмите на Тарт напълно наподобяват тези на медитиращите, което подсказва за сходство между тези "мистични" преживявания. И последно, екстрасензорните възприятия, толкова често наблюдавани по време на ИТП, оставят впечатлението, че умът целенасочено използва това състояние, за да събере информация, с която физическото тяло не разполага.

 

ЯРКИ СЪНИЩА

При ярките сънища сънуващият осъзнава, че сънува. Често той е в състояние да направлява развоя на съня. Стефан Лаберж от Станфордския медицински център е провел най-обширното проучваме в тази област. Той твърди, че в това състояние ние можем да контролираме съдържанието на съня. Ярките сънища се използват от пациентите в експериментите на Лаберж за намиране на разрешение на ежедневните проблеми. Тези техни сънища функционират като един вид симулация на различни сценарии и са вид ИТП. Лаберж нарича своя метод "Мнемонична индукция на ярки сънища". Освен силната мотивация за такъв вид сънуване, Лаберж очертава техниката си в четири стъпки в книгата си, озаглавена Сънуване на ярки сънища 1. Рано сутрин, когато сте се събудили спонтанно от сън, бързо прехвърлете наум всяка подробност от съня и повторете процеса няколко пъти, докато не запомните напълно съня. 2. След това, докато все още лежите в леглото, си повторете няколко пъти: "Следващия път, когато сънувам, искам да си спомня и да осъзная, че сънувам." 3. След като повторите тази фраза, си представете, че сте се върнали в съня, който току-що cте сънували, като този път си представяте, че съзнавате, че сънувате. 4. Задръжте визуалния образ в ума си, докато бъде ясно фиксиран или докато заспите отново. Яркото сънуване е било практикувано още в древността. В Тибет способността да оставаш буден време на сън се е смятала за предпоставка за духовен напредък и е била известна като Йога на сънищата, или Милам. В своята книга Тантристкият мистицизъм на Тибет известният ориенталист и преводач на И Дзин, Джон Блофелд, казва: "В тази вид йога ученикът се учи да навлиза в състоянието на сън по собствена воля, да изследва неговите характеристики и да се връща към състояние на будност, без да прекъсва потока на нормалното си съзнание. Така той разкрива илюзорната природа на двете състояния и се научава как да умира... и да се преражда, без да губи паметта си." 1) Stephan LaBcrge. Lucid Dreaming (New York: Bailantine, 1986).

Литература:

Робърт Монро - Трилогията: Пътуване извън тялото, Далечни пътувания, Безкрайно пътуване

Специализиран форум за излизане извън тялото и осъзнато сънуване

Друг подфорум за сънуването и преживяването извън тялото

http://bg.wikipedia.org/wiki/Извънтелесно_преживяване





Гласувай:
63



1. apostapostoloff - Когато дойдат извънземните
13.03.2011 10:03
догодина, трябва непременно да им разясните тези неща!
цитирай
2. savremennik - догодина, трябва непременно да им ...
13.03.2011 10:05
apostapostoloff написа:
догодина, трябва непременно да им разясните тези неща!

Любим блогър-спамер . Отново се обади :)
цитирай
3. taidzi - Основното, което трябва да бъде ...
13.03.2011 10:45
Основното, което трябва да бъде разбрано, е че астралните обекти са комбинация на астралната материя, както физическите обекти са комбинация на физическа материя, и че астралният свят прилича твърде много на земния /защото до голяма степен е изграден от физически предмети/.
цитирай
4. savremennik - Основното, което трябва да бъде ...
13.03.2011 11:50
taidzi написа:
Основното, което трябва да бъде разбрано, е че астралните обекти са комбинация на астралната материя, както физическите обекти са комбинация на физическа материя, и че астралният свят прилича твърде много на земния /защото до голяма степен е изграден от физически предмети/.

Aстралът също е материя, но носеща по-духовен характер.
цитирай
5. universalnite000 - :) Добро описание на астрала и пр...
13.03.2011 12:43
:) Добро описание на астрала и преживяванията там . И все пак .... по-добре е поне веднъж да го изпиташ , отколкото много пъти да четеш за него !
цитирай
6. savremennik - :) Добро описание на астрала и пр...
13.03.2011 12:56
universalnite000 написа:
:) Добро описание на астрала и преживяванията там . И все пак .... по-добре е поне веднъж да го изпиташ , отколкото много пъти да четеш за него !

Много е интересно и полезно да се погледнеш отстрани. Корекциите след това на поведение и мислене са неизбежни.
цитирай
7. apostapostoloff - Спамери са всички онези,
13.03.2011 14:12
които се ебават с кукундрелите, перковците и хаховците. Видях тази формулировка в Уикипедията.
цитирай
8. savremennik - които се ебават с кукундрелите, ...
13.03.2011 14:19
apostapostoloff написа:
които се ебават с кукундрелите, перковците и хаховците. Видях тази формулировка в Уикипедията.

Щом ти харесва да се правиш на шут :)))
цитирай
9. анонимен - За астрала има много книги, а за тези преживявания са малко.
13.03.2011 14:29
Чел съм чудесната книга на Монро. Класика в тая област е " Астралният свят" на Чарлз Ледбийтър, подробно описание на астрала. За него има много и в " Медиумите и отвъдното" на Линда Уйлямсън и " Завръщане от отвъдното" на Уйлям Ричи, а лично мен особено ми харесва писаното от Димитър Делян във " Второто пришествие." Не е точно материя във философския смисъл - такава са само вещството и полето, а астралът не е нито едно.
цитирай
10. savremennik - Чел съм чудесната книга на Монро. ...
13.03.2011 14:43
poligor написа:
Чел съм чудесната книга на Монро. Класика в тая област е " Астралният свят" на Чарлз Ледбийтър, подробно описание на астрала. За него има много и в " Медиумите и отвъдното" на Линда Уйлямсън и " Завръщане от отвъдното" на Уйлям Ричи, а лично мен особено ми харесва писаното от Димитър Делян във " Второто пришествие." Не е точно материя във философския смисъл - такава са само вещството и полето, а астралът не е нито едно.

Особено е в астрала , най-много ме впечатлява чувството за освободеност , която ни липсва тук , в плътните физически тела .
цитирай
11. savremennik - Монро е много ценен в проучванията ...
13.03.2011 14:45
Монро е много ценен в проучванията на астралните пространства . Интервю с неговата дъщеря съм поместил тук - http://savremennik.blog.bg/technology/2011/01/10/otvyd-granicite-na-vyzpriiatieto-kogato-chovek-napuska-tialo.664914
цитирай
12. taidzi - Основното, което трябва да бъде ...
13.03.2011 16:52
savremennik написа:
taidzi написа:
Основното, което трябва да бъде разбрано, е че астралните обекти са комбинация на астралната материя, както физическите обекти са комбинация на физическа материя, и че астралният свят прилича твърде много на земния /защото до голяма степен е изграден от физически предмети/.

Aстралът също е материя, но носеща по-духовен характер.

Там всичко е прозрачно и се вижда еднакво добре и отпред, и отзад, и отвън, и отвътре.
цитирай
13. apostapostoloff - Нова справка в Уикипедията:
13.03.2011 18:25
"Шут е всеки, който не се харесва на сбъркани маниаци и дърдорковци."
цитирай
14. neanderthal - Lucid Dreaming
16.03.2011 14:21
http://www.consciousdreaming.com/lucid-dreaming/how-to-lucid-dream.htm
цитирай
15. bestviq - bestviq
08.11.2013 04:46
zdraveite dragi potrebiteli i moderatori i administratori moje li nqkoi da me nauchi na astralna proekciq skype bestviq. shte sum vi mnogo blagodaren ;0 mersi
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: savremennik
Категория: Технологии
Прочетен: 2928313
Постинги: 316
Коментари: 1907
Гласове: 15632
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Лао Дзъ - Дао Дъ Дзин
2. spiralata.net
3. blogspot.com
4. Galatceq
5. Kikowsky
6. Девет истини за биополето
7. Човешко енергийно поле
8. Тайните на йогите за здравословно хранене
9. ДИШАНЕТО НА ЙОГИТЕ
10. ПАМЕТТА НА ВОДАТА
11. Учените в шок: Смъртта не е това, което е !
12. Между живота и смъртта
13. Телевизията - масова хипноза и контрол
14. Медитация - науката проглежда за невидимото
15. Изчезнали континенти : Лемурия
16. Астрология
17. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Сензацията на хилядолетието /част 1/
18. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Каменните огледала /част 2/
19. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Скривалищата на Атлантида /част 3/
20. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Световната система от ПИРАМИДИ /част 4/
21. ЗАГАДКАТА НА ЖЕЛЯЗНАТА КОЛОНА В ДЕЛХИ
22. БЕРМУДСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК
23. АНАТОМИЯ НА ЕНЕРГИЙНОТО ТЯЛО
24. АУРАТА НА ДЪРВЕТАТА
25. АУРА ИЛИ ПОСЛЕОБРАЗ?
26. Местоположение и карти на Атлантида
27. Dr. Royal Raymond Rife Д-р Роял Реймънд Райф
28. Тема с продължение - д-р Роял Райф
29. ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ НА ВЪЗПРИЯТИЕТО... КОГАТО ЧОВЕК НАПУСКА ТЯЛОТО СИ Интервю с Лори Монро Емил Кацаров
30. Енергообмен