Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2010 08:59 - МУДРИТЕ - ДАОСКИ ЛЕЧЕБНИ ЖЕСТОВЕ
Автор: savremennik Категория: Технологии   
Прочетен: 6127 Коментари: 2 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На санскрит “мудра” се нарича ритуалното положение на ръцете в индобудистката религия, представлява сторо определен канон и има таен символичен смисъл. Познавачите на мудрите изброяват стотиции различни значения на комбинациите и фигурите, изобразявани с пръстите на ръцете.

Съществуват две основни положения на ръцете при изпълняване на мудрите:
1. патака -с отворена китка и
2. андаха сандра - със затворена китка.

В Индия многобройните мудри съдържат откровения, които са разбираеми само за посветените. Някои от тях символизират милост, други уверяване, поучаване, размишляване заплаха, колелото на закона - нирвана и т.н.

Буда се изобразява преди всичко с разтворени длани една над друга - това е мудрата, която осигурява медитация. На други изображения той докосва със средния пръст на дясната си ръка земята - сякаш я призовава за свидетел.

Сред множеството мудри, тук са подбрани тези, изпълнението на които осигурява значителен лечебен ефект, а освен това са лесно изпълними, когато се създадат определени навици. Не всеки може да се заеме с удивителното изкуство на йогите и техните оздравителни програми. Съществува определена категория болни, за които е напълно противопоказно голямо натоварване, поради което не бива да се занимават със силови или сложни за изпълнение гимнастики. За тях, а и за всички останали предлагаме няколко прости, но ефективни упражнения с ръце.

За да постигнете желания ефект е необходимо да се въоръжите с търпение и да бъдете много постоянни. Само ежедневните занимания могат да доведат до реални резултати. Важно е да помните, че придобивате своите болести с години, дълго и упорито, за това трябва да положите усилия и за тяхното изцеляване. Ако сте решили да опитате един нов подход в своята грижа за здравето, направете го както трябва и преди всичко се опитайте да преосмислите своята жизнена позиция. Първо простете на себе си, после на всички, които някога са ви ядосали. Отворете нова страница със светли мисли и ясен ум.

Можете да изпълнявате мудрите във всяко положение - прав, седнал, легнал, ходещ. Всички упражнения изпълнявайте спокойно, без усилие и напрягане на мускулите. Не се нуждаете нито от особенна обстановка, нито от специално помещение, за това изпълнявайте ги навсякъде когато се сетите :)

1. Мудра МИДА

Показания: всички заболявания на гърлото, гръкляна, прегракване. При нейното изпълнение се усилва гласът, затова тя се препоръчва особено на певци, артисти, учители, хора, които застават пред микрофона.

Метод на изпълнение: двете съединени ръце изобразяват мида. Четирите пръста на дясната ръка обгръщат палеца на лявата. Палецът на дясната ръка докосва възглавничката на средния пръст на лявата ръка.

2. Мудра на ЗНАНИЕТО

Показания: безсъние или прекалена сънливост, високо кръвно налягане. Понижава емоционалното напрежение, тревогата, безпокойството, меланхолията, скръбта, депресията. Стимулира мисленето, активизира паметта, увеличава потенциалните възможности.

Метод на изпълнение: показалецът леко се съединява с възглавничката на палеца. Трите пръста остават изправени без напрежение.

3. Мудра “ПОВДИГАЩА”

Показания: при всякакви простудни заболявания, възпаления на гърлото, на белите дробове, при кашлица, хрема, синузит на горната челюст. Изпълнението на тази мудра мобилизира защитните сили на организма, повишава имунитета и подпомага бързото вазстановяване.

Ако страдате от наднормено тегло, трябва да се освободите от него. Едновременно с тази мудра е необходимо да спазвате следната диета: през деня се изпиват не по-малко от 8 чаши преварена вода. Дневният порцион храна трябва да се състои от плодове, ориз.

Внимание: прекомерното използване на тази мудра може да предизвика апатия и дори летаргия, за това не прекалявайте!

Метод на изпълнение: двете длани са съединени заедно като пръстите са вплетени. Палецът на едната ръка е отместен встрани и е обкръжен от допрените с възглавничките си показалец и палец на другата ръка.

4. Мудра “СПАСЯВАЩА ЖИВОТА”

Показания: първа помощ при сърдечен пристъп. За болки в сърцето, пристъпи, сърцебиене, дискомфорт в сърдечната област, инфаркт на миокарда.

При посочените състояние е необходимо незабавно да се пристъпи към изпълнението на тази мудра с двете ръце едновременно. Облекчението настъпва незабавно.

Метод на изпълнение: показалецът се сгъва така, че да докосне с възглавничката си последната фаланга в основата на палеца. Едновременно с това се събират възглавничките на средния, безименния пръст и палеца, а кутрето остава изправено.

5. Мудра “ЗЪБЪТ НА ДРАКОНА”

Показания: при объркано съзнание, нарушена координация на движенията, при стрес и емоционална неустойчивост.

Метод на изпълнение: показалците и на двете ръце са изправени и обънати нагоре. Останалите пръсти са прегънати към дланта.
 


 

http://www.secretsbg.com/medic.phpimage

 


Тагове:   мудрите,


Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. amrak - *
02.12.2010 09:39
Изключително ефикасни са мудрите, а "Мудрите - Даоистки лечебни жестове" си е книжка, в която подробно са обяснени меридианите през ръцете и тяхното съчетаване в мудри, книжката е наистина много хубава и са дадени 25 лечебни мудри, подробно пояснени. За жалост вече е изтеглена от печат.
Поздрави
цитирай
2. savremennik - Изключително ефикасни са мудрите, ...
02.12.2010 13:42
amrak написа:
Изключително ефикасни са мудрите, а "Мудрите - Даоистки лечебни жестове" си е книжка, в която подробно са обяснени меридианите през ръцете и тяхното съчетаване в мудри, книжката е наистина много хубава и са дадени 25 лечебни мудри, подробно пояснени. За жалост вече е изтеглена от печат.
Поздрави


Жалко е, че подобни полезни книги са пренебрегвани за сметка на булевардни издания . Все пак в нета все още може да се намери повече информация . Благодаря за подкрепата !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: savremennik
Категория: Технологии
Прочетен: 2928803
Постинги: 316
Коментари: 1907
Гласове: 15632
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Лао Дзъ - Дао Дъ Дзин
2. spiralata.net
3. blogspot.com
4. Galatceq
5. Kikowsky
6. Девет истини за биополето
7. Човешко енергийно поле
8. Тайните на йогите за здравословно хранене
9. ДИШАНЕТО НА ЙОГИТЕ
10. ПАМЕТТА НА ВОДАТА
11. Учените в шок: Смъртта не е това, което е !
12. Между живота и смъртта
13. Телевизията - масова хипноза и контрол
14. Медитация - науката проглежда за невидимото
15. Изчезнали континенти : Лемурия
16. Астрология
17. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Сензацията на хилядолетието /част 1/
18. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Каменните огледала /част 2/
19. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Скривалищата на Атлантида /част 3/
20. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Световната система от ПИРАМИДИ /част 4/
21. ЗАГАДКАТА НА ЖЕЛЯЗНАТА КОЛОНА В ДЕЛХИ
22. БЕРМУДСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК
23. АНАТОМИЯ НА ЕНЕРГИЙНОТО ТЯЛО
24. АУРАТА НА ДЪРВЕТАТА
25. АУРА ИЛИ ПОСЛЕОБРАЗ?
26. Местоположение и карти на Атлантида
27. Dr. Royal Raymond Rife Д-р Роял Реймънд Райф
28. Тема с продължение - д-р Роял Райф
29. ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ НА ВЪЗПРИЯТИЕТО... КОГАТО ЧОВЕК НАПУСКА ТЯЛОТО СИ Интервю с Лори Монро Емил Кацаров
30. Енергообмен