Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2014 00:15 - Абсолютната нула предизвиква квантови преобразувания
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1619 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageКристалната решетка на YFe2Al10.
© Brookhaven National Laboratory
                                                              Нагряването на вещество предизвиква класически фазови преобразувания – от твърдо в течно и газообразно.

Но когато температурата спада, може да се случат някои странни неща – ако фазовите преходи протичат при най-ниски температури, фините колебания могат рязко да изменят материала.

Учените от Брукхейвънската национална лаборатория на Министерството на енергетиката на САЩ съвместно с колеги от университета „Стоуни Брук“ в Ню Йорк са изследвали поведението на материали при екстремно ниски температури, за да изучат квантовите фазови преходи с безпрецедентна точност.

„В такива студени условия електронните, магнитните и термодинамичните характеристики на металните материали се определят от тези неуловими квантови флуктуации“, казва физикът Мейгън Аронсън.

Учените наблюдавали за възникването на феромагнетизъм в съединение на итрий, желязо и алуминий (YFe2Al10) при температура около абсолютната нула. Изследването предоставя нови методи за определяне на материали с такива мощни и неочаквани свойства като свръхпроводимост – способност да се провежда електричество с максимална ефективност.

„Задълбоченото изучаване на този квантов фазов преход позволява да се прогнозира и потенциално да се увеличи производителността на нови материали в тяхното практическо приложение, което досега беше само теоретично“, уверява физикът Алексей Цвелик.

Наличието на топлина усложнява така наречените критични квантови колебания, затова учените са провели експеримента при максимално ниска температура.

„Законите на термодинамиката правят абсолютната нула непостижима, но квантовите фазови преходи може да се наблюдават при близки до нея температури. И все пак, за да изучим пълноценно квантовомеханичната природа, ние трябва да постигнем температура около -273 °C – много по-студено от температурата на течния хелий или дори на междузвездното пространство“, казва Аронсън.

В резултат термодинамичните и магнитните измервания показали, че YFe2Al10 става феромагнитно именно около абсолютната нула – за разлика от желязото, което се явява феромагнитно при температура, значително по-висока от стайната.

Изследването на учените е публикувано в сп. PNAS.   megavselena.com/
                                                                                                                         



Гласувай:
1



1. django - При абсолютна нула материята не е ...
30.09.2014 08:32
При абсолютна нула материята не е дефинирана и престава да съществува.
Дори да остане само един атом във вселената, не можем да говорим за абсолютна нула. Тя е недостижима, докато има материя във вакуума.
Статията е просто спекулация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8687099
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031