Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2010 09:01 - ТУНГУСКИЯT МЕТЕОРИТ
Автор: savremennik Категория: Технологии   
Прочетен: 4742 Коментари: 6 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тунгуският метеорит е голямо небесно тяло, сблъскало се със Земята. Това се е случило на 30 юни 1908 г. В затънтената сибирска тайга в района на река Подкаменна Тунгуска (Красноярск). Рано сутринта, в 7 часа и 15 минути местно време, по небето е преминала огнена топка - болид - наблюдавана от много жители на Източен Сибир. Полетът на това необикновенно небесно тяло е бил съпроводен със звук, наподобяващ разцепването на гръмотевица. Последващият взрив предизвикал разтърсване на земята, което се е усетило в периметър повече от милион квадратни километра между Енисей, Лена и Байкал.
Първите изследвания на Тунгуското явление започнали през 20-те години на миналия век, когато начело с Л.А. Куликов към мястото на събитието били изпратени четири експедиции организирани от АН на СССР. Било установено, че около мястото на падане на Тунгуския метеорит дърветата били повалени от центъра на вън, а в средата, част от тях стояли но без нито едно клонче. Голяма част от гората била опожарена.

Последващите експедиции (около 20) забелязали, че в областта на повалените гори се е образувала специфичната фигура във форма на “пеперуда“, чиято ос на симетрия съвпада с проекцията на траекторията на полета на метеорита (уточнена по показанията на очевидци) от изток - юго-изток на запад - северо-запад. Общата площ на повалените гори била около 2200 кв.км. След допълнителни изчисления било установено, че ъгъла на на наклон на траекторията бил 30-400, а взривът е станал не при съприкосновение на метеорита със Земята, а във въздуха на височина 5 - 10 км. Много геофизични станции в Европа, Азия и Америка наблюдавали въздушни вълни, към мястото на взрива, а някои сеизмични станции регистрирали земетресение. Интересен е факта, че на територията от Енисей до Атлантика, след падането на метеорита, нощното небе било толкова светло, че можело спокойно да се чете вестник без искуствено осветление. В Калифорния било отчетено рязко понижаване на прозрачността на атмосферата през юли-август 1908г.

Оценката на енергийната сила на взрива показала по-високи стойности от енергията отделена при падането на Аризонския метеорит, който е образувал кратер с размер 1200 м. в диаметър. Само че, на мястото на падане на Тунгуския метеорит няма никакъв кратер. Това се обяснява с факта, че взривът е станал преди сбъсъка на небесното тяло със земната повърхност.

Въпреки, че изследванията върху механизма на взрива на Тунгуския метеорит още не са завършени, повечето учени смятат, че това тяло, притежаващо огромна кинетична енергия, е имало ниска плътност (по-малка от плътността на водата), малка твърдост и висока летливост.Те смятат че именно това е способствало за бързото му разрушаване и изпаряване при врязването в по-плътните слоеве на земната атмосфера. Изглежда, това е била комета, състояща се от замръзнала вода и газове във вид на “сняг“. “Кометната“ хипотеза за Тунгуският метеорит била предложена още от Л.А. Куликов и впоследствие доразвита от акад. В.Г. Фесенков на основата на съвременни данни за природата на кометите. По негова оценка масата на Тунгуския метеорит е била не по-малко от един милион тона, а скоростта - 30-40 км/сек.

В района на катастрофата в почвата са били открити микроскопически силикатни и магнетитни балончета, приличащи на метеоритен прах на външен вид и представляващи разпръснатото от взрива ядро на кометата. Възможно е космическият прах от опашката на кометата да е бил причина за специвичното пречупване на слънчевата светлина довело до нощното светене. Тунгуският метеорит или както е известен в научните среди “Тунгуското падане“ все още не е изучен напълно. Необходими са още много изследвания, но до този момент нищо не противоречи на кометната хипотеза. Още повече, че през последните години са направени още много хипотези, които така и не са потвърдени при по-детайлни изследвания.

Версия 1:
Тунгуският метеорит се е състоял от “анти вещество“ Наблюдаваният при падането му взрив е бил резултат от взаимодействието на “материя“ с “антиматерия“, което се съпровожда с отделянето на огромно количество енергия.
Анализ:
Подобно предположение за такъв ядрен взрив е в противоречие с факта, че в района на Тунгуска не се наблюдава повишена радиация, в горните слоеве няма радиоактивни елементи, които би трябвало да присъстват, ако там наистина е избухнал ядрен взрив.
Версия 2
Тунгуският метеорит е бил малка черна дупка, която влизайки в земята в Тунгуската тайга, я е пронизала и излязла през Атлантическия океан.
Анализ
Явленията, които биха произлезли при такова събитие (не става въпрос за възможността да съществуват черни дупки с малка маса) - синьото сияние, изтеглената форма на унищожените гори, отсъствието на загуба на маса и т.н - противоречат на фактите, наблюдавани при падането на метеорита. Така и тази хипотеза отпада.


image

http://www.secretsbg.com/secretsofearth



Тагове:   метеорит,


Гласувай:
12



1. heaton - поздравче... :-)
26.11.2010 09:39
Успешен стремителен и хубав ден ти желая!!!
цитирай
2. savremennik - Успешен стремителен и хубав ден ти ...
26.11.2010 09:48
heaton написа:
Успешен стремителен и хубав ден ти желая!!!

Благодаря , подобно да бъде :)
цитирай
3. sexsi - A теорията за Тесла- нова книга и...
26.11.2010 22:27
A теорията за Тесла- нова книга излезе!
цитирай
4. savremennik - A теорията за Тесла- нова книга и...
27.11.2010 08:59
sexsi написа:
A теорията за Тесла- нова книга излезе!

Това е много добре, ще споделиш ли нещо повече за нея ? Поздрави :)
цитирай
5. kostadin - По интересно е, че" метеор...
27.11.2010 17:07
По интересно е ,че" метеоритът" е променял няколко пъти треакторията си преди взрива
цитирай
6. penchoan - Не е вярно, че Тунгуският метеорит ...
28.11.2010 00:31
Не е вярно, че Тунгуският метеорит се е сблъскал със Земята. Той е бил газово кълбо, което се взривява и изгаря напълно в атмосферата. На Земята не са открити никакви останки от него, освен едно блато с вода под епицентъра на взрива.
Тунгуският метеорит се дължи на мощно Слънчево изригване още през месец февруари 1908 г., когато се навлюдава около Слънцето. До падането през месец юни се наблюдава светене на кълбо от водород, което на 30 юни се врязва в атмосферата и избухва. Получава се имплозия, последвана от бързо разширение като експлозия. В резултат на адиабатно разширение водните пари силно се охлаждат и падат като дъжд.
За повече подробности виж постинга ми:
ИСТИНАТА ЗА ТУНГУСКИЯ МЕТЕОРИТ
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: savremennik
Категория: Технологии
Прочетен: 2929077
Постинги: 316
Коментари: 1907
Гласове: 15632
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Лао Дзъ - Дао Дъ Дзин
2. spiralata.net
3. blogspot.com
4. Galatceq
5. Kikowsky
6. Девет истини за биополето
7. Човешко енергийно поле
8. Тайните на йогите за здравословно хранене
9. ДИШАНЕТО НА ЙОГИТЕ
10. ПАМЕТТА НА ВОДАТА
11. Учените в шок: Смъртта не е това, което е !
12. Между живота и смъртта
13. Телевизията - масова хипноза и контрол
14. Медитация - науката проглежда за невидимото
15. Изчезнали континенти : Лемурия
16. Астрология
17. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Сензацията на хилядолетието /част 1/
18. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Каменните огледала /част 2/
19. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Скривалищата на Атлантида /част 3/
20. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Световната система от ПИРАМИДИ /част 4/
21. ЗАГАДКАТА НА ЖЕЛЯЗНАТА КОЛОНА В ДЕЛХИ
22. БЕРМУДСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК
23. АНАТОМИЯ НА ЕНЕРГИЙНОТО ТЯЛО
24. АУРАТА НА ДЪРВЕТАТА
25. АУРА ИЛИ ПОСЛЕОБРАЗ?
26. Местоположение и карти на Атлантида
27. Dr. Royal Raymond Rife Д-р Роял Реймънд Райф
28. Тема с продължение - д-р Роял Райф
29. ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ НА ВЪЗПРИЯТИЕТО... КОГАТО ЧОВЕК НАПУСКА ТЯЛОТО СИ Интервю с Лори Монро Емил Кацаров
30. Енергообмен