Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2013 23:01 - FAQ: Contact Impro Jam
Автор: contactimprovisation Категория: Изкуство   
Прочетен: 1024 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.09.2013 23:07



image
1.    Какво е джем по контактна импровизация (КИ)?

Това е основната форма за практикуването на КИ. В едно пространство (то може да бъде в зала или на открито - в града или сред природа) се събират хора, за да експериментират заедно с принципите на КИ. Тук няма учител, всеки става едновременно учител и ученик, както за за себе си, така и за другите.

Така се създава особено поле за комуникация и взаимодействие между всички участници. Това е спонтанно сътворчество, в което всеки може да се отвори за истинска импровизация, да изследва, да преживее нещо ново и да разшири границите си,  озовавайки се в неочаквани ситуации.
В джема се развива идеята, че КИ е един непрестанен експеримент,  всеки път  различен, объркващ и пълен с изненади - като самия живот.

2.    Понякога ми е притеснено да вляза в джем и затова оставам на страни. Какво да правя?

Джем е място, в което всеки е свободен да избира, какво да прави. Важно е да разбереш, какво иска сърцето ти – да наблюдаваш или да танцуваш? Единия вариант – да останеш зрител, ако усещаш, че в момента нямаш енергия да играеш. В джема винаги има зрители. Обаче да знаеш, че те не са пасивни, те се учат от гледането и така поддържат танцуващите, зареждайки пространството.

Другия вариант – да действаш. Щом вече си тук, където хората идват да се променят, да се развиват, значи си готов да оставиш мисълта, че не можеш да танцуваш или не го правиш добре. Джема е идеално място за една такава трансформация, защото човек се развива само там, където е обичан, прегърнат, подкрепен, приет без критика и оценка.

Така че изключи вътрешния си критик, можеш даже да си затвориш очите – и направи само една стъпка в посоката, където се танцува. Можеш дори просто да вървиш или да стоиш – КИ във всяко движение вижда танц. В момента, когато те докосне някой, следвай го, бъди с него/нея, танцувай без да знаеш, какво ще дойде в следващата секунда.

3.    Може ли да поканя конкретен човек за танц? Или, ако не искам да играя с някой, мога ли да откажа?

Абсолютно естествено е, да поканиш всеки, с който  искаш да потанцуваш. Можеш да го направиш с думи, също така едно докосване може да се интерпретира като покана за танц. Всеки момент можеш да се присъединиш към някоя двойка или тройка и да си “откраднеш” партньор.

Изясни за себе си моменти, в които е време да кажеш “не” – на себе си и другите. Помни, че ако си поканен, не е задължително, винаги да казваш “да”. С всеки партньор можеш да останеш толкова, колкото ти се остава, всеки момент можеш да го напуснеш.

Обаче, като показва опита, най-добре е да влизаш в джема без намерение да танцуваш с конкретен човек и всичките смени да стават от само себе си. Всеки вид намерения и очаквания само ще пречат на спонтанността ти. Кажи “не” на всичките си намерения! Единствената ти нагласа е: да бъдеш отворен и да се наслаждаваш на самия танц не зависимо от това, какъв партньор ще ти донесе лавината на джема – бъди част от самата лавина.


4.    Все пак: има ли правила в джема?

Да, има, и това са правилата на твоята безопасност!

-    Направи всичко, което необходимо за теб, за да пристигнеш в пространството и да бъдеш буден: хубаво си загрей тялото и вниманието.

-    Цялото пространство с всичките хора в него – това е продължение на теб самия, твоята екология, твоята “околна среда”. Трябва да го видиш, усещаш, да го обитаваш. Можеш да играеш соло в него, можеш да играеш с пода, стените,  можеш просто да лавираш между танцуващите. Само когато си готов, можеш да влезнеш а във взаимодействието с другите участници.

-    Важно е да видиш не само твоя партньор, но и другите двойки. Ако усещаш, че вече нямаш връзка с това, което се случва около теб, не забелязваш танцуващите около теб, значи, това е време да се забавиш, да се огледаш или да спреш – да не стават “аварии”.

-    Ако искаш да почиваш и да правиш всичко, освен да танцуваш (да лежиш, да говориш с някой, да пиеш чай, да правиш масаж, да свириш) – убеди се, че се намираш там, където няма да попречиш на танцуващите.

-    Носи си удобни дрехи за преобличане. Понеже движението е много активно и е възможно да се изпотиш. По време на джема пий достатъчно вода!

-    В края на джема остави време за постепенно излизане, за да можеш да релаксираш, да отпуснеш тялото си и за да акумулираш цялата издигната енергия и нов опит, които си получил/а в джема.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: contactimprovisation
Категория: Изкуство
Прочетен: 29411
Постинги: 13
Коментари: 2
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031