Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2014 06:42 - ЧЕТИРИ ВЪПРОСА КЪМ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1931 Коментари: 2 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      ЧЕТИРИ  ВЪПРОСА  КЪМ  ГЛАВНИЯ  ПРОКУРОР  НА  РБ

 

     Въведение:

     В тоталиталрните държави ролята на главния прокурор е много важна, защото той бива активиран при  казуси, когато държавата е в цугцванг /не притежава разумен ход/. Давам пример със свалянето на израелския пътнически самолет от наши изтребители по нареждане на украинеца от КГБ товаищ Шкриненко над България през 1955 г. Шеф на  държавната комисия, назначена от най-първия ни партиен и държавен ръководител за разследване на причините за „инцидента” бе тогавашният главен прокурор. Той разпореди разследване срещу анонимен извършител, но то се проточи много, защото след падането на самолета бяха изчезнати черните му кутии. Аз мисля, че товарщ Шкриненко ги е отнесъл в Голямата страна, но все още нямам убедителни оперативни данни за това. И така – разследване на „инцидента”  10 години, а през тези 10 години Международният съд в Хага ни осъди не толкоз за поразиите и приматщината ни - да издупчиш пътнически самолет с около 50 снаряда! -  но за да се приключи с шиканеренето по казуса от наша страна. Разбира се, срещу това осъждане нададохме злоба с мотиви, че следствие у нас се води,  още не е приключило. Когато не е приключило едно следствие означава, че по казуса се запазва мълчание, в случая – никакви новини около  свалянето на самолета.

Така бе при тоталитъризЪма.

 

   В посттоталитарните държави, където бившите тотолитарни ръководители не са пряко на власт, а кукловодят държавата от задкулисието чрез подръпване на конците на подставени от тях лица, ролята на главния прокурор е още по-значителна. Неговата фигура буквално се химнослови от държавниците /б. м. подставените лица/ и се квалифицира в ранг „ компетентните органи”. По този начин след извършване на престъпления вместо подробности за тях, понятието „компетентните органи” се чува по-често отколкото „Господи, помилуй”, по време на богослужение, а престъпленията обикновено остават неразкрити и прокуратурата не изготвя обвинителни актове. Макар всички да знаят кои са престъпниците или характера на престъплението им, изчаква се заключение на компетентните органи. А те са независим орган, както сърцето от мозъка /за известно време/. Привеждам случая у нас с наводнетнието в Аспарухово. Там всичко е ясно – изсичане на горите от циганите за огрев и за незаконните им къщи, хвърлянето на клоните в деретата, затлачването им и образуване на вирчета, които в един момент изляха едновременно акумулираната в тях вода. Получи се ефект на доминото. Не компетентен орган, а един турист / б. м. аз!/ описа този процес на акумулиране на вода в деретата поради изхвърлени там боклуци в постинг по този случай веднага. Тезата ми се потвърди от компетеннтите органи. Ако не бяхме посттоталитарна държава дали компетентните й органи трябваше да обясняват какво става сциганските боклуци, изпвърлени в реките? Ако не бяхме посттотолитарна държава това ли щяха да разнищват тези компетентни органи, вместо да се самосериат за щетата от 27 млн. лв,  причинена на Община Варна от циганите от гетото.  Кой допусна да живеят те извън законите на стрната? Вместо отговор на тези въпроси обаче от страна на компетентните органи до момента имаме компетентно мълчание. Общината ще поеме разходите, от бюджета ще се помогне, жилища на пострадалите / б. м. виновните/  ще се дадат, защото в България има Хелзинкски комитет.

   В посттоталитарните държави главният прокурор може да върши и още по съществени неща - да повдига обвинения срещу неудобни за управляващата партия личности от други партии, да не разпорежда проверка за очевидни изборни нарушения или да кандисва на йудурми от страна на политически сили с цел промяна на вота на избирателите. По този начин той има възможността дори да подмени вота на избирателите, ако това е в интерес на някоя политическа сила. И още една възможност има главният прокурор – по същество да определя кадрите във висшия ешелон на съда, защото както той гласува, така ще гласуват и останалите от ВСС.

     Не е така елементарна тази фитура в посттоталитарните държави с управление от задкулусието и е много важно към коя политическа сила са пристрастията /или пък интересите/ му или от коя политическа сила е зависим той и в каква степен, защото тя може да реши при определени казуси да го „държи” или „върти”.

 

   В заключение към Въведението ми ще кажа, че в демократичните страни главен прокурор няма, има главен защитник на държавата. Той пази държавата от организирана престъпност, от договорки на управляващите партии с бизнеса или между самите партии, от обири на банки от самите банкери и от др. тежки престъпления.

 

       А сега /само!!!/ четири въпроса по същество:

1.     Репортери при разследване на измами около изборите за Европарламент достигнаха до лица, които са крайно бедни, но въпреки това са внесли дарения за партията на Бареков по 1000 лв. Откриха такива личности. Оказа се, че те не са сторили това, не знаят нищо по въпроса и че 1000 лв. за тях са недостижими доходи. Някой е ползвал личните им данни и е злоупотребил с тях, показан бе и схемата за това.

     Защо, г/н Главен прокурор не назначите проверка кой е извършил превода на парите, от къде са изтеглени те, коя банка е нацръквала финансова инжекция в партия ББЦ ?

 

2.     По новините непрекъснато тече информация за стари и нови обвиненияна срещу Цветанов, повдигнати му от прокуратурата, но и за неповдитнатите му още такива, по които прокуратурата работи или доправя върнати от съда обвинения, за да фанат дикиш. Аз бих искал обаче да знаем повечко и за други лица, извършили престъпления, напр. за Христо Бисеров.

 Провеждат ли се следствени действия срещу г/н Бисеров, с каква сума и как е злоупотребил той, кои са били свързани с него, с коя банка е ”играл”?

     Информационното затъмнение  по този казус напомня казусът от 1955 г. който цитирх във Въведението, когато то продължи 10 години. Сега времената са други, мълчанието на прокуратурата спрямо председателя на парламентараната група на ДПС едва ли е случайно и тълкуването не е в полза на прокуратурата.

 

3.     В интервю в своя защита срещу повдигнати му от Прокуратурата обвинения Цветанов открехна малко завесата на кухнята, където си изготвят тези обвевия и ксаза, че докато е бил министър Вие сте идвал веднаж при него заедно с г/н Пеевски. Повече подробности Цветанов не даде и с това във въздуха виснаха много подвъпроси:

 

-         Какво прави г/н Пеевски с Вас?

-          Вие ли го поканихте да Ви придружи при Цветанов, или той Ви хвана да отидете с него за тежест към това, което ще иска от вътрешния министър?

-          Какви са отношенията Ви с най-големият издател на вестници в България, който по ширпотреба се води и депутат, та отивате на работна среща при шефа на полицията с него?

-          Каква е била темата на тази среща, та и тримата участници в нея запазвате до днес компетентно мълчание подобно на това по казуса „Бисеров”?

 

4.     Видно от протоколите, постъпили в ЦИК за последните парламемнтарни избори в секциите в Турция е било необходимо време само от три секунди за да влезе избирателят, да каже буйрунус, ефендилар, да се проверят личните му документи, да се разпише, да вземе бюлетина, да отиде в тъмната стаичка да зачертае каквото трабва, да се върне и да го отметнат, да си вземе документите, да се подпише, да каже, ауфчакал и да си  излезе.

    Мислите ли тази поредност от действия за физически възможна в рамките на три секунди или имате някакви други мотиви да не разпоредите разследване срещу тези изборни /според мен/ престъпления, които подкрепени от аферата „Костинброд” подмениха вота на хората при последните парламентарни избори.

 

    Като контрапункт на тези Ваши недеяния посочвам мигновената Ви реакция за аферата „Костинброд”, отразена твърде обширно във вестниците на г/н Пеевски, като напомням и участвниците в нея – г/н Пеевски, Барека, който след нея основа партия ББЦ и Мая Манолова, която пък стана зам председател на НС.

 

  За сега толкоз въпроси, пиша си ги в лични дневници, по понеже пак идват избори, нищо чудно да ги извадя след изборите. Така писах преди време и за причините за наводвенито в Аспарухово. И както казват съветските оперативни работници, тогда я подвосхитил заключение компетентных органов.

  Дано да не предвосхитя и изборните резултати на следващите избори в светлината на казусите „Костинброд” и „Турция”, които тежат на Вашата съвест  /единият преекспониран, но кьрфишек, другият – недоеспониран, но буюкташакларъ/. Вие сте вписан в българската история вече като свързан с две изборни надпревари - тази за последния кабинет на г/н Орешарски и за изборите за Европарламента.  Това обече у мен предизвиква аналогия за връзки като като таза на Андропов с южнокорейския пътнически самолет и на товариш Черненко с Олимпийските игри през 1986 г.

   Поживем, увидем….

 






image


   Това съм аз, направих си селфи. Не изгреждах така, но от скоро се занивамам с две теми:
          1. "Ролята на главния прокурор в тоталитарните и постоталитарните държави"
          2. "Има ли почва главният прокурор в държавите с утвърдена демокрация?."
    Доста дълбоко навлезнах в темите и не усетих как докато се запознавам с тях съм се променил. Направо си признавам, преди бях красив или поне се мислех за такъв. Сега, като си разгреждам селфито не съм на същото мнение. Заприличал съм на маймуна, неразрположена в третия ден в комбинацция с разцъфнал генитален херпес. Такъв усет добивам, докосвайки се до съдебната ни система в сегашния й вид.



Гласувай:
20



1. mt46 - А
26.07.2014 10:53
кой номинира и назначи Цацаров?...
"Цацаров е първата номинация за нов главен прокурор на България в края на 2012 г., след изтичането на мандата на Борис Велчев. Номинацията е издигната от седем членове на Висшия съдебен съвет и е подкрепена от премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.[1] Сочен за фаворит,[2][3][4] Цацаров бива избран за главен прокурор на 20 декември 2012 г. с 18 гласа „за“, три „против“ и трима въздържали се.[5][6][7] На следващия ден президентът Росен Плевнелиев подписва указ за назначаването му.[8][9]

Процедурата по избора му е разкритикувана от мнозинството опозиционни парламентарно представени партии, неправителствени организации и др."
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%80_%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2
цитирай
2. planinitenabulgaria - Право на отговор и лично мнение:
26.07.2014 17:42
mt46 написа:
кой номинира и назначи Цацаров?...
"Цацаров е първата номинация за нов главен прокурор на България в края на 2012 г., след изтичането на мандата на Борис Велчев. Номинацията е издигната от седем членове на Висшия съдебен съвет и е подкрепена от премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.[1] Сочен за фаворит,[2][3][4] Цацаров бива избран за главен прокурор на 20 декември 2012 г. с 18 гласа „за“, три „против“ и трима въздържали се.[5][6][7] На следващия ден президентът Росен Плевнелиев подписва указ за назначаването му.[8][9]

Процедурата по избора му е разкритикувана от мнозинството опозиционни парламентарно представени партии, неправителствени организации и др."
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%80_%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2


Цацаров е срам за българското правосъдие, страната няма полза от него. Мисля, че той е от полза на определени икономически групировки и концесионери-грабители и разсипници като "Софийска вода". Той е зависим от ДПС, съдейки дори само от факта, че на важни срещи ходи с Успелия на 33. Говорим ДПС, понимаем ДС, говорим ДС, понимаем ДПС. Не считам, че бать Боко и Цвъко не са зависими от задкулисието, което винаги от 1989 г. управляваше стрната. Но не слушаха на 100% и ги махнаха...заради цените на тока. Бомбата обаче за грабежите и за безкрайния преход е заложена чрез Конституцията в съдебната система и Цацаров е най-яркият пример за това измежду "демократичните прокурори". И така ще бъде 7 години. Не само съдебната система у нас е корумпирана. От всички първенци в държавата до сега имаше само двама честни - Мехмед Дикме /Дюкмето/ и още един, но няма да го спомена, защото ми е приятел и се спомина.
Аз имам 22 семестъра в съда в броба с мафия, свъзана с него да ни вземат семейното жилище и разполагам с повече данни за съдебната система от оперативните работници в нея.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183064
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031