Постинг
14.03.2015 19:29 -
"Бърза" питка
Автор: 1etty
Категория: Рецепти
Прочетен: 2438 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 08.03.2016 09:15
Прочетен: 2438 Коментари: 0 Гласове:
4
Последна промяна: 08.03.2016 09:15
Днес пак валя сняг и като видя сняг, вече автоматично влизам в кухнята и започвам да готвя. Направих няколко експеримента и се получиха. Затова днес публикувам рецепти, доволна от себе си :) И защото бързата работа е срам за майстора - нарекох питката си бърза. Единственото бързо нещо в нея е замесването, става за минутка.
Продукти:
11гр суха мая;
500мл прясно мляко;
3с.л. захар;
1 кафена чашка олио;
1ч.л. сол;
брашно от 800гр. до 1,200кг.
Приготвяне:
Маята се разтваря в половината топло прясно мляко заедно със захарта и 4 лъжици брашно, оставя се да шупне за около 15мин.
В дълбок съд сипваме брашното и правим кладенче, добавяме шупналата мая, останалото затоплено мляко, олиото и солта. Замесваме меко тесто. Оставяме на топличко да втасва около 40мин.
Веднъж втасало го премесваме (тестото е меко и еластично). Разточваме на голяма кора и разрязваме по средата на тесни правоъгълници (по края е цяло). Навиваме на руло и поставяме в намаслена тава.
Оставяме го пак на топличко да утрои, дори учетвори обема си.
Пече се при средна температура около 20мин-35мин. Още топла се намазва отгоре обилно с парче краве масло.
Да ви е сладко!
Продукти:
11гр суха мая;
500мл прясно мляко;
3с.л. захар;
1 кафена чашка олио;
1ч.л. сол;
брашно от 800гр. до 1,200кг.
Приготвяне:
Маята се разтваря в половината топло прясно мляко заедно със захарта и 4 лъжици брашно, оставя се да шупне за около 15мин.
В дълбок съд сипваме брашното и правим кладенче, добавяме шупналата мая, останалото затоплено мляко, олиото и солта. Замесваме меко тесто. Оставяме на топличко да втасва около 40мин.
Веднъж втасало го премесваме (тестото е меко и еластично). Разточваме на голяма кора и разрязваме по средата на тесни правоъгълници (по края е цяло). Навиваме на руло и поставяме в намаслена тава.
Оставяме го пак на топличко да утрои, дори учетвори обема си.
Пече се при средна температура около 20мин-35мин. Още топла се намазва отгоре обилно с парче краве масло.
Да ви е сладко!
Няма коментари