Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2010 18:01 - Медитация
Автор: savremennik Категория: Технологии   
Прочетен: 3593 Коментари: 3 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Медитацията е като че ли едно от най-забулените в тайнство понятия в езотериката. Много и различни са определенията, давани за медитация. В Оксфорд-ския английски речник тя е описана като ”лично молитвено упражнение, което се състои в продължително насочване на ума към съзерцаване на някаква религиозна истина, тайнство или обект на благоговение, с цел духът да се издигне чрез Божествена любов и святостта на живота.” Друго, по-малко популярно определение, е “да фиксираш вниманието си върху нещо, да наблюдаваш с интерес или безцелно”.


Медитацията е като че ли едно от най-забулените в тайнство понятия в езотериката. Много и различни са определенията, давани за медитация. В Оксфорд-ския английски речник тя е описана като ”лично молитвено упражнение, което се състои в продължително насочване на ума към съзерцаване на някаква религиозна истина, тайнство или обект на благоговение, с цел духът да се издигне чрез Божествена любов и святостта на живота.” Друго, по-малко популярно определение, е “да фиксираш вниманието си върху нещо, да наблюдаваш с интерес или безцелно”.

В действителност медитацията е активен процес, при който човек се фокусира върху дадена тема или преживяване. Това развива умението за съзерцание, размишление и самонаблюдение. Човек се научава да присъства изцяло в настоящето и безусловно да приема себе си и действителността, вместо да се лута между обвиненията по нещо минало и страха от предстоящето. Съзнанието става по-гъвкаво и отворено. Светът се вижда по-ясно и може да се реагира по-ефективно. Колкото по-дълбоко и по-дълго човек остава в състояние на медитация, толкова повече той развива интуицията си и все по-успешно се справя със задачите в ежедневието, защото погледът към събията в живота става по-разширен и дълбок. Ако трябва да сравним медитацията с четенето на книга, това е “четенето между редовете” за разлика от буквалното възприемане на текста или случките в живота на непосветения.

Необходима предпоставка за медитативна практика е приемането като убеждение, че хората в основата си са добри. Затова е необходимо познаване и разбиране на природните закони. Към това се стремят обикновено онези, които са страдали много (физически и психически) и не са открили отговор на въпросите, които са ги вълнували, защото истината за това, което се случва с нас, е отвъд всичко видимо.

Накратко, основните истини за нашия свят, които са основа на мирогледа на човек, който се стреми към усъвършенстване, са:

1. Вселената е ментална; мисълта ражда материя, следователно,

2. “Каквото посееш, това ще пожънеш”; ако мразиш, ще бъдеш мразен; ако се страхуваш, ще привлечеш към себе си това, от което се страхуваш; ако вътрешно си объркан, такива ще бъдат и постъпките ти; ако проявиш разбиране и братска обич към човек, който те мрази, можеш да трансформираш омразата му в обич, защото

3. Всичко вибрира; начинът, по който ние вибрираме въздейства върху другите, превръщайки ги в резонатори на излъчваните от нас вибрационни честоти.

4. Всичко има два полюса, две противоположности; всяка истина е полуистина; онова, което е нежелано, се убива чрез смяна на полярността. Ако искаме да променим оскъдицата в изобилие, трябва да поддържаме менталния образ на богатството, ако искаме да оздравеем, трябва да се съ-средоточим върху мисълта за здраве. Нужно е обаче постоянство, защото

5. Всичко е на приливи и отливи, възход и упадък.

6. Нищо не става случайно; всичко има определена причина и всяка причина поражда своето следствие. Всяка грешка се наказва и всяко добро се възнаграждава. Наградата или наказанието почти никога не са в същата форма, но задължително имат същата стойност, с което се запазва равновесието в природата.

Когато човек разбере тези истини, се стреми да прави най-доброто, на което е способен, изпълва се с най-положителни мисли и чувства, преодолява препятствията с разбиране при запазване на вътрешната хармония и спокойствие. Всяка кризисна ситуация може да се окаже едно ново чудесно начало. Трябва просто да го видим. И тук на помощ идва медитацията.

В своята книга “Съзнателният аз” Анди Джеймс разглежда няколко вида медитации. При просветляващата медитация (випасана) човек се концентрира не върху някакъв проблем, а върху физическите си усещания, предизвикани от вдишването и издишването. Целта е да се наблюдава и възприема всичко, което се случва, без намеса. Чрез тази техника човек се учи на самовглъбяване като се изолира от ставащото наоколо, формира се самообладание. Постепенно умът става спокоен, а мъдростта и състраданието се увеличават. Ежедневието се изпълва с нов смисъл.

Друг вид медитация е концентрацията (саматха). Крайната цел при нея е цялостно сливане на ума с неговия обект. Саматха е коренно противоположна на випасана, при която умът остава отворен и възприемащ. Една от техниките за постигане на концентрация е броене на вдишванията.

Медитацията върху всеобщата любов и милосърдие (метта) води към развитие на мъдрост и състрадание. Медитиращият се съсредоточава върху сърцето. Най-напред вниманието е насочено към физическите усещания на разширяване и свиване, предизвикани от дишането, а след това към усещане на енергията на любовта. След натрупване на любов, медитиращият я насочва към себе си като си прощава за всички грешки, а след това и към своите близки, освобождавайки се от всички лоши чувства към тях и прощавайки им. Постепенно кръгът от хора, до които изпращаме своята любов може да се разширява. Метта медитацията завършва с наблюдение на дишането.

Медитация може да се извършва и с различна цел – оздравителна или друга, като се започва със съзерцаване на целта и подбудите за извършване на медитацията. Визуализирането на желания образ се съпровожда с емоционално преживяване на удовлетворение от постигнатата цел и завършва с изразяване на благодарност за постигнатото.

Препоръчва се медитацията да се извършва във фиксирано време при предварително определен край, примерно 20 минути, и постепенно увеличаване на времетраенето й. Положението на тялото е седнало с изправен гръб, за да се осигури свободното протичане на енергия през тялото ни. Краката са опрени на пода или в лотос. Преди медитацията може да се направят релаксиращи упражнения за отпускане на тялото, докато се премахне изцяло напрежението.

Медитацията навлиза все повече в ежедневието на хората от различни държави. Допреди години тя беше приоритет за живеещите в източните страни. Но натовареното ежедневие в развитите икономически държави и силната комерсиали-зация подтиква по-будните и осъзнати хора да търсят баланс, развивайки се и духовно. В медитация душата се слива с духа, там, където царува покоят, хармонията, блаженството.

fenomenibg.com



Тагове:   медитация,


Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bven - Според мен най-лесна за начало е медитация Зен - без цел в състояние на не-мисъл.
24.10.2010 21:02
Ако човек започне дори с 5 минути и не мисли за нищо, и по-нататък увеличава това време, постепенно ще добие навика да медитира навсякъде, дори когато пътува. И ще се постига основната цел - на пълен релакс, хармония и съзнание. Поздрави за темата!
цитирай
2. savremennik - Ако човек започне дори с 5 минути и не ...
24.10.2010 21:18
[quote=bven]Ако човек започне дори с 5 минути и не мисли за нищо, и по-нататък увеличава това време, постепенно ще добие навика да медитира навсякъде, дори когато пътува. И ще се постига основната цел - на пълен релакс, хармония и съзнание. Поздрави за темата![/quote
Права си , bven - медитацията може да се прави навсякъде . Поздрави !
цитирай
3. kikowsky - Поздравления, хора!
05.11.2010 10:56
Чудесна статия - кратко и ясно по въпроса :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: savremennik
Категория: Технологии
Прочетен: 2932053
Постинги: 316
Коментари: 1907
Гласове: 15632
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Лао Дзъ - Дао Дъ Дзин
2. spiralata.net
3. blogspot.com
4. Galatceq
5. Kikowsky
6. Девет истини за биополето
7. Човешко енергийно поле
8. Тайните на йогите за здравословно хранене
9. ДИШАНЕТО НА ЙОГИТЕ
10. ПАМЕТТА НА ВОДАТА
11. Учените в шок: Смъртта не е това, което е !
12. Между живота и смъртта
13. Телевизията - масова хипноза и контрол
14. Медитация - науката проглежда за невидимото
15. Изчезнали континенти : Лемурия
16. Астрология
17. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Сензацията на хилядолетието /част 1/
18. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Каменните огледала /част 2/
19. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Скривалищата на Атлантида /част 3/
20. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Световната система от ПИРАМИДИ /част 4/
21. ЗАГАДКАТА НА ЖЕЛЯЗНАТА КОЛОНА В ДЕЛХИ
22. БЕРМУДСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК
23. АНАТОМИЯ НА ЕНЕРГИЙНОТО ТЯЛО
24. АУРАТА НА ДЪРВЕТАТА
25. АУРА ИЛИ ПОСЛЕОБРАЗ?
26. Местоположение и карти на Атлантида
27. Dr. Royal Raymond Rife Д-р Роял Реймънд Райф
28. Тема с продължение - д-р Роял Райф
29. ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ НА ВЪЗПРИЯТИЕТО... КОГАТО ЧОВЕК НАПУСКА ТЯЛОТО СИ Интервю с Лори Монро Емил Кацаров
30. Енергообмен