Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2014 12:20 - КАК ОТКРАДНАХА КОЛАТА НА СТАЛИН ОТ БЪЛГАРИЯ
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 6708 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
12 октомври 1992 година, късно вечерта.  Вечер, хората по улицата са се прибрали. Само закъснели минувачи нарушават тишината. Охранителят на националната къща-музей на Георги Димитров на улица „Опълченска" в София се кани да направи последна обиколка. В този момент вижда нещо странно. Под прикритието на тъмнината някой изважда един от музейните експонати. Това е стар автомобил, охраната не обръща внимание мислейки, че изкарват колата за рутинен ремонт.

image


Всъщност от тогава следите на возилото се губят. Колата е произведен 1936 година и подарен на Сталин от американските автомобилостроители. Те са били няколко такива, подарени на Сталин, а Сталин ги е раздал на ръководители, близки до него.  Изчезналият автомобил всъщност е първата бронирана лимузина в света. Лично притежание на Сталин.

image


Именно с тази кола отива и в Техеран за историческата среща с Рузвелт и Чърчил. „Българският Пакард" е произведен в зенита на компанията (1936-1938 г.), а от тази бронирана серия са направени едва 10 броя. След войната Сталин дарява бронираните си красавици на тримата най-видни комунистически лидери в света. Една заминава за Белград при Йосип Броз Тито, друга - за Пекин при Мао Дзъдун, а последната, лично ползвана от него в Техеран, се отправя към нашата родина.  След смъртта на Димитров колата е съхранявана в гаража на ЦК и УБО, а през 1974 г. е прехвърлена в къщата-музей на „вожда и учителя" на ул. „Опълченска" в София. Там „Пакард"-ът е затворен в подземен гараж. Докато не изчезва в началото на 90 – те.

image

Случайно, журналист от в.Труд открива, че в щатски сайт е публикувана обява, в която се съобщава, че пакардът се продава. Тя гласяла: "Предлагаме за продан пакард, 12 цилиндъра, произведен през 1937 г. Стъклата му издържат 50-калиброва картечница. Вкаран е от Белгия през 1997 година. Първоначална цена 6 млн." 
Почти същата кола в момента се намира в Historic Auto Attractions USA, близо до Чикаго. 
В открития в Чикаго автомобил липсва емблемата отпред. Освен това от колата са били махнати и тасовете и това е друг белег, който я отличава. Друга особеност е това, че на предната седалка на шофьора черната кожа била закърпена с кафява, като са направени идеални ръчни шевове.
Релефът на гумите, които са руски, пък абсолютно съвпада с тези, които са описани в документите и се виждат от снимките на пакарда на Димитров. Колата има допълнителен фар и две тромби отпред. Но дали това е изчезналата от музея кола, за сега може само да се гадае.

Технологията на кражбата

Заведено е следствие от 3-то районно столично управление, но е прекратено „поради липса на доказателства". Автомобилът е обявен за издирване от Интерпол.
По искане на Интерпол върху музейния експонат в Чикаго е наложен запор
Доказателствата, че той е твърде идентичен със задигнатата от София кола, са твърде убедителни, а това означава, че „Пакард"-ът може да се върне в България.

Историята с тази знаменита кражба, както и тази с продадения уникален "Мерцедес" на цар Борис III, подарен му малко преди неговата загадъчна смърт от Хитлер (и пристигнала в София едва след погребението на монарха), с пълна сила повдига въпроса за създаването в България на специализиран автомобилен музей. Българската столица е една от малкото в Европа, където няма такъв.





Гласувай:
5


Вълнообразно


1. shtaparov - Много късно са я откраднали тая к...
16.02.2014 08:39
Много късно са я откраднали тая кола- трябвало е да го сторят още в 1948 година! Но явно на Българите им са били нужни 40-50 години стажуване при комунизма,докато се научат да крадат!
цитирай
2. kostadin - Продава се земята, а ти си ръгнал да ...
16.02.2014 12:19
Продават се българчета официално ,неофициално или пък се иземват от родителите им с цел да станат западни граждани или може би ги използват за медицински цели -
Обезлюдява се България.
ПРодава се земята ,а ти си ръгнал да се бориш против кражба на някаква кола .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1507336
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/