Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2014 22:26 - ИМА ЛИ ИРАНСКИ ДУМИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК
Автор: kolevm38 Категория: Други   
Прочетен: 1637 Коментари: 1 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
SPAROTOK - ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ

PAVEL SERAFIMOV - THE TRUE BULGARIAN HISTORY

                            7.04.2013 г. ИМА ЛИ ИРАНСКИ ДУМИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК?  
Казват, че на лъжата краката са къси. Така е разбира се, но не може да се оспори и това, че с упорито повтаряне на лъжи могат да се заблудят мнозина. На нас ни е нужно време да анализираме и проверим дадено твърдение. Когато бъдем залети с водопад от неверни твърдения, ние лесно попадаме в плен на заблудите.
След крахът на теорията за тюрко-алтайския произход на българите се появи една нова. Редица автори се опитваха да ни убедят, че не сме потомци на най-древния цивилизован народ, а идваме от Памир и Тибет. Внушаваше ни се, че не във вените ни не тече кръвта на Арес и Орфей, а сме близки роднини на талишци, афганистанци, иранци. Петър Добрев дори направи речник на думите от езика на аспаруховите българи като посочи източните (ирански) “успоредици”.
Г-н Добрев е направил такива сериозни пропуски, че всичките му аргументи за иранския произход на дадени български думи при обстойна проверка се изпаряват

Давам кратък пример с някои от подбраните от нашия изследовател думи, които не би трябвало да имат успоредици със сръбски, полски, словенски, хърватски, а само с езиците на талишци, мунджани, перси и т.н. Пропуснатото от г-н Добрев е представено тук със син цвят:
AZ – I, me is common for the Pamirian Languages Ishkshimi, Sarikoli, Roshov, Bartang, -  Пропуснато е, че нашата АЗ се среща при траките, сродна е също на староукраинската АЗЪ, словенската ЯЗ, старополската ЯЗ, старочешката ЯЗ и полабийската ЙОЗ.
АКО - AKA, AGA, AGAR (‘if’) in Ishkashimi, Tadzhik, Mundzhani, Sarikoli, etc -Условният съюз АКО се среща също в старочешки, сърбохърватски, а на словашки е АКУ.
BORIKAa slender pine-tree - BERIK (‘a slender treeWakhi). -Сродни думи на бор на намираме в чешки, полски, украински, словенски и дори в старонорвежкибор, бору, бiр, borr. Да не забравяме и тракийската бор, засвидетелствана от Прокопий в тракийският топоним Бор брега.
BUZAa cheek - Similar to the Persian BUS in the expression BUS-GЪH (‘a face’).       -Тази дума е от дако-мизийски произход, имаме тракийско име Бузo, което е по-старият вариант на Бузан ( старобългарски вожд).
BUNISHTEa dumping ground, a dunghill - BUN (‘a bottom, a pit’) Talish . -Бунище е сродна на гръцката βουνος могила, за която пък eзиковедите смятат, че е от тракийски произход.
VADA – a ditch, a channel WAD, WOD (‘a ditch, a channel’ Sarikoli Wakhi) -Сродни думи са сръбската и хърватска ВАДА, а и латинската VADUM.
VECHE – already, сompare to the Pamirian WEZ Jazguljami Не са дадени чешката vice-вече словашката vecej -вече полската wjecejвече и лужишката wjacejвече.
VESHTICA – a witch WAASHT (‘a nightmare, a bag ghost’ Ishkashimi Пропуснати са сръбската вештица, словенската vešca и полската wieszcz.
VIK – a cry Compare to the Persian WIK Забравени са сръбската вика-вик и словенската vikati – викам. Родственост показва и латинската vox -глас.
GAZJA – to wade; to trample GAZAR ‘a ford’ Wakhi -Успоредици на тази дума срещаме в сръбската и хърватска газ и словенската gaz. Тракийският произход на тази дума става ясен от древният топоним Газа в Южна Тракия споменат от (Стефан Византийски)
GOVEDO – an animal, a brute; a cattle GOVET Talish -Има сръбска и хърватска дума говедо, на словенски е goved, срещаме я също и в лужишки – gowedo и в литовски guovs –говедо.
DOBA – time DOJA, DAJA Pashtu Wakhi -Не е споменато за сръбската и хърватска дума доба, украинската доба, словенската doba, чешката doba, полската doba, лужишката doba....
ZARAN – morning A common Pamirian word – ZAAR, ZAARE Wakhi Странно, че г-н Добрев не е чувал за сръбската и хърватска дума заран, словенската zaran, чешката zrana, словашката zarana, полската zaranie...които са доста по-близки до българската в сравение с памирските успоредици.
ZЪM– a snake (dial.) SHKH ЪJM(‘grass-snake’ Eastern Caucasian Не мисля, че източнокавказката дума шкъйм е по-близка до нашата диалектна дума зум, зъм, отколкото сръбската и хърватска змия, чешката zmije, словашката zmija полската zmija , украинската змiя, руската змия...Нашата диалектна дума зъм, зум отговаря прекрасно на тракийската зум-змия. Това също е пропуснато от Добрев.
KOSSERa sickle, a pruning-knife KOS (‘a big knife’) – Chuvash Забравени ca чешката kosir словашка kosiar, словенска kosar и украинска косарь.
KOSH – a basket KESH, CHOZH (‘a receptacle’ Izt. Kavkazki) Не са дадени много по-близките до нашият език сръбска и хърватска дума кош, белоруска кош, словенска kos, чешка kos, полска kosz и лужишка kos.
KRASTA – scabies; a vice, a passion GRAS (‘to scratch’ Wakhi) Пропуснати са сръбската и хърватска краста, чешката krasta, словенска krasta, и полска krosta.
KUCHE – a dog KUCHUK (‘a dog’) – Tadzhik. Сърби и хървати притежават думата куче, в полския има kusciuk, в словенски kucak, в лужишки cuzka, да не забравяме и литовската kucis куче.
KЪRPA – a piece of cloth, towel; kerchief. Тази дума я има при сърби и хървати – крпа, познават я и словените – krpa.
SAMO – only, solely SAM (‘a little bit, partially’ Jazguljami ) -САМО е тракийска дума, засвидетелствана е в теонима САМА Зис.
SLANA – a frost From SЪRANA (‘a frost’ Talish) -Пропусната е словенската SLANA.
CHARDA – a heard of cattle CHARDA (‘to lead to pasture, to pasture’) Tal - ČREDA, ČREDNIK са словенски думи за стадо и пастир.
SHETAM, SHTAM – to do the housework; to be active SHЪTKA (‘to work’ )Wakhi - ŠETAM е дума на словени, сърби и хървати.
По подробен списък може да се намери на следния адрес: http://groznijat.tripod.com/b_lang/bl_a_v.html

Както виждаме, сравненията на господин Добрев не са никакви сравнения, а само несполучлив опит изкуствено да се предаде ирански произход на определени български думи...

Тук е мястото да се обясни нещо важно. Не може да се оспори това, че българския език е сроден на сръбски, хърватски, словенски и др. Наблягайки на тази прилика различни спекулатни казват – Ето, виждате ли – българския е славянски, а славяните са късни пришълци, следователно българите не могат да са наследници на траките.
Хората, които прибягват към тази хитра стратегия пропускат умишлено изключително важни подробности. Предците на поляци, словаци, словени и др. не са носили името славяни в древността

Дедите на поляци, словаци, словени ...са назовавани венети, венди. Това е причината земите на Словения и Словакия да бъдат наричани Венетия, Виндиш марк, терминес Венеторум. Това е причината залива на Гданск да е бил известен под името Венетски залив, а финланците все още да казват Веная на Русия. Повечето от нас не познават тази информация изобщо, запитайте се защо е така?
Както е обяснено от Теофилакт Симоката истинските славяни са старите гети-древен тракийски народ.Те са обитавали земи от река Днестър до Шварцвалд и от изворите на Висла до делтата на Дунава. Свободните гети наречени славяни сключват съюз с Аспарух и така бива извоювана независимостта на Дунавска България. 


Понеже името на гетите–славяни е станало най-известно, то всички народи говорещи сродни езици получават след време името славяни. Това го обяснява на няколко пъти и великия родолюбец проф.Ганчо Ценов. Родственост и идентичност обаче са две различни неща, това трябва да се осъзнае добре!
По същия начин се поражда и названието германи. Корнелий Тацит обяснява, че по начало името германи е важало само за едно племе. Чак след време всички други хора говорещи близки езици получават името германи. Днес шведите се считат за германи в езиково и културно отношение. Това обаче не означава, че Гай Юлий Цезар се е сражавал със викинги (дедите на шведите). Не бива да се сместват поняния от линвистиката с имена на исторически народ.
Това, че немски и шведски са от една едикова група не ни дава право да припишем немската история на шведите и обратно. Макар да имат едни корени, това са два различни народа със съвсем различни заслуги в историята. Дедите на немците влизат в историята преди около 2100 години, докато дедите на шведите се споменават векове по-късно.
Точно така стои въпроса и със славяните. Старите славяни-гетите, може да са говорили сродни езици с вендите обитаващи Полша, Русия, Чехия и т.н. но имат съвсем различна история и съвсем други обиталища, съвсем различен принос към световната история

Може да се окаже даже, че траките са тези, които със своите завоевания си са създали така наречената славянска езикова група, по същия начин, по който чрез завоевания римляните създават романската езикова група...Май думите на Михайловски отразяват една отдавна забравена истина:
"Безвестен беше ти, безславен!
О, влез в историята веч,
духовно покори страните,
които завладя със меч!
"


Ние сме народа на Арес и Орфей! Дедите ни покоряваха народи със силата на меча си, но после ги въвеждаха в светлината дадена от благия Орфей. Това е причината много народи да говорят език близък до нашия...

Българската реч не се е оформила в пустошта на Памир и Тибет. Ние говорим език, чието ехо отеква в пределите на страната ни още от времето на Неолита. Най-древните топоними и хидроними от нашите земи са обясними дори на съвременен български. Това ни прави не само местно население, но показва и, че сме първия цивилизован народ на Европа. Въпрос на време е когато това ще бъде признато от всички. Както каза преди време Емил Зола - La vйritй est en marche, et rien ne l"arrкtera- Истината е поела по своя път ...и ще се смее последна.


С благодарност на GET! Публикувано от ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK в 13:53



Гласувай:
0



1. leonleonovpom2 - Превъзходен материал! Не знам ...
27.08.2014 09:43
Превъзходен материал!
Не знам какво ненаучно намират опонентите на Павел в работите му?
Може би, че те не са наясно с това, кое е научно
Смятат, че да се преписва от стари книги безразборно и без задълбочен анализ/ А този анализ е присъщ за Павел/ е признак за научност Не, признак е за посредственост
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10353832
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930