Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2015 09:00 - мъдростта на танца
Автор: bven Категория: Други   
Прочетен: 3131 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато любовта за първи път вкуси устните
на човешкото същество,
то запя.

***
Когато е студено и вали,
Ти, Господи, си най-прекрасен

Снегът със вихрен танц ме носи
по-плътно до диханието Твое.

Заключена в сърцето тайна,
която едва ли някога ще се роди,
ми шепне: Ти си свежестта!
и аз пред Твоя трон заставам.

***
Душата ми запламтя с огъня на твоя огън.
Твоят свят бе шепнеща вода
в реката на сърцето ми.

Джелал-ад-дин Руми

След всяко "О, Господи!", което изричаш,

стои едно хилядократно "Тук съм"


Суфизмът се появява най-напред ок. VI - VII в. като противоположност на увеличаващите се светски елементи в мюсюлманството. Той преминава през няколко етапа: ранен аскетизъм, класически мистицизъм на духовната любов, и поява и развитие на мистичните братства. Поради постоянната медитация на първити суфи аскети върху думите от Корана за Страшния съд, те били наречени "онези, които винаги плачат". Те много строго спазвали предписанията на Корана и традициите, като особено държали на нощните молитви.
Безкористната любов към Бога, без надежда за рай или страх от ада, въведена от една жена от Басра, Рааби ал-Адавях, превръща аскетизма в мистицизъм. В следващите десетилетия мистичните тенденции в исляма се засилват, отчасти повлияни от общуването на суфите с християнските отшелници. Голям брой от мюсюлманските аскети практикували тавакул, абсолютно доверие в Бога, което по-късно станало централна концепция на суфизма.
Един от първите големи суфи мистици е Манзур ал-Халадж, който станал известен с фразата си "Аз съм съзидателната Истина", често предавана като "Аз съм Бог" - т.е. единение на индивидуалната душа с Върховната. Той бил екзекутиран именно заради тази фраза. За по-късните суфи той е "мъченикът на Любовта".
В ранните векове суфи-обществата били тесни кръгове, начело на които стояли шейхове - духовни учители, често занаятчии. Първите наръчници за суфизма се появяват ок. Х в.
Постепенно се създават суфистките братства, и ХIII в. се смята за златния век на суфизма. Роденият в Испания Ибн ал-Араби създава сложна теософска система за отношението на Бога и света, която всъщност е основата на теорията му за единството на битието. Според тази теория, представена в труда му "Откровения от Мека", който се състои се от 560 глави, цялото съществуване е едно, и то е проява на всепроникващата божествена реалност. Неговият египетски съвременник Ибн ал-Фарид по това време пише най-хубавите мистични поеми на арабски.
През 1925 г. Кемал Ататюрк забранил дервишките братства, тъй като те били смятани за ограничаващи свободното развитие на обществото. У нас суфистки общности има в Североизточна България - във Варненско.

Yмът е неспособен да изрази Любовта.

Само самата Любов може да разкрие

истината на Любовта и какво означава да бъдеш любещ.

Пътят на нашите пророци е пътят на Истината.

Ако искаш да живееш, тогава умри в Любов;

умри в Любов, ако искаш да останеш жив.

Умрях като минерал и станах растение;

умрях като растение и станах животно.

Умрях като животно и станах човек.

Защо тогава да се страхувам в смъртта да стана нищо?

При моята следваща смърт

ще създам крила и перушина като ангел;

после, понасяйки се по-високо -

нещо, което не можете да си представите -

ще стана ангел.

Когато за пореден път са изгонени от султаната, суфите са се спряли само на едно единствено място. Има само едно място, което е техен "духовен" център в европейските земи. Нещо като "храма им". Това е Пловдив и по-точно мястото в Стария град, което сега е "ресторант ПЪЛДИН". Още като е строен ресторанта е запазено автентично цялото предишно устройство на центъра на СУФИТЕ и последователи на РУМИ. Още вътре, след входа на сегашния ресторант има един надпис по този въпрос.
За разлика от християнството, при исляма в известен смисъл се толерира  появяването на "разновидности" - това дето при нас наричаме "секти". Но държавната власт на султана никак не е понасяла хора, като тях - особено СУФИ. И са преселвани от целия среден изток. Предполагам че се сещате защо...
Горните алабализми, описани в статията от първия пост в тази тема са един "тъжен" опит на изключително невеж автор. Невеж, защото все още невежи хора продължават да привиждат в суфи, в йога, в зен... "благото за човечеството". Самия Руми е заявявал - "не ме интересува нищо - имам себе си, имам бог, нищо повече не ми е нужно". Суфи, както и останалите практически системи за вътрешна работа е само един различен подход за едно и също нещо - като ЙОГА, ЗЕН, ХЕРМЕТИЗМА.... НАВЪТРЕ във всеки човек...

    Беше ми любопитно и някак си стигна до мен. Може би заради съвпадението на града... на името на автора на горните писания - с моето... знае ли човек.
Много малко съм се интересувал от история, по принцип. Но понякога се откриват някои сегашни проявления, по "корените от миналото".
Колкото до СУФИ, много малко от същината му е показана на света. Както е малко и на останалите сериозни практически способи за "порастване". И да разгледате в нета и в книжките по въпроса има неща, които никога няма да се напишат в книга... или пък ще си останат само в "скритите книги", дето няма никога да видят популярност сред масите. И ако сега танците на дервишите са едно от видимите практики на суфи, то и да се гледа, никога няма да се види това, което се случва "вътре" в самия човек, който се върти. А това за него е именно същността. И за вас - дето уж ще го "гледате" ама никога няма да го видите. Щото няма как - само онзи, който се потопи сам...
Ако е "готов", ако е узрял... да порасне за себе си.
« Last Edit: ноември 12, 2007, 04:25:41 pm by ramus »
копие от www.izvorite.com/smf/index.php


https://www.youtube.com/embed/m2PHknVpADc?feature=player_detailpage



Тагове:   музика,   танц,   Руми,   суфи,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867016
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава