Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2010 12:57 - ОКУЛТНИ НАУКИ. ОБЩИ СВЕДЕНИЯ. ВИДОВЕ ОКУЛТНИ НАУКИ
Автор: savremennik Категория: Технологии   
Прочетен: 13203 Коментари: 14 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Астрологията се явява езотерическа наука, т.е. тайна, изучавана от малък кръг хора. Великите мислители от древността отивали да завършат своето образование в египетските мистерии. Знанията, породени посредством тези мистерии, са известни под различни имена: Херметически науки, Езотерически науки, Окултни науки. Херметически означава - скрит, езотерически - таен, окултен - съкровен. Под тези названия се крият знания, явяващи се Наука на Маговете.

Езотеричните знания включват теория и практика на взаимодействие с феномени. Окултизмът представлява синтетична система от идеи, относително слабо известни природни сили и човека.

Може и да звучи странно, но много от знанията, с които съвременната наука се гордее, са били известни на нашите древни предци.

На древните астрономи е било известно движението на Земята около Слънцето, знаели са теорията на мирозданието и всемирното притегляне, влиянието на Луната върху приливите и отливите, какво представлява Млечния път, а също така и преоткрития закон на Нютон. В древните времена са познавали и свойството на парата като двигателна сила. Жреците и посветените в Египет, Гърция и Рим владеели мълниите и можели да ги накарат да поразят това, което искали - това била много строго пазена тайна. На древните египтяни, също така, била позната тайната за обработка на метали, позлатяването, оцветяването на коприна, изработката на стъкло, искуственото отглеждане на пилета, добиването на лечебни масла от растения, приготвянето на опиум, тръстиковата захар, умеели да дестилират течности, да добиват киселини и други, т.е. химията от древността е била на висота.

Първоначалното образование се давало само на семейства и хора, владеещи една или друга професия (занаят). По-висшите науки се преподавали в храмовете и съответствали на съвременното средно образование. Те се наричали Малките Мистерии. Хората, получили такова образование, се ползвали с известна власт в обществото и имали право на глас при управлението на страната.

Големите Мистерии давали ранг на посветен и позволявали голямо влияние върху съгражданите и управлението на страната.

Трябва да се отбележи, че науката, идваща от храмовете, била достъпна за всеки желаещ да учи. Способните хора се придвижвали стъпка по стъпка. За да продължат напред трябвало или да са много способни, усърдни и прилежни или да бъдат признати за достойни за следващата степен. По този начин тайните не се разкривали всекиму. За постъпване в храма на науките трябвало да се издържат три изпита: физически, нравствен и умствен.

По какво се отличавали окултната наука от науката в съвременния смисъл на думата? Окултната наука се занимава с видимото, единствено с цел да открие невидимото, да се постигне тайната, докато съвременната наука изучава само външния свят, без да се интересува за “скритото начало” и дори, отричайки го напълно. Окултната наука е тайна, вътрешна. Съвременната наука - видима, на повърхността.

Окултните науки - са група науки, изучаващи невидимия свят и неговото проявление в света на видимото, посредством особен метод на аналогии, представляващ философска система за изучаване на законите, управляващи всички явления, опровергавайки случайностите. Обратно на материализма считан за основополагащ на цялата Материя и отричащ божествения принцип, окултизмът признава три основополагащи начала: Божествен свят - поддаващ се на изследване само посредством аналогии. Духовен или астрален свят - достъпен за наблюдение при специфични условия. Физически свят - достъпен за човешките сетива.

По отношение на човека това разделяне се формира по следния начин: две противоположни начала - безсмъртния дух и смъртното тяло- са съединени посредством съживяващото начало - душата.

Към окултните науки спадат:
- Херметическата философия, или окултна философия
- Метафизика (философия на физиката)
- Генеалогия - изучава духовните основи, тълкуване на митове
- Питагорейство - създаване на знаци
- Тора - създаване на форми
- Йероглифика - наука за числата, нумерология
- Кабала - наука за Бог, Велената и човека (теория)
- Алхимия - изучава законите на природата и тяхното прилагане в нисшите светове
- Астрология - занимава се с физическото и психологическо изучаване на небесните тела и тяхното взаимодействие
- Физиогномика - определяне на характера по лицето
- Хиромантия - определяне на характера на човек и пътя на неговата съдба по линиите на ръцете
- Френология - определяне на характера на човек и пътя на неговата съдба по формата на черепа
- Таро или Книгата на Тот - Синтез на основните положения на древната наука, изложен посредством 22 символични карти на Големите Аркани и 56 карти на Малките Аркани
- Магия - изучаване на астралните сили и тяхното управление
- Херметическа медицина
- Психургия и Теургия - изучаване на съкровенните човешки сили, начини за тяхното развитие и използване. Разделят се на: медиумизъм, магнетизъм, хипнотизъм, психометрия, телепсихия, телепатия
- Гадаене
- Ониромантия - гадаене по сънищата
- Кабалистична нумерология - изследване на случайни съчетания от букви и цифри.

http://www.secretsbg.com/ocult/



Тагове:   общи,   науки,   окултни,


Гласувай:
16



1. kikowsky - Много добре!
22.11.2010 17:42
Все едно чета нещо, което отдавна е трябвало да напиша :)
цитирай
2. savremennik - Все едно чета нещо, което отдавна е ...
22.11.2010 17:44
kikowsky написа:
Все едно чета нещо, което отдавна е трябвало да напиша :)

Нали затова се срещат хората - в този случай да се подсетят за нещо :)
цитирай
3. min11hetep - :)
22.11.2010 20:29
Поздравления за постинга! :)
Макар че малко си ме изпреварил ;) :):):)
цитирай
4. savremennik - Поздравления за постинга! :) ...
22.11.2010 20:37
min11hetep написа:
Поздравления за постинга! :)
Макар че малко си ме изпреварил ;) :):):)

С надеждата за твоето предстоящо подробно разгръщане на всичко засегнато , Мин Хетеп ! ;) На твоите услуги съм :)
цитирай
5. estirbg - ЗАБРАВИ ДА НАПИШЕШ В КРАЯ НА ПОСТИНГА СИ,
23.11.2010 18:58
ЧЕ ТЕ СА МЕРЗОСТ В ОЧИТЕ НА ТВОРЕЦА И КАТЕГОРИЧНО СА ЗАКЛЕЙМЕНИ В СЛОВОТО, ТЪЙ КАТО СА УЧЕНИЯ НА САТАНА.
цитирай
6. savremennik - ЧЕ ТЕ СА МЕРЗОСТ В ОЧИТЕ НА ТВОРЕЦА И ...
23.11.2010 19:10
estirbg написа:
ЧЕ ТЕ СА МЕРЗОСТ В ОЧИТЕ НА ТВОРЕЦА И КАТЕГОРИЧНО СА ЗАКЛЕЙМЕНИ В СЛОВОТО, ТЪЙ КАТО СА УЧЕНИЯ НА САТАНА.

Не съм убеден, че са дело на Сатана , а че сатанисти са ги използвали за негативни цели - да ,имало е такива случаи в историята. Което не прави тези учения сатанистки !
цитирай
7. estirbg - За да не бъда голословна:
23.11.2010 20:22
“Да не се намира между тебе някой, който да прекарва сина си или дъщеря си през огън, никой чародей, астролог, гадател, или омаятел, никой баяч, запитвач на зли духове, врач, или запитвач на мъртвите; защото всеки, който прави тия дела, е омразен на Господа, и поради тия мерзости Господ твоят Бог изгонва тия народи от пред тебе.” Втор. 18: 10-12 ; Ерем. 10: 2; Исая 44: 24,25; 47: 13-14
При теократичното управление на Израилевия народ се наказваха със смърт не само гадателите по звездите, но и онези, които отиваха при тях за да им гадаят!
цитирай
8. estirbg - От кого само трябва да очакваме да знаем бъдещето?
23.11.2010 20:23
“Наистина Господ Иеова няма да направи нищо без да открие Своето намерение на слугите Си пророците.” Амос 3:7; “И така, пророческото слово повече се потвърждава за нас; и вие добре правите, че внимавате на него, като на светило, което свети в тъмно място, догде се зазори, и зорницата изгрее в сърцата ви.” ІІ Петр.1: 19

Бог желае народът Му да изучава внимателно пророчествата в Неговото Слово. Точното изпълнение на тези божествени предсказания ще укрепва вярата му и ще възвишава надеждата му. А фалшивият блясък на имитациите на врага е подмамил мнозина в примките на мнимите ясновидци!
цитирай
9. ramus - митологията на посредственото невежество
30.11.2010 16:17
Когато се говори за окултност всичко гореописано е само много, много малка част от същността й.
А когато се споменава окултността, намесването на библейски религиозничения ( както в предните два поста ) е най-малкото смешно и наивно. И ясно издава едно генерално невежество. А сляпата вяра колко велики неща е прозряла гореспоменалата се спасителка е типичен пример за фанатично месианство. Тя прелива от блог в блог и коментар след коментар неспирно и натрапчиво "спасява" с информациите си главно себе си.
И бих се обърнал към тия като нея с обикновения въпрос "А Вие "спасителите" - кой ще ви спаси вас самите?"
Кой има нужда да се спасява "другите, света, душите", от какво, защо и откъде и защо се е пръкнала тази наивна идея за съответствени на нея хора. Защото тя си има произхода и значението си за нещо и някои, щом хилядолетия продължава да шества.
Но не в това е въпроса, а че въпросната идея се изповядва от фанатични "месии", дето обикалят и виртуала и реала да си търсят кого да "спасяват". И си ги намират - по съотвествие със типичните социални игри.
И последно - В окултиката "външната част" е социалната, тая, дето касае социалния живот, отношения, приложението в тях и на това равнище и плоскост.

А т.н. ВЪТРЕШНА ЧАСТ - това никога не се "учи", не се преподава, не се заимства... в най-общ смисъл ТОВА Е ВЕЧЕ ИЗВЪН ТИПИЧНИЯ МАТРИЧЕН СОЦИАЛЕН ЧОВЕК. Това не е колективен или групов процес и в него нито има учители и ученици, нито обучители, наставници и последователи. Нито е култ, религия, идеи, философии, учения или пък практики, техники, както и не става с четене, говорене или разсъждения "по тема".
Вътрешния ОКУЛТИЗЪМ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГА - това не е "труд", техника или практика, която като се "мине" и би довела до "резултата". Това е специфична вътрешна работа от самия човек - към трансформация на самоидентичността си. Това никой матричен човек нито разбира, нито познава или би приел. Просто всичко това е далеч "отвъд" неговия мироглед. И онова, дето се популяризира като "духовност" никога не е било същността й...
цитирай
10. ramus - допълнение:
30.11.2010 16:49
... На това ниво на битие, нито има колектив, нито групов живот, нито възпитанието и опитомяването на социума. За такива хора нито цвета на кожата, нито дали са евреи, християни, българи, американци, белокожи или цветнокожи, гущери, дяволи или белобради учители, нито дали е имало атланти, лемурийци и кое и защо е било йога, зен, тантра, библия или коран, исус, мохамед или буда, нютон или айнщайн... Всичко това е от социално-популярната, езотерика, която само за "децата", които се увличат по нея я наричат така. И тя е част от "детския" им фантазен свят.

И за тия, които ще израстнат ОТВЪД това е и един "ДРУГ СВЯТ"... и не той е в някакво "друго измерение"... а е защото е съответствен на качествено друг тип ЧОВЕК - проявяващ се чрез съответствено на него "качествено различно битие".

Пиша всичко това, защото самото понятие ОКУЛТИКА и ЕЗОТЕРИКА, както и ДУХОВНОСТ, СВОБОДА, ЛЮБОВ и разни други понятия, идват именно от "другия свят" - техния. И е крайно време да се доведе до "главите" на децата и техните сънища.

Както с лекота всеки може да види в социалния живот, всяко дете гледа да се изживява на "възрастен". Но понеже го няма в себе си, само с имитация и подражание се опитва да докара "изживяването" си на такъв. И затова никое ДЕТЕ не може да стане възрастен... (докато е дете ). И затова разните идеи за духовността са толкова многолики - защото касаят само фантазностите и сънищата на колективните деца...
А смисъла на децата е именно да порастват. И за разлика от физическите промени - оная, "духовната възраст" не се определя от физиологичните промени, ръста или годините. Тя не зависи от полова, расова, културна, географска или историческа принадлежност. Защото тя надкрачва и минава отвъд всичко това...
И затова няма смисъл да се говори на хора от "малкия" свят за ЕЗОТЕРИКА и ОКУЛТИКА - те ще я разберат по съответствие на самите тях... и именно това ще нарекат с тия думи... Както и правят.
цитирай
11. vandela007 - Всеки си избира в какво да вярва. Но ...
30.11.2010 22:28
Всеки си избира в какво да вярва. Но никой не може да избегне последиците от своя избор. Аз съм си избрала да вярвам в Бога, описан в Библията. А Библията е написана от Боговдъхновени хора; вярвам, че Бог им специална грижа над словото Си. Има много философии, много религии и милиони томове литература за тях, но Книгата на книгите е една и всички малко или много взаимстват от нея.
цитирай
12. estirbg - ДО RAMUS
30.11.2010 23:32
Отминавам великодушно, обвиненията, обидите и оскърбителните квалификации използвани като интродукция в коментара Ви, отправени към мен, и Ви изказвам искрено съболезнованията си, че сте продали твърде евтино душата си на Сатана. Цялата баластра, с която се опитвате да засипете БОЖИЕТО СЛОВО, СЛОВОТО И НА ВАШИЯ СЪЗДАТЕЛ, животворното, чистото и вечното, най-величествената философия, оцеляла в гонения и аутодафета - НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЕДНО СЛОВОБЛУДСТВО!
НАИСТИНА ЖАЛКО Е, КОГАТО ЧОВЕК ИЗПАДНЕ В САМООПИЯНЕНИЕ И АВТОСУГЕСТИЯ ДО ПЪЛНА АМНЕЗИЯ - ФАТАЛНА E АМНЕЗИЯТА, КОГАТО ЗАБРАВЯШ СВОЯ СЪЗДАТЕЛ, И СЕ САМОПРОВЪЗГЛАСЯВАШ ЗА БОГ. ЗАЩОТО ВСЕКИ, КОЙТО ОТРЕЧЕ БОЖИЕТО СЛОВО И ПОСТАВИ СВОЕТО НАД НЕГО е достоен единствено за съжаление...
Много като Вас, господине, сте хванати в мрежата на собственото си мислене; оплетена
съвършено и изкусно, така че самите вие не можете да разберете нито причината нито изцелението от болестта, носеща такава смъртоносна болка:
„...Безкраен кръг на
Мислене и действие, безкрайно измисляне,
Безкраен експеримент;
Ние знаем движението,
Но не покоя, ние знаем говора, но не мълчанието,
Ние знаем словата, не знаем Словото
.................................................................
Къде е животът, който
Загубихме в живеене?
Къде е мъдростта, която загубихме заради знание;
Знанието загубихме в сведение.”

Томас Елиот

Знаете ли, приятелю, живеем в информационно общество, в което съвремения човек е преситен от информация, и словестна и визуална. Наблюдава се странен парадокс – липса от излишък. Изобилна информация, с която храним ума, но липсва жизнено важното.
Американският писател Роберт Пен Уорън казва: „Целта на човека е знанието, НО ТОЙ НЕ ЗНАЕ ЕДНО. Ще го спаси ли това знание, или ще го погуби. Той неизбежно ще загине, но няма да узнае какво го е погубило – дали знанието, което е овладял, или знанието, което му е липсвало и което би го спасило, ако го беше овладял.”
Ето защо е толкова важно, всред този „безкраен кръг от мислене и действие, безкрайно измисляне”, да се сдобием с онова знание, което би ни спасило. А такова знание може да ни даде само Книгата на Книгите...
Смешно е, Господине, да претегляте на една везна Библията с коя да е човешка теория или религия, защото:
"Всяка твар е като трева, И всичката й слава като цвят от трева; Тревата изсъхва, и цветът й окапва,
Но СЛОВОТО БОЖИЕ ТРАЕ ДО ВЕКА"; и това е словото, което ви е благовестено.” (1 Петр. 1:24-25)
Е, това и аз възвестявам...Смеете ли да ме обвините в лъжа и измама?...
цитирай
13. balgarski7vinarki - Da, blagodarim za teoriata, a neshto ot praktikata, a ?
01.12.2010 20:36
Shto narod v tia ujasni vremena go e udaril na rituali...Mejdu drugoto niakoi veche gi naluchkvat baja. Maitapa si e maitap, obache v YA- Yahoo Answers ima rubrika Alternative, i tam se pishe kakvo li ne, obache ima i mnogo seriozni prisastvia- doktori po psihologia, fisizi i dr.
Ta - imashe posting, che svetovnata krisa razvarzva magiata v sveta- horata tarsiat nachini za ozeliavane i mnogo, nezavisimo bibleiskite ukazania i preduprejdenia, pribiagvat do charkove.
E, ot men-tolkoz.
цитирай
14. alcione - До vandela007
04.01.2011 23:52
vandela007, тези Богоизбрани хора, които са написали Библията ти познаваш ли ги лично ??????? Защото ако не ги познаваш лично, то за всяко учение ще се намери кой да каже, че е написано от Богоизбрани хора. А да видим сега кои са по Богоизбрани и кои по малко???
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: savremennik
Категория: Технологии
Прочетен: 2928993
Постинги: 316
Коментари: 1907
Гласове: 15632
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Лао Дзъ - Дао Дъ Дзин
2. spiralata.net
3. blogspot.com
4. Galatceq
5. Kikowsky
6. Девет истини за биополето
7. Човешко енергийно поле
8. Тайните на йогите за здравословно хранене
9. ДИШАНЕТО НА ЙОГИТЕ
10. ПАМЕТТА НА ВОДАТА
11. Учените в шок: Смъртта не е това, което е !
12. Между живота и смъртта
13. Телевизията - масова хипноза и контрол
14. Медитация - науката проглежда за невидимото
15. Изчезнали континенти : Лемурия
16. Астрология
17. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Сензацията на хилядолетието /част 1/
18. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Каменните огледала /част 2/
19. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Скривалищата на Атлантида /част 3/
20. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Световната система от ПИРАМИДИ /част 4/
21. ЗАГАДКАТА НА ЖЕЛЯЗНАТА КОЛОНА В ДЕЛХИ
22. БЕРМУДСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК
23. АНАТОМИЯ НА ЕНЕРГИЙНОТО ТЯЛО
24. АУРАТА НА ДЪРВЕТАТА
25. АУРА ИЛИ ПОСЛЕОБРАЗ?
26. Местоположение и карти на Атлантида
27. Dr. Royal Raymond Rife Д-р Роял Реймънд Райф
28. Тема с продължение - д-р Роял Райф
29. ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ НА ВЪЗПРИЯТИЕТО... КОГАТО ЧОВЕК НАПУСКА ТЯЛОТО СИ Интервю с Лори Монро Емил Кацаров
30. Енергообмен